Naoorlogse gulzigheid
In Duitsland ging er vanaf 1914 behoorlijk wat onderzoek naar nieuwe voedingstechnologie om de voortdurende honger bij de Duitse bevolking te stillen. Die honger zou trouwens blijven duren – met nóg een oorlog – tot 1960, wanneer de zogenoemde Fresswelle, de vreetgolf, het land overspoelde. De grote porties taart vandaag in Duitsland, het deftiges Fressen, zijn daar nog altijd getuige van. Een blijvend resultaat van dat onderzoek, naast tal van Erzatsprodukten die grotendeels weer zijn verdwenen, is de oesterzwam. De allereerste instructies voor het kweken van deze nu toch vrij gedistingeerde garnituur staan in een Duitse wetenschappelijke publicatie uit 1917. Echt oorlogsvoedsel en strikt genomen de eerste vleesvervanger.
Blikvoer
De Eerste Wereldoorlog was ook het moment waarop blikvoedsel populariseerde, en dan in de eerste plaats corned beef. Blikjes bully beef, zoals het vette gemalen vlees in blik oorspronkelijk heette, zaten al in de ransel van de Britse soldaten tijdens de Afrikaanse Boerenoorlog (1899). Maar het gebruik van blik bleef voornamelijk beperkt tot militaire middens.
Om wat afwisseling te vinden, ruilden ze hun rantsoen achter het front bij de plaatselijke boerenRuilen met de boer
In de loopgraven kregen Britten dagelijks corned beef op zak en dat verveelde op den duur stierlijk. Om wat afwisseling te vinden, ruilden ze hun rantsoen achter het front bij de plaatselijke boeren, die op het einde van de oorlog met gigantische voorraden bewaarvoedsel achterbleven: een Manna! Vooral in West-Vlaanderen is er zo een ware devotie gegroeid voor corned beef, het vlees dat eeuwig goed blijft en voor een vullende hap op de boterham zorgt.
Blikworst
Wie vandaag door Duitsland trekt, kan zich verwonderen over de grote hoeveelheden Wurst in blik die er te koop liggen. Eerst dacht ik dat het om blikken met worstjes erin zou gaan, maar neen: het blik IS de worst, ’t is te zeggen: het blik neemt de rol over van de darm, als omhulsel voor de vulling. Dat heeft oorspronkelijk alles met luchtvaart te maken.
De Duitsers waren meester in het bouwen van zeppelins: stijve bestuurbare luchtschepen waarmee ze Londen, Hull en andere belangrijke steden vanuit de lucht gingen bombarderen, een volledig nieuwe vorm van oorlog voeren. Die zeppelins werden zwevend gehouden met waterstofgas in een twintigtal ballonnen per luchtschip.
Men had wel rond de 250.000 koeien nodig om één zeppelin te bouwenDe koeien-zeppelin
Er bestond nog geen plastic, dus die ballonnen werden gemaakt uit het lichtst mogelijke luchtdichte materiaal. Dat bleek koeiendarm te zijn. De schoongemaakte darmwanden – bestaande uit collageen – werden gewoon met water aan elkaar geplakt en gedroogd. Dat werkte behoorlijk. Men had wel rond de 250.000 koeien nodig om één zeppelin te bouwen, en Duitsland heeft er daarvan ongeveer 130 ingezet tijdens de oorlog. Dat gaf een vreselijke knauw aan de voedingsindustrie, die darmen nodig had voor de worst. Dus werd Duitsland veroordeeld tot metalen worsten. Staal was minder schaars dan darm. En die blikworst is er tot op vandaag gebleven.
De Eenheidsworst
Natuurlijk werd niet enkel koeiendarm gebruikt voor worst. Er waren ook varkens. Toen de voedingssituatie echt slecht begon te lopen, beval de Berlijnse overheid dat nog slechts één soort worst, voor iedereen gelijk, mocht worden gemaakt en twee keer per week verkocht (die worst ging wel in vier kwaliteiten, maar kom). Op 13 november 1916 deed de Einheitswurst er zijn intrede, andere steden zouden volgen. Wij hebben vandaag geen eenheidsworst meer, maar de uitdrukking is wel gebleven. Smakelijk.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick #2
"Sta er even bij stil, in de tijd van napoleon en zo: hoe kook je drie maaltijden per dag voor pakweg 250.000 man?"
Nick, dat is vandaag nog de horror van elke oorlog.
Daarom pasten de Russen in het begin van WO-II de tactiek van de 'verbrande aarde' toe, toen ze terug moesten trekken. Voedsel voor de manschappen (vlees en vrouwen) worden lokaal gefourneerd. Het werd het eerste logistieke voedingsprobleem voor Hitler.
De Romeinen trokken met lichte bepakking vanuit het Po-gebied in ca. 43 dagen naar onze streken in geforceerde dagmarsen en lieten overal waar ze passeerden ontreddering achter..
De geallieerden waren beter voorbereid en hadden de tijd om immense voorraden inclusief chocolade, sigaretten en nylonkousen op te slaan.
Om terug te komen boven op Napoleon.
Zijn leger had weinig cohesie onder meer door de vele nationaliteiten, met eigen gebruiken.
Zeker de terugtocht was een ramp qua logistiek en het Herrenvolk meer dan een eeuw later overkwam hetzelfde.
Een zeer goede studie en als wetenschappelijk werk goed leesbaar (je leest als ooggetuige; zeer knap) is het in 2006 gepubliceerde werk van Adam Zamoysky "1812, Napoleons fatale veldtocht naar Moskou". 560 bladzijden waarvan ca 80 blz met voetnoten en literatuurverwijzingen.
Iets voor komende winteravonden.
Hier achterzijde van het werk.
O, nog een mooie, ik leerde gisteren dat er een Britse tank rondreed die "Fray Bentos" gedoopt was.
Het was inderdaad de naam van een Britse tank die bij Ieper vocht, en wel in de Slag bij Passendale (1917). Er vond toen een zwaar gevecht plaats rond die tank, dat bekend raakte als “het beleg van Fray Bentos”. De naam komt van de bevelhebber van de tank, kapitein Richardson.
"Richardson had been a wholesale grocer in Nottingham before the war and held the agency for Fray Bentos canned meat. Later in the war, he fought at the Battle of Cambrai, in a tank named Fray Bentos II. That tank was put out of action and captured by the Germans, who took it to Berlin, where it was put on display."
Voor wie niet op de hoogte is: Fray Bentos is de naam van een stad in Uruguay, bekend voor zijn fabriek voor ingeblikt rundsvlees. Tegelijkertijd is Fray Bentos ook een internationaal merk van vleesproducten
Zo'n gulaschkanone, een bijzonder groot model, zag ik commercieel aan het werk op de Flachsmarkt in Krefeld (interesante amabachtenmarkt in het Ruhrgebied, met pinksteren of daaromtrent). Vinden ze daar blijkbaar erg grappig.
Duitsers hadden zo'n type voedselvoorziening. Britten hadden het systeem van "mess", een groep van zes a twaalf soldaten (of matrozen op een schip) die voor elkaar kookten, veel kleinschaliger dus. Pas op het einde van de tweede wereldoorlog stapte de Royal Navy, -naar Amerikaans model- over op centrale keukenstaff.
Sta er even bij stil, in de tijd van napoleon en zo: hoe kook je drie maaltijden per dag voor pakweg 250.000 man?
Nick, weer interessant. Wordt tijd voor een leerstoel...
Een Oorlogscuisine op wielen..
Ik stond vreemd te kijken, net voor het jaar tweeduizend, toen ik Duitse heren, keurig in het pak op een binnenplein tijdens de Frankfurter Messe in de rij zag staan voor het zogenaamde Gulaschkanone, een reliek uit beide wereldoorlogen, en als veldkeuken in gebruik.
Pa zaligerig, die ternauwernood twee jaar werkkamp met Russische krijgsgevangen overleefde, en na maanden ziekenhuis terug in zijn stadje te horen kreeg waarom hij niet ‘zoals iedereen in het verzet was gegaan of ondergedoken’ (*), had wellicht opgemerkt “Typisch Mofrikaans !”.
Het leek, dat de rij wachtenden een beetje genoten van die typisch militaire dienstsfeer van mannen onder elkaar. Ik ben niet in de rij gaan staan, alhoewel de soep heerlijk rook.
(*) Off the record.
Nederland was een zéér dapper land tijdens WO-II, want halve dorpen bleken ineens bij de bevrijding bij de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) te zitten en in het bezit van een schaar… Dat Nederland als West Europees land op de meest beschamende wijze meewerkte aan het uitleveren van Joodse medeburgers, werd onlangs weer bevestigd door wat nu door Nederlandse historici als meest waardevolle standaardwerk over dit onderwerp wordt beschouwd. ‘Viele falsche Hoffnungen’ (2017) door historica Katja Happe, dat in Nederland pijnlijk insloeg als een bom. Dat het wetenschappelijk onderzoek door een Duitse dame moest worden gerealiseerd, blijft een beschamende bijkomstigheid.
(In het Nederlands vertaald en uitgegeven; 'Veel valse Hoop')