imageDe controle op het keurmerk Max Havelaar voor 'eerlijke handel' schiet tekort. De Nederlandse organisatie erkent de problemen en werkt aan een onafhankelijkere vorm van toezicht. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De Franse econoom Christian Jacuiau deed uitgebreid onderzoek naar Max Havelaar en uit in de Volkskrant kritiek op de van oorsprong Nederlandse organisatie. Hij stelt dat de gebrekkige controle leidt tot misstanden in arme landen. Zo krijgen boeren de extra opbrengst van de eerlijke handel niet uitgekeerd, omdat die worden opgestreken door de eigenaren van plantages. Volgens Coen de Ruiter, directeur van Max Havelaar Nederland, wordt er gewerkt aan een neutraler en betrouwbaarder controle-organisatie. Het keurmerk heeft twintig nationale afdelingen, verzameld in de Fairtrade Labelling Organisation (FLO). Die richtte zelf in 2003 de controleorganisatie FLO Cert op, die voor honderd procent in handen is van Max Havelaar.

Max Havelaar wil dat de toezichthouder voor het eind van het jaar een officiële erkenning van de internationale standaardenorganisatie ISO krijgt. "Ik kan me voorstellen dat mensen kunnen twijfelen aan de onafhankelijkheid van de organisaties", zegt De Ruiter zaterdag in De Volkskrant.

Max Havelaar bestaat sinds 1988. De organisatie verleent een keurmerk aan koffie, bananen en andere producten, die tegen een voor de producenten gunstige prijs op de markt worden gebracht.

En wij maar lekker moreel kopen, terwijl het management van MH blijkens de reacties op de hoogte is van gaten in het systeem. Een flinke deuk dus voor de kernwaarde van het merk Max Havelaar.

bron: volkskrant
Dit artikel afdrukken