Omdat over de smaak van verdund vlees flink wordt gezanikt, organiseren Urgenda en Foodlog de Grote Verdunde Ballen en Burgerproeverij. Het wordt een gezamenlijke ontdekking.

De helft van het vlees dat we eten is gemalen. Verdun je dat met 20 of zelfs 30 procent zonder de smaak noemenswaardig te veranderen, dan ben je plantenspekkoper. Dat gemalen vlees eten we in de vorm van gehakt, hamburgers en frikadellen. Daarbij komt in Nederland alleen al nog eens 450.000.000 kilo vleeswaar waarvan het nodige eveneens uit gemalen vlees bestaat. Als we dat allemaal smakelijk verdund weten te krijgen wordt Nederland vast wereldkampioen 'duurzaam'. Niet als een lijdensweg, maar omdat het lekker is.

Maar er zit een kink in de kabel. Verdunde ballen zouden niet lekker zijn. Dat zeggen verstokte culi's. Volgens andere schrijvers moet je gewoon brood gebruiken. Dat deed hun oma ook al.
Volgens de Nederlandse VWA, die zich liet opjutten door een eetschrijver, mag je verdunde ballen en burgers helemaal niet als vlees verkopen. Je moet er met grote letters opzetten dat het wat-anders-is-dan-ze-denken. Ja jeemig, dan koopt niemand ze meer. Dat weet iedere marketeer.

Het was pas weer raak. Net nu ook supermarkt PLUS in de betere verdunners is gestapt, zeggen schrijvers van bekende Nederlandse kranten dat ze die verdunde gehaktproducten niet zo lekker vinden. Een digitale eetschrijver verklaarde zelfs militant dat hij de supers die ermee durven komen in de gaten zou houden.

Wat een gedoe en vooral gepraat. Is het echt niet lekker of zit die bijsmaak tussen de oren? Dat is de vraag.Volgens reageerders op Distrifood kan het in ieder geval verrassend goed smaken. Daarom gaan we het testen.

Ooit organiseerde Foodlog de Grote Kippenproef omdat we wilden weten of je dierwelzijn kunt proeven. Ditmaal willen we weten hoe lekker of hoe vies verdunde ballen en burgers zijn. We gaan alle commerciële ballen en burgers met officiële vleesvervangers proeven en ze vergelijken met die van oma. Het wordt een wedstrijd van high tech verdunners tegen 'oud brood' of paneermeel.

De locatie wordt spannend. Kenners en kunners zullen er hun eigen oma-ballen en -burgers maken. Daarna worden ze gebakken en geflipt door een meesterbakker en -flipper. De aanwezigen vragen we welke ze het lekkerst vinden. Daarna kunnen we Nederland laten weten welke ballen echt het lekkerst zijn. Wellicht leggen we een basis om al in 2012 met een daling van de vleesconsumptie te komen van 10%.

Meedoen? Laat het hieronder horen of mail naar marja.cottaar@urgenda.nl onder vermelding van 'burgers & ballen'. De datum en locatie worden in de loop van komende week bekend gemaakt. Er is plaats voor ca. 50 deelnemers.. Wie het eerst komt, bakt het eerst. Pers is welkom.

Dit artikel afdrukken