CRISPR-Cas is een revolutionair 'cleane' bewerkingstechniek om de genen van organismen net een beetje bij te punten, zoals we ze graag willen hebben. Rond de toelating van die techniek botsen de visies op de toekomst van onze voedselvoorziening en de natuur.
Hoogleraar microbiologie John van der Oost (Wageningen University) stond mede aan de wieg van de techniek. Hij is een groot voorstander vanwege de ongekende mogelijkheden om gewassen te verbeteren met minimale ingrepen. Hij benadrukt dat CRISPR sneller, gerichter en met behoud van veel meer natuurlijke eigenschappen kan werken dan traditionele verdelingsmethoden waar bovendien zelf letterlijk geweld en bestraling aan te pas komt. Van der Oost ziet enorme potentie in het aanpakken van voedseltekorten en milieuproblemen, zoals droogtetolerante rijst of zoutwaterbestendige gewassen.
Ondanks de goedkeuring van het Europarlement voor 'new genomic techniques' (NGTs) met een strikt regelgevend kader, blijft Michel Haring bezorgd. Hij is hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam en wijst op de complexiteit van genen en de onrealistische verwachtingen dat CRISPR de honger kan oplossen. Hij kritiseert de simplistische kijk op genetica van de voorstanders en vreest de mogelijkheden om er financieel voordeel uit te halen.
Lees meer in de longread die Frank Mulder maakte voor de Groene Amsterdammer in samenwerking met Foodlog.
Foodlog - Knutselen met planten - Hete Hangijzers in het Voedselsysteem - Foodlog
Hoogleraar microbiologie John van der Oost (Wageningen University) stond mede aan de wieg van de techniek. Hij is een groot voorstander vanwege de ongekende mogelijkheden om gewassen te verbeteren met minimale ingrepen. Hij benadrukt dat CRISPR sneller, gerichter en met behoud van veel meer natuurlijke eigenschappen kan werken dan traditionele verdelingsmethoden waar bovendien zelf letterlijk geweld en bestraling aan te pas komt. Van der Oost ziet enorme potentie in het aanpakken van voedseltekorten en milieuproblemen, zoals droogtetolerante rijst of zoutwaterbestendige gewassen.
Ondanks de goedkeuring van het Europarlement voor 'new genomic techniques' (NGTs) met een strikt regelgevend kader, blijft Michel Haring bezorgd. Hij is hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam en wijst op de complexiteit van genen en de onrealistische verwachtingen dat CRISPR de honger kan oplossen. Hij kritiseert de simplistische kijk op genetica van de voorstanders en vreest de mogelijkheden om er financieel voordeel uit te halen.
Lees meer in de longread die Frank Mulder maakte voor de Groene Amsterdammer in samenwerking met Foodlog.
Weer een tovenaar en een profeet....
Willem, heb je de podcast gehoord?
Mijn ervaring was nl. een heel andere. Met andere woorden: kun je nader toelichten wat je bedoelt?
Nee, Dick, ik heb niet naar de podcast geluisterd. Het stuk deed mij alleen maar denken aan het boek van Charles Mann. Een die denkt dat de wetenschap en techniek alles op zal lossen en een die daar huiverig voor is. Maar ik zal er nog wel eens even voor gaan zitten, als ik tijd heb..
Dat vermoedde ik al. Ik ben heel benieuwd naar je oordeel als je het gehoord hebt.
Spoiler: de gelovige groene profeet blijkt een techneut en de veronderstelde techneut blijkt een donkergroene idealist die geen bacteriën wil manipuleren om ze vlees- of vis-eiwitten te laten maken.
Wel is het zo dat er een beyond in die populaire tegenstelling in het verhaal zit.
Is de podcast ook op andere kanalen te beluisteren dan Spotify? (En zo ja, hoe is die dan te vinden?)