De zoete puntpaprika van A.C. Hartman uit het Friese Sexbierum die in de eerste NieuwVerse proeverij van Urgenda en Foodlog werd verkozen tot beste en lekkerste van Nederland krijgt een eigen sticker van trotse verkoper Albert Heijn. Maar AH gaat nog verder.
Dat meldt dit weekend de Levensmiddelenkrant in zijn papieren editie:
AH gaat naast de vermelding Beste Paprika van NL ook een bewaaradvies op de sticker vermelden. Paprika's mogen niet onder de 13 graden Celsius worden opgeslagen. Voor consumenten betekent het dat ze paprika's het beste op kamertemperatuur of op een koele plek in huis maar niet in de koelkast, kunnen bewaren
Gistermiddag werd een aantal van de paprika's die meedongen naar de titel in Amersfoort aan het publiek voorgesteld. Bij velen bleek ook daar de Hartman-paprika favoriet. Ook Sweetpoint's zoete punt paprika van het concurrerende ras Ramiro van wist echter de nodige mensen te overtuigen. Van de rode blokpaprika's leek de nieuw lichtende USDA Organic paprika van Pura Natura door zijn als sappig en vol van smaak beoordeelde paprika te overtuigen. Eveneens bleek de lokale biologisch-dynamische paprika van Ron van Dijk (Groenland Organics) het goed te doen. Smaken verschillen.
Het marktpubliek van Amersfoort bleek verbaasd dat er zoveel verschil kan zitten tussen de ene en de andere paprika.
Urgenda en Foodlog gingen de straat op om mensen te vragen of ze invloed zouden willen op het aanbod in winkels. De conclusie die zij trokken was opmerkelijk: ja, nadat ze proefden dat er werkelijk iets te kiezen valt. Dat wisten ze niet. Daarover later meer op Foodlog.
Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
AH gaat naast de vermelding Beste Paprika van NL ook een bewaaradvies op de sticker vermelden. Paprika's mogen niet onder de 13 graden Celsius worden opgeslagen. Voor consumenten betekent het dat ze paprika's het beste op kamertemperatuur of op een koele plek in huis maar niet in de koelkast, kunnen bewaren
Gistermiddag werd een aantal van de paprika's die meedongen naar de titel in Amersfoort aan het publiek voorgesteld. Bij velen bleek ook daar de Hartman-paprika favoriet. Ook Sweetpoint's zoete punt paprika van het concurrerende ras Ramiro van wist echter de nodige mensen te overtuigen. Van de rode blokpaprika's leek de nieuw lichtende USDA Organic paprika van Pura Natura door zijn als sappig en vol van smaak beoordeelde paprika te overtuigen. Eveneens bleek de lokale biologisch-dynamische paprika van Ron van Dijk (Groenland Organics) het goed te doen. Smaken verschillen.
Het marktpubliek van Amersfoort bleek verbaasd dat er zoveel verschil kan zitten tussen de ene en de andere paprika.
Urgenda en Foodlog gingen de straat op om mensen te vragen of ze invloed zouden willen op het aanbod in winkels. De conclusie die zij trokken was opmerkelijk: ja, nadat ze proefden dat er werkelijk iets te kiezen valt. Dat wisten ze niet. Daarover later meer op Foodlog.
Fotocredits: Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat voor vreselijks gebeurt er dan met die smaak, als puntpaprika's onder de 10°C bewaard worden?
Paprika's (en komkommers en tomaten) moet je buiten de koelkast bewaren voor optimale smaak. Anders kunnen ze vrij snel zompig worden, wat de smaak(beleving) niet ten goede komt.
En test het anders eens uit, eentje 2 dagen in de koelkast en eentje 2 dagen buiten de koelkast, bereiden en proeven. Proef je geen verschil dan maakt het voor jou niet uit.
Aha, zompig. En hoe komt dat dan? Wat is dat?
Geen idee wat het precies is, soort van lage temperatuur-bederf, een probleem met de rijping wat je dan krijgt. Misschien net zoiets als waarom bananen zwart worden als je ze te koud bewaart.
Dit geldt trouwens voor zowat alle fruit en groenten. Bij aubergines is dat bijzonder opvallend, ze bederven in de koelkast echt véél sneller dan erbuiten. Enkel bladgroente doen het wat beter. De koelkast is een overschat apparaat. Kazen ontwikkelen er slecht in, droge vleeswaren worden vochtig.... en Listeria is dol op koelkasten!