"Mensen moeten leren van hun fouten." Ze moeten leren door over hun grenzen heen te gaan en te ervaren wat dat betekent, zegt Edith Lammerts van Bueren. Ze is een van de grote figuren uit de hedendaagse biologische landbouw en plantverdeling. Centraal voor staat het besef cruciaal dat we niet heersen over het leven, maar ermee samenwerken als een partner. Daarom moeten we respect hebben voor dat grotere geheel en andere vormen van leven.

CRISPR-Cas is een revolutionair 'cleane' bewerkingstechniek om de genen van organismen net een beetje bij te punten, zoals we ze graag willen hebben. Dat is een grens over, vindt ze. "Een plant is een samenhangend, levend organisme. Zodra je de celwand oplost, ontdoe je de plant van zijn eigenheid." Die eigenheid is nou juist de kern waarmee de biologische landbouw wil samenwerken. Genbewerking negeert de complexiteit van natuurlijke systemen en economische relaties.

Lees meer in de longread die Frank Mulder maakte voor de Groene Amsterdammer in samenwerking met Foodlog. Luister ook naar de podcast waarin de hoogleraren John van der Oost en Michel Haring over CRISPR-Cas te horen zijn in gesprek met Dick Veerman.
Reageer
  • Deel
Druk af