Is het zuinigheid, gebrek aan kwaliteit (want duur is het nou ook weer niet) of vertrouwen we het gewoon niet wat de baas en cateraars ons voorzetten?
De broodtrommel is populair. Vier op de tien Nederlanders nemen op een door de weekste dag lunch mee van huis. Meestal smeert men de boterhammen zelf, maar bijna een op de vijf mannen geeft toe dat het lunchpakket door de partner of moeder wordt bereid. Dat blijkt uit onderzoek.
Een op de vijf Nederlanders luncht in de kantine. Een kwart eet tussen de middag meestal thuis. Weinig Nederlanders hebben de gewoonte om elke dag buiten de deur te lunchen, in een restaurant of een lunchroom (1%). Ook zijn er weinig mensen die zeggen elke dag iets bij de snackbar of tankstation te halen (2%).
Ten bate van de vakbeurs Bakkerijdagen (2-4 maart in de RAI) werden 500 Nederlanders ondervraagd over brood en bakkers. Het meest favoriet is brood met een gezond imago, zoals meergranenbrood, volkorenbrood en bruinbrood. Kaas is het favoriete broodbeleg. Jonge kaas, oude kaas en belegen kaas scoren daarbij het hoogst.
Een op de drie Nederlanders belegt het brood het liefst met vleeswaar. Favoriet zijn rosbief, ham en worst. Een op de tien kiest voor zoetwaar, zoals hagelslag en jam. Het bruine broodje met kaas voert de boventoon tijdens het ontbijt of de lunch van de Nederlander. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking vindt brood ook onmisbaar in het dagelijks leven. Bovendien vindt vrijwel iedereen brood van de bakker lekkerder dan brood uit een supermarkt.
bron: missethoreca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tja, waarom eet ik niet in de kantine?
Ik bak thuis m'm eigen brood.
Ik koop vlees, kaas, eieren, melk, karnemelk en groente direct bij de boer.
Ik koop vleeswaren bij een ouderwetsch ambachtelijke slager, die vrijwel alle worst nog zelf draait, kookt en rookt.
Maar aangekomen op de zaak ga ik fabriekszooi eten?
Dácht het niet, toch?
Robin, minachtend? Lijkt me niet. Het gaat meer om het perspectief van waaruit je het bekijkt.
Die 3 euro is vooral aardig van de baas, als je weet wat een lunch - zelfs dezelfde - in normale horeca zou moeten kosten. Maar diezlefde 3 euro is natuurlijk weer veel als je ook een mobiele telefoon hebt, een derde vakantie neemt, een 2e auto hebt, je kinderen van alles moeten en je geen 100.000 euro verdient. Alles is relatief. Daarom kostte een lunch rond 1900 nog gemakkelijk het bedrag wat we nu duur vinden.
Tuurlijk, je redenering past bij deze tijd. Maar kijk je niet meer over de tijden heen, dan kijk raak je het perspectief kwijt.
Voor je het zou denken: nee, ik hoef niet terug naar 1900.
Drie euro is voor veel nederlanders nog altijd meer dan ze te besteden hebben voor een lunch.
Om dat minachtend af te doen als "zuinigheid" stuit mij een beetje tegen de borst.
"Is het overigens niet zo dat daar vaak een snackwagen/frituur staat in de buurt van dit soort werkplaatsen?"
Ik geloof dat bij asfalteringswerkzaamheden en bij de plantsoenendienst ik meestal de mensen in de auto of een keet zie eten. Nooit een snackkar in de buurt gezien, behalve op industrieterreinen.
Maar die zijn dan weer dicht buiten de kantoortijden.
Helemaal terecht dat je dit schrijft Pjotr. Die groep mensen heeft ook het meeste baat bij een broodtrommeltje. Maar het is een beetje naief om te zeggen dat je niet gekleed bent om een broodje te halen. De ondernemers van de buurtwinkels zouden het toejuichen dat ze in de winkel zouden komen om een broodje te bestellen. Ik weet van ondernemers die zelfs bestellingen wegbrengen naar werkplaatsen. Dus zo moeilijk hoef het nu ook weer niet te zijn.
Is het overigens niet zo dat daar vaak een snackwagen/frituur staat in de buurt van dit soort werkplaatsen?