Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is de luchtvochtigheid bepalend voor de verspreiding van de SARS-CoV-2, het virus dat de luchtwegaandoening Covid-19 veroorzaakt. De Hond vergeleek wereldwijd de weerdata in de afgelopen drie maanden met de haarden waar Covid-19 slachtoffers maakte en zich verspreidde. Hij ontdekte dat Wuhan, Iran, Italië, Nederland en New York gemeen hebben dat het vochtgehalte in de lucht de afgelopen tijd ongunstig laag was en vermoedt dat het virus zich daardoor makkelijk kon verspreiden.

Overheden moeten daarom meer rekening houden met het weer bij het kiezen van stringente maatregelen die de economie en daarmee de samenleving enorm kunnen raken. De geschiedenis leert, zegt De Hond, dat een economie niet straffeloos op slot kan worden gezet.

De Hond heeft zijn resultaten overhandigd aan het RIVM en hoopt dat het kabinet ze dinsdag zal betrekken bij het al dan niet verlengen van de maatregelen.

Deze gegevens zouden volgens de Hondt moeten leiden tot een slimme lockdown-exitstrategie om de wereld niet in opstanden te laten ontsteken.

De Hond doet zijn uitspraken in gesprek met oud-NOS journalist Pim van Galen voor Café Weltschmerz.

Dit artikel afdrukken