Aan opbrengst verwachten ze namelijk 4,39 miljard euro binnen te halen, het vierde beste resultaat van de afgelopen 10 jaar.
Hoe dat kan?
Dat is een eenvoudig lesje commerciële economie. Zelfs als productgroep is Champagne het strengst beschermde merk ter wereld. Alleen wijn van druiven die door boeren in de Champagnestreek zijn geteeld en daar wordt gemaakt volgens de méthode champenoise mag als Champagne heten. Bovendien heeft die sterke merkbescherming een onlosmakelijke band doen ontstaan tussen feestelijkheden van allerlei aard en 'echte' champagne.
Daar komt bij dat de producenten van de grote Franse merkchampagnes (zoals Laurent-Perrier, Hiedsieck, Clicqot-Ponsardin, Lanson) niet stil zitten en de marktontwikkeling goed in de gaten houden. De grote maisons, die samen driekwart van de productie verkopen, mikken op het ontwikkelen van topproducten, die bij wijnspeciaalzaken en in de horeca verkocht worden. Verder exporteren ze meer en verder. Tenslotte hebben ze de afgelopen jaren regelmatig hun prijzen verhoogd. Tussen 2002 en 2012 zijn die stapje voor stapje met 31% gestegen. Dit blijkt uit een analyse van de Franse zakenkrant Les Echos.
Hun omzetgroei is voornamelijk gebaseerd op rosé-champagnes en speciale 'cuvées de prestige' en gemillesimeerde edities. Zelfs in 2012, toen de verkopen met meer dan 4% terugliepen, zorgden de rosé-champagnes voor een recordomzet en een groeicijfer van 8%. Behalve de traditionele rosé-champagnelanden Groot-Brittannië, de VS, Japan en Duitsland, bleken ook Nigeria en Rusland ineens dol op roze bubbels.
Maar wat de champagnehuizen in het buitenland prima lukt, lukt hen in eigen land minder goed. Voor het vierde achtereenvolgende jaar wordt op de thuismarkt met prijzen gestunt. Het Comité interprofessionnel des vins de champagne (CIVC) betreurt dat: "Prijzen onder de 10 euro vervagen de scheidslijn met bubbelwijnen die geen champagne zijn en vertroebelen de aanknopingspunten van de consument ". Terwijl de landbouw in Europa het niet best doet, boert de Champagne evenwel prima door zijn merkstrategie.
Nederland is van huis uit altijd al meer op de centjes dan op de champagne. Wie vierde de jaarwisseling met een fles echte Champagne?
Fotocredits: 'Champagne Cork', Phil Wood
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Zelfs als productgroep is Champagne het strengst beschermde merk ter wereld. Alleen wijn van druiven die door boeren in de Champagnestreek zijn geteeld en daar wordt gemaakt volgens de méthode champenoise mag als Champagne heten."
Twee opmerkingen hierbij. De merkbescherming op deze wijze geldt voor ELKE wijnstreek. Elzas mag alleen gemaakt worden van druiven uit de Elzas die op de daar toegestane wijze tot wijn verwerkt zijn. Wat de merkbescherming van champagne wél zo bijzonder maakt, is dat de advocaten van de streek je tot aan de poorten van de hel opjagen als je hun merknaam gebruikt. Een tijdje geleden lanceerde een parfummerk nog een productlijn onder de naam Champagne (inmiddels van de aarde geveegd) en kreeg men het zelfs voor elkaar dat het Zwitserse dorp Champagne haar dorpsnaam niet op de etiketten mag zetten.
En twee: als aan een wijn gerefereerd wordt, dan wordt het woord met een kleine letter geschreven. Zo schrijf je 'champagne' als het om de bubbel gaat, wordt de streek bedoeld, dan is dat mét kapitaal, 'Champagne'. Dus ook: rondom Bordeaux wordt voortreffelijke bordeaux gemaakt. Dit gaat op 95% van de wijnkaarten fout.
Salut,
Eelco