Melchior Meijer van oerdieetsite het Paleoperspectief hield het onlangs zijn gehoor voor: ga de natuur in en leef als een paleo. Voor paleodiëtisten is graan, zelfs volkoren, uit den boze. Hij leefde op wortels en konijntjes. Onderzoek wijst echter uit dat de oermens al ver voor het ontstaan van de landbouw graan oogstte en at.
Hoewel de paleodiëtist tegen graan is, suggereert archeologisch onderzoek op diverse plaatsen in Europa dat reeds 20.000 jaar vóór de overgang naar de neolithische landbouw van zo'n 10.000 jaar geleden meel uit graanproducten werd gemaakt door vernuftige jager-verzamelaars. Ver voor het einde van het paleo-tijdperk probeerden mensen al hun afhankelijkheid van de natuur te verkleinen door bewaarbare voedselvoorraden aan te leggen.
Voor de nog jonge site moet dit oude nieuws van al ruim een jaar geleden als een klap komen. Paleo’s zijn tegen graan. Koolhydraten mogen met mate, maar niet die van graan. Daar word je ziek van zeggen ze. Voor het Neolithicum at men geen graan, want mensen teelden het niet. Zo luidt het onbewezen argument tegen graan want wetenschappelijk bewijs voor de ongezondheid van graan is er nog altijd niet. Bewijs dat mensen graan uit de natuur haalden en tot meel maakten is er echter wel degelijk. De oude paleo's aten waarschijnlijk al wel graan, al zal het hebben gebarsten van de vezels en maagschurend zand. Laat je niks wijsmaken omdat het binnen een theorie past.
Meijer hield lezers zijn onlangs voor dat ze knolletjes en konijntjes moeten gaan stropen. In het hoge Noorden uiteraard, want hier kan dat niet. Hier plassen de hondjes over zijn geliefde paardenbloemwortels en dat zou je proeven.
Zouden paardenbloemen trouwens naar hondenpis smaken omdat ze bepist zijn of alleen als ze nét bepist zijn?
Fotocredits: Razvan Caliman
Dit artikel afdrukken
Voor de nog jonge site moet dit oude nieuws van al ruim een jaar geleden als een klap komen. Paleo’s zijn tegen graan. Koolhydraten mogen met mate, maar niet die van graan. Daar word je ziek van zeggen ze. Voor het Neolithicum at men geen graan, want mensen teelden het niet. Zo luidt het onbewezen argument tegen graan want wetenschappelijk bewijs voor de ongezondheid van graan is er nog altijd niet. Bewijs dat mensen graan uit de natuur haalden en tot meel maakten is er echter wel degelijk. De oude paleo's aten waarschijnlijk al wel graan, al zal het hebben gebarsten van de vezels en maagschurend zand. Laat je niks wijsmaken omdat het binnen een theorie past.
Meijer hield lezers zijn onlangs voor dat ze knolletjes en konijntjes moeten gaan stropen. In het hoge Noorden uiteraard, want hier kan dat niet. Hier plassen de hondjes over zijn geliefde paardenbloemwortels en dat zou je proeven.
Zouden paardenbloemen trouwens naar hondenpis smaken omdat ze bepist zijn of alleen als ze nét bepist zijn?
Fotocredits: Razvan Caliman
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De auteur heeft het aangehaalde onderzoek duidelijk niet gelezen. Of bewust totaal uit zijn verband getrokken. Of de auteur begrijpt niet dat "starch grain" niet staat voor graanzetmeel, maar voor zetmeel granule.
Wat staat er dan in het onderzoek? In een studie zijn zetmeelresten gevonden op 30.000 jaar oude maalstenen. Een duidelijke aanwijzing over voedselbereiding in het laat-paleolithicum. Van de 9 planten waarvan zetmeelsporen zijn gevonden gaat het om 5 verschillende wortels, 2 wortelstokken, 1 soort zaad en 1 soort graankorrel.
Natuurlijk werd er graan gegeten in het paleolithicum! Naïef om te denken dat dat niet zo was. Maar alleen in het seizoen en zeker niet als staple-food.
Discussie kun je beter voeren op basis van feiten dan op basis van het uit zijn verband rukken van conclusies. Beetje jammer dit.
Als het om voeding gaat, heb ik gemerkt dat er nogal al wat controverse is (wel 's ochtends ontbijten vs niet 's ochtends ontbijten. Cardio op nuchtere maag vs. cardio na inname van BCAA's , etc.) . Ik ben geen voor- of tegenstander van het paleo-dieet, zelf ben ik er net tegen aangelopen
De basis-principes vind ik erg mooi. Er zijn natuurlijk al velen die hameren op "puur" en "natuurlijk" eten. Denk maar aan Jamie Oliver (school dinners-serie, ministry of food-campagne en food-revolution-campagne en zijn prijs!). Ook het boekje "puur & gezond" is een mooie werk over een gezonde levensstijl door eten van onbewerkt eten.
M. Meijer stelt het wellicht allemaal wat scherp. Op paleodieet.org wordt het gelukkig wat genuanceerd:
"... naast het bovenstaande, is er nog een belangrijk aspect aan het Paleo dieet. De grondslag van dit dieet is namelijk het optimaal laten functioneren van je lichaam, een zoektocht naar de ultieme balans, zowel als het gaat om voedingsmiddelen, als je dagelijkse beweging... ."
En het treffendste vind ik:
"Dit aspect is het persoonlijke aspect, namelijk dat we weer naar ons eigenlijk lichaam moeten gaan luisteren en rekening houden met het feit dat veel van onze lichamelijke klachten veroorzaakt worden door hetgeen we in onze mond stoppen."
Er staat vervolgens dat je wel melkproducten of kleine hoeveelheden graan aan het dieet kan toevoegen, zolang je lichaam het kan verwerken. "Dit betekent dus vooral, dat je op zoektocht moet gaan naar je eigen balans en moet kijken met wat voor voedsel je je het beste voelt."
Dit vind ik erg down-to-earth en geeft ruimte voor een pragmatische invulling.
Dat is toch wel de case bij voeding. Elk lichaam werkt anders en van elk lichaam wordt een andersoortige inspanning gevraagd.
Om Tony Robins te citeren "don't believe in anything too much, there'll always be a time when it's not true."
Koolhydraat-arm, vezelrijk, vet-arm, eiwitrijk, etc. Als je te veel eet en te weinig beweegt gaat je lichaam de overtollige energie opslaan. En bij sommige mensen gebeurt het opslaan eerder, sneller dan bij andere mensen.
Laten we trouwens haver niet vergeten...
Haver was rijdens de neolithische revolutie een belangrijk gewas, zeker (ruim) rond de Middelandse Zee. Waarschijnlijk is het ook al daarvoor ('Paleo') in gebuik geweest - waar moesten de beginnende boeren toen anders de kennis vandaan halen ?
De 'paleo' probeerde overal zijn voedsel vandaan te halen - en ontdekte in dat proces steeds meer mogelijkheden. Waar de grens ligt ? Een mogelijke grens is het massaal gaan verbouwen van tarwe - dat wil ik niet uitsluiten - maar dan niet vanwege de koolhydraten.
Voor mij pas bij 'onnatuurlijke' producten en productieprocessen, die de laatste 100 jaar de markt (steeds meer) domineren. Het valt wetenschappelijk niet uit te sluiten, dat de 'paleo' een diversiteit aan zaden at. Hierin lijkt Melchior te beperkt.
Haver heeft vele gunstige eigenschappen voor het metabolisme - en kent niet de nadelen van tarwe, zie bijv. de USDA hierover: http://www.ars.usda.gov/is/ar/archive/feb10/cell0210.htm
Samen met vruchten en noten/pitten is dit het perfecte oer-ontbijt, mits het 'volkoren' haver betreft (bijv. van de Natuurwinkel), twee recepten: http://yumscrubblog.com/2011/10/22/yum-friday-recipe-–-berry-chia-oatmeal/
Van alle noten lijken de walnoot en paranoot - met daaronder de amandel en pinda - de meest waardevolle te zijn. Bij fruit is dit nog veel moeilijker te bepalen, maar alle bessensoorten en natuurlijk gedroogde zuidvruchten springen eruit.
Concluderend:
'Paleo' volgens Melchior is betwistbaar. Echter niet, dat het ongezond zou zijn.
Dat mensen paardebloemensla eten ? Kwestie van voorkeur - je zinskeuze hierboven klinkt dan te vijandig, en is verre van 'zuiver'. Dat siert je niet Dick... maar als je dit wil toegeven vergeef ik het je ;)
En over complotten:
Ik vind het uiterst onwetenschappelijk dat Melchior Foodlog kwalificeert als 'agrobusiness site'. Maar er zijn al zoveel complotten en gevolgen van belangenverstrengelingen/ corruptie aan het licht gekomen (bijna iedere dag opnieuw in het nieuws), dat ik je standpunt nogal naïef vind, Dick.
Dat er geen 'kwade opzet' bij dit soort praktijken een rol speelt ?
Het klopt dat bijna iedereen overtuigt is van zijn eigen gelijk... als je dat bedoelt.
Het is om paranoïa van te worden... als je niet objectief blijft.
Frank, eens met je laatste zin. Voorts geloof ik dat 'complotten' vooral bestaan uit collectieve dommigheden en niet uit opzet.
De rode draad die ik zie is 'natuurlijk'. Traditionele dieeten die dicht bij de natuur staan. Natuurlijk gefermenteerde producten.
Ik denk dan ook niet dat het traditionele Mediterrane of Japanse dieet onderdoet voor een paleodieet - en ook niet dat een paleodieet slechter is.
Maar niet alle natuurlijke dieeten zijn goed - niet alle plaatselijk beschikbare producten zijn gezond. Ook groeien er niet overal evenveel fruit en groenten. Er zijn grote verschillen tussen tarwe, boekweit, spelt en amarant. Obesitas is niet de enige maat die genomen moet worden, bij de beoordeling van de kwaliteit van een dieet.
ps
Dick: complotten/belangenverstrengelingen bestaan overal op deze wereld. Ik hoop niet dat je opmerking betekent, dat je daar geen oog voor mag hebben.
Je moet er alleen niet in doorslaan, en de discussie zuiver houden.