Teveel eten schopt het mechanisme dat de vethuishouding in het lichaam reguleert in de war. Op termijn kan dit leiden tot obesitas en diabetes-2. Recent onderzoek laat zien dat vetbuik waarschijnlijk begint in je hoofd.
Ook in je hersenen wordt insuline geproduceerd. Deze insuline regelt het proces van lipolyse, dat ervoor zorgt dat triglyceriden in vetweefsel worden afgebroken en vetzuren vrijkomen in het bloed. Als er geen rem zit op het lipolyseproces, raken de vetzuurgehaltes verhoogd en dat kan leiden tot obesitas en diabetes-2.
Recent onderzoek door de Amerikaanse Mountain Sinaï School of Medicine richtte zich op de vraag waarom mensen die teveel eten uiteindelijk diabetes ontwikkelen. Onderzoek op ratten laat zien dat teveel eten de hersenen insulineresistent maakt, waardoor de rem op het lipolyseproces wegvalt. Als gevolg daarvan krijg je teveel vetzuren in je bloed. Dat zorgt op zijn beurt voor ontstekingsreacties die leiden tot insulineresistentie in het hele lichaam. En die zijn weer de belangrijkste oorzaak van diabetes-2. Bovendien zorgen de vetzuren voor een verhoogde glucoseproductie in de lever, met verhoogde bloedsuikerniveaus als gevolg.
Het vermoeden dat het zo zou moeten werken bestond al, nu is aangetoond dat de hele vicieuze spiraal daadwerkelijk in de hersenen begint. Bij ratten dan.
Voor het onderzoek werden twee groepen ratten vergeleken. Een groep kreeg gedurende drie dagen tot vijftig procent meer extra calorieën aangeboden in de vorm van vet spek. Daarna spoten de onderzoekers insuline direct in het brein in. Bij de overetende ratten bleek vervolgens een veel minder remmende werking op het lipolyseproces uitgeoefend te worden.
Fotocredits: hawkexpress
Dit artikel afdrukken
Recent onderzoek door de Amerikaanse Mountain Sinaï School of Medicine richtte zich op de vraag waarom mensen die teveel eten uiteindelijk diabetes ontwikkelen. Onderzoek op ratten laat zien dat teveel eten de hersenen insulineresistent maakt, waardoor de rem op het lipolyseproces wegvalt. Als gevolg daarvan krijg je teveel vetzuren in je bloed. Dat zorgt op zijn beurt voor ontstekingsreacties die leiden tot insulineresistentie in het hele lichaam. En die zijn weer de belangrijkste oorzaak van diabetes-2. Bovendien zorgen de vetzuren voor een verhoogde glucoseproductie in de lever, met verhoogde bloedsuikerniveaus als gevolg.
Het vermoeden dat het zo zou moeten werken bestond al, nu is aangetoond dat de hele vicieuze spiraal daadwerkelijk in de hersenen begint. Bij ratten dan.
Voor het onderzoek werden twee groepen ratten vergeleken. Een groep kreeg gedurende drie dagen tot vijftig procent meer extra calorieën aangeboden in de vorm van vet spek. Daarna spoten de onderzoekers insuline direct in het brein in. Bij de overetende ratten bleek vervolgens een veel minder remmende werking op het lipolyseproces uitgeoefend te worden.
Fotocredits: hawkexpress
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Op twitter wisselden Jaap Seidell, Frank van Berkum en Foodlog_nl de volgende woorden:
foodlog.nl @foodlog_nl
Diabetes type II begint niet in je buik, maar in je hoofd? Klopt dat @jaapseidell en @drfrankvanb ?
3h jacob seidell @jaapseidell
@foodlog_nl @drfrankvanb volgens 't artikel dat op Foodlog wordt aangehaald begint 't juist met te veel eten.Beetje zinloze kip-ei discussie
3h foodlog.nl @foodlog_nl
@jaapseidell met andere woorden: zinloos onderzoek omdat de oorzaak dieper zit en bekend is? @drfrankvanb
2h jacob seidell @jaapseidell
@foodlog_nl @drfrankvanb geen zinloos onderzoek! Minder zinvol om begin van 'n vicieuze cirkel te bediscussiëren:Voedsel-brein-voedsel-brein
2h foodlog.nl @foodlog_nl
@jaapseidell helder. Het is een keten van steeds verdergaande effecten. @drfrankvanb
2h Dr. Frank van Berkum @DrFrankvanB
@foodlog_nl @jaapseidell akkoord, maar er is een noodrem, denk aan bariatrie en acute calorierestrictie. ws is overfeeding de first hit
jacob seidell
@jaapseidell
@DrFrankvanB @foodlog_nl precies. Maar het brein denkt eerst aan eten.
Zonder het artikel te hebben gelezen (maar dat ga ik zeker doen) het volgende: DM2 is een aandoening met vele oorzaken, een belangrijke oorzaak is een vette lever (NAFLD), die vette lever is insulineresistent (IR), maar niet iedere vette lever is IR. Door de IR wordt de gluconeogenese onvoldoende beteugeld door insuline, daardoor ontstaan hoge nuchtere bloedsuikers (vaak het eerste verschijnsel van DM2). Maar IR leidt echter ook weer tot leververvetting. Er is dus van alles mis met obesitas en DM2. Het probleem is dat oorzaak en gevolg door elkaar heen lopen, of elkaar versterken. Insuline intrathecaal (in de hersenen toe gediend) heeft heel andere effecten dan insuline in de perifere circulatie of in de vena porta. Daarnaast bepalen andere hormonen en neurotransmitters het effect van insuline in het brein in grote mate. De kans dat een 'one hit theory' DM2 zal kunnen verklaren is gering.
Lees het werk van Lim er eens op na, die laat zien dat alleen door de NAFLD te reducren (zeer strenge calorierestrictie in korte tijd, zeg maar een crash dieet) de lever weer insuline gevoelig wordt, en uiteindelijk gaat ook de zieke betacel weer insuline produceren.
Het artikel van Lim is free, een must voor mensen met interesse in DM2 en voeding!