Nederlanders eten 60 kilo brood per jaar. Daarmee behoren we tot de grootste broodeters ter wereld. Daarom vinden we het tijd om op zoek te gaan naar het beste brood van Nederland.
Nederlanders eten 60 kilo brood per jaar. Dat komt neer op vijf kilo per maand en ongeveer 5 sneden per dag, uitgaande van een brood van 800 gram. Daarmee behoort Nederland tot de grootste broodeters in de wereld. NieuwVers - de samenwerking tussen Foodlog (dat zorgt voor een zo objectief mogelijke selectie van de best mogelijke producten in samenwerking met experts en het publiek) en Urgenda (dat op zoek is naar de meest 'duurzame' producten en die verder onder consumenten wil brengen) - gaat op zoek naar het beste brood van Nederland.
Dat doen we ditmaal door akkerbouwers, molenaars en bakkers te vragen ons te helpen: wanneer doen zij het allemaal het beste?
De akkerbouwer moet zijn graan op de best mogelijke manier verbouwen. Hij moet letten op de bodem die hij niet moet uitputten, want dan komt er steeds minder voedsel vanaf. Hoe doe je dat het beste?
De molenaar moet zorgen voor meel waar de bakker goed en lekker brood van kan bakken en dat goed moet kunnen rijzen. De molenaar maakt de mix en de bakker bakt. Welke mix van granen heeft de molenaar nodig om de bakker een goed goed mogelijk meel te kunnen leveren en kan dat - zoals velen tegenwoordig willen - uit Nederland of van net over de grens komen?
De bakker moet zorgen voor lekker brood dat gezond is. Hij moet het bakken met zo weinig mogelijk verspilling van grondstoffen en liefst energie gebruiken die niet op kan raken en niet voor vervuiling zorgt. Hoe doe je dat?
Die vragen gaan we stellen aan akkerbouwers, molenaars en bakkers. Het is een experiment om te zien of we daarmee de kennis van de echte vaklui onder het publiek kunnen krijgen, een consensus kunnen krijgen over wat het beste is in ieder stapje dat tot ons dagelijks brood leidt.
En onderwijl vragen we bakkers die ervan overtuigd zijn dat ze het beste niet-witte vloerbrood van ca. 800-1000 gr bakken (de graankeuze is vrij), zich te kandideren voor de uitverkiezing van het beste brood van Nederland. Dat kan tot en met vrijdag 25 januari a.s., via het op de site van NieuwVers opgenomen inschrijfformulier.
De doorkliks naar de akkerbouwers, molenaars en bakkers leiden naar de discussies waar publiek en vaklui in een open discussie vaststellen wat zij het beste vinden en waarom. We hopen op een lawine van informatie en verrassende perspectieven. Mogelijk lukt het niet, want het is een experiment.
Uit de bakkers die zich kandidaat stellen kiest een vakjury die we samenstellen uit de experts op die drie gebieden de 5 beste bakkers die het beste meel van de beste akkerbouwers kopen. Een driekoppige smaakjury onder leiding van Felix Wilbrink (Telegraaf) kiest uit de beste broden het lekkerste op 6 februari a.s. op perron 4/5 in Amersfoort. Tijd: van 9-11 uur.
NieuwVers staat voor onverkloot eten maar het hoeft niet uit oma's tijd te zijn. De modernste, verbeterende en verduurzamende technieken worden toegejuicht door NieuwVers als ze de voedingswaarde van plantaardige en dierlijke oorsprong van de producten zo goed mogelijk voor mensen beschikbaar maken en de milieudruk verminderen door dat slim en innovatief te doen. NieuwVers staat ook voor de 9 principes van de Food Revolution. Het zoveel mogelijk regionaal sluiten van plant/dier/mens/mest-kringlopen, zo kort mogelijke ketens tussen consument en producent, het zo lokaal mogelijk houden van de geldstromen in de keten, het gebruik van hernieuwbare energie en grondstoffen, behoud van biodiversiteit, dierwaardigheid en een mooi landschap, het rechtvaardig verdelen van de buit op aarde en het betrekken van consumenten bij de keuzen die alleen producenten kunnen realiseren zijn daarbij essentieel.
Fotocredits: Goes, 's-Heer Hendrikskinderendijk 11: Broodbakkerij, uitsnede, indusht
Dit artikel afdrukken
Dat doen we ditmaal door akkerbouwers, molenaars en bakkers te vragen ons te helpen: wanneer doen zij het allemaal het beste?
De akkerbouwer moet zijn graan op de best mogelijke manier verbouwen. Hij moet letten op de bodem die hij niet moet uitputten, want dan komt er steeds minder voedsel vanaf. Hoe doe je dat het beste?
De molenaar moet zorgen voor meel waar de bakker goed en lekker brood van kan bakken en dat goed moet kunnen rijzen. De molenaar maakt de mix en de bakker bakt. Welke mix van granen heeft de molenaar nodig om de bakker een goed goed mogelijk meel te kunnen leveren en kan dat - zoals velen tegenwoordig willen - uit Nederland of van net over de grens komen?
De bakker moet zorgen voor lekker brood dat gezond is. Hij moet het bakken met zo weinig mogelijk verspilling van grondstoffen en liefst energie gebruiken die niet op kan raken en niet voor vervuiling zorgt. Hoe doe je dat?
Die vragen gaan we stellen aan akkerbouwers, molenaars en bakkers. Het is een experiment om te zien of we daarmee de kennis van de echte vaklui onder het publiek kunnen krijgen, een consensus kunnen krijgen over wat het beste is in ieder stapje dat tot ons dagelijks brood leidt.
En onderwijl vragen we bakkers die ervan overtuigd zijn dat ze het beste niet-witte vloerbrood van ca. 800-1000 gr bakken (de graankeuze is vrij), zich te kandideren voor de uitverkiezing van het beste brood van Nederland. Dat kan tot en met vrijdag 25 januari a.s., via het op de site van NieuwVers opgenomen inschrijfformulier.
De doorkliks naar de akkerbouwers, molenaars en bakkers leiden naar de discussies waar publiek en vaklui in een open discussie vaststellen wat zij het beste vinden en waarom. We hopen op een lawine van informatie en verrassende perspectieven. Mogelijk lukt het niet, want het is een experiment.
Uit de bakkers die zich kandidaat stellen kiest een vakjury die we samenstellen uit de experts op die drie gebieden de 5 beste bakkers die het beste meel van de beste akkerbouwers kopen. Een driekoppige smaakjury onder leiding van Felix Wilbrink (Telegraaf) kiest uit de beste broden het lekkerste op 6 februari a.s. op perron 4/5 in Amersfoort. Tijd: van 9-11 uur.
NieuwVers staat voor onverkloot eten maar het hoeft niet uit oma's tijd te zijn. De modernste, verbeterende en verduurzamende technieken worden toegejuicht door NieuwVers als ze de voedingswaarde van plantaardige en dierlijke oorsprong van de producten zo goed mogelijk voor mensen beschikbaar maken en de milieudruk verminderen door dat slim en innovatief te doen. NieuwVers staat ook voor de 9 principes van de Food Revolution. Het zoveel mogelijk regionaal sluiten van plant/dier/mens/mest-kringlopen, zo kort mogelijke ketens tussen consument en producent, het zo lokaal mogelijk houden van de geldstromen in de keten, het gebruik van hernieuwbare energie en grondstoffen, behoud van biodiversiteit, dierwaardigheid en een mooi landschap, het rechtvaardig verdelen van de buit op aarde en het betrekken van consumenten bij de keuzen die alleen producenten kunnen realiseren zijn daarbij essentieel.
Fotocredits: Goes, 's-Heer Hendrikskinderendijk 11: Broodbakkerij, uitsnede, indusht
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"En onderwijl vragen we bakkers die ervan overtuigd zijn dat ze het beste niet-witte vloerbrood van ca. 800-1000 gr bakken (de graankeuze is vrij), zich te kandideren voor de uitverkiezing van het beste brood van Nederland."
Waarom toch volkorenbrood?? Het bakken van een goed en eetbaar brood is een kunstje dat we in Nederland al bijna vergeten zijn. Doe als eis stellen, gewoon gebuild tarwemeel. Menno zei het al, waarom volkorenbrood? Het absorbeert smaak en je wordt er alleen nog maar dikker van. Toch?
Flipse, in de snelheid maakte ik een fout door te schrijven 'volkoren' maar zoiets als 'pain complet' had kunnen staan. 'Niet-wit' is hopelijk de best mogelijke omschrijving van wat we willen: een vloerbrood van een niet al te geraffineerd meel.
Waarom. C'est culturel, zei een Franse vriendin laatst toen ik een met Nederlanders die in Frankrijk naar vleesproducten kwamen kijken. Het land van jouw voorkeur eet en snijdt anders dan wij in Nederland. Misschien heb ik persoonlijk wel dezelfde voorkeur als jij, maar ... dat neemt niet weg dat Nederland op zoek mag zijn naar zijn beste volkoren bammetje van vloerbrood. Al vind je de categorie niks, er zijn hele volksstammen die er dagelijks 6 sneden van veroveren.
Effectivement, c'est culturel!
Nou Dick, daar zit wel een kern van waarheid in, maar... ik trek geen vergelijking met Frankrijk. Ik begin langzamerhand te behoren tot de groep "ouwe lullen", die lopen te bazelen over hoe goed het vroeger wel niet was. Behalve tot die groep behorend, denk ik dat ik een ijzeren geheugen heb mbt smaak. Want geloof me, brood smaakte vroeger veel en veel lekkerder dan nu. Als ik hier in NL brood eet, is er de eeuwige ellende van een soort sponsachtig materiaal dat overal in je mond blijft plakken en dat de illusie geeft gezond te zijn, doordat het deeg gekleurd is en met nootjes en granen (blijft allemaal tussen je tanden zitten) bedekt is, maar steeds dezelfde basis heeft (net als Belgische pâté). Na het eten heb je altijd een onbevredigend gevoel.
Binnenkort heb ik (als mijn eeuwige grote vakantie begint) gelukkig weer tijd om mijn eigen brood te bakken. Voordeeg van teminste 12 uur oud, meel, water, zout en gist. Gebakken op een stenen plaat. Smakelijk!
De eerste bakkers hebben al laten weten te gaan inschrijven via het vandaag geopende formulier (via NieuwVers site). Als ik zo vrij mag zijn jullie te updaten, het zijn: Hartog uit Amsterdam, Spelt Bakkers uit Bruinisse, Bakker Piet uit Elspeet. Ook Albert Heijn 100% Spelt brood gaat meedoen (voor Flipse: zelfs met dubbele 'rijstijd' in vergelijking tot jouw brood, wel 24 uur :). Jan-Aart Schuld uit Oldenbroek laat weten interesse te hebben.
Sorry Dorien, klef dat AH brood...