image


Hoe zou dat nou komen? Gokje wagen?

Omdat we een niet zo gezond patroon aangeleerd krijgen. En dat kwam niet door je overgrootmoeder. En je moeder? Ach, hoe had zij zich nou moeten verzetten?

Ik ben dus heel benieuwd hoe de overheid dat wel denkt te kunnen in een dominant 'foute' eetleefomgeving waarin we mensen leren 'gezonde' friet te eten, gezonde frisdrank te drinken (ook de hele dag door) en cup-a-soup te nemen voor de groenten, want daar staat ook een IKB-logo op.

De consument is wel geïnteresseerd in gezonde voeding en een gezonde leefstijl, maar hij vindt het moeilijk om zijn leefwijze aan te passen. Het kost mensen moeite om de kennis die zij hebben van gezond leven te implementeren in het leefpatroon en hun routines te veranderen. Dat zegt Cees van Woerkum van de Wageningen Universiteit.
Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst uit dat het aantal rokers en zware drinkers de laatste jaren is afgenomen, dat mensen meer bewegen en het aantal mensen met matig overgewicht stagneert. In het onderzoek zijn geen kinderen ondervraagd, terwijl zij een probleemgroep zijn. Voor kinderen worden verschillende programma`s ontwikkeld om de gezondheid te bevorderen, zoals de Minimale Interventie Strategie van het VU Medisch Centrum en het Europese project Gezonde kinderen, gezonde gemeenten.

Staatssecretaris Bussemaker van VWS investeert 38 miljoen euro in het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB). Over zes jaar moet 70% van de volwassenen minimaal een half uur en 50% van de jongeren minimaal een uur per dag bewegen. Deskundigen denken dat de verandering in leefomgeving die nodig is om een gezonde leefstijl te bewerkstelligen voor mensen niet te realiseren is. De overheid moet op dat gebied ingrijpen.


bron: voedingsmagazien- p3 met dank aan mkb-net

Dit artikel afdrukken