Wie dacht dat biologische kip beter is, ontdekt deze maand dat er verschil is tussen biologisch en biologisch. En dat allemaal terwijl u gerust kip dacht te kunnen kopen met drie door de Dierenbescherming beschermde sterren en een SKAL-keurmerk. Gooi het keurmerk maar aan de kant en let weer op de betrouwbaarheid van het merk.
Het februarinummer van de Consumentenbond kopt dat alleen BIO-KIP zonder nare bijsmaak is. Wie de onderzoeksresultaten goed leest en iets weet van kip ziet dat de kop liegt.
De Bond deed onderzoek naar de viezigheid op uw kipfilet. De filets van Herman Kempers Kemperkip die door Bio+ onder eigen merk worden verkocht blijken het schoonst. Er zitten weinig ESBL-bacterieen (0,3/gram) op en geen campylobacters. Op de AH Puur & Eerlijke kippen met drie biologische sterren zitten meer ESBL-beestjes (1,3/gram) en er blijkt op een grote meerderheid van de monsters campylobacter te zitten. De kip wordt geleverd door grootslachter Plukon. Datzelfde bedrijf levert AH ook zijn scharrelkip met maar één ster. Daar wordt nagenoeg hetzelfde ras traaggroeiende kippen voor gebruikt als voor de Bio+kippen en de gewone bio's van PLUKON. Officieel mogen die dieren onder een afdakje buiten. In de praktijk zitten ze binnen omdat de buitenschuren veelal nog niet gereed zijn. Deze dieren hebben minder ESBL (0,8/gram) dan de biodieren van Plukon en minder campylobacters.
Hoe kan het kan dat biologische kip tegelijk slechter én beter is dan binnenkip? Daar kan maar 1 antwoord op zijn: het ligt niet aan biologisch.
Kwaliteit zit niet in een keurmerk, maar in mensen die met zorg voor hun dieren en hun klanten te werk gaan. Op Herman Kemper kunt u vertrouwen, ook onder het merk Bio+.
Enne .... stelt u zich voor dat het met het dierwelzijn bij Kemper ook nog eens beter gesteld is, wat is dan nog de waarde van een keurmerk?
Fotocredits: Kemperkip
Dit artikel afdrukken
De Bond deed onderzoek naar de viezigheid op uw kipfilet. De filets van Herman Kempers Kemperkip die door Bio+ onder eigen merk worden verkocht blijken het schoonst. Er zitten weinig ESBL-bacterieen (0,3/gram) op en geen campylobacters. Op de AH Puur & Eerlijke kippen met drie biologische sterren zitten meer ESBL-beestjes (1,3/gram) en er blijkt op een grote meerderheid van de monsters campylobacter te zitten. De kip wordt geleverd door grootslachter Plukon. Datzelfde bedrijf levert AH ook zijn scharrelkip met maar één ster. Daar wordt nagenoeg hetzelfde ras traaggroeiende kippen voor gebruikt als voor de Bio+kippen en de gewone bio's van PLUKON. Officieel mogen die dieren onder een afdakje buiten. In de praktijk zitten ze binnen omdat de buitenschuren veelal nog niet gereed zijn. Deze dieren hebben minder ESBL (0,8/gram) dan de biodieren van Plukon en minder campylobacters.
Hoe kan het kan dat biologische kip tegelijk slechter én beter is dan binnenkip? Daar kan maar 1 antwoord op zijn: het ligt niet aan biologisch.
Kwaliteit zit niet in een keurmerk, maar in mensen die met zorg voor hun dieren en hun klanten te werk gaan. Op Herman Kemper kunt u vertrouwen, ook onder het merk Bio+.
Enne .... stelt u zich voor dat het met het dierwelzijn bij Kemper ook nog eens beter gesteld is, wat is dan nog de waarde van een keurmerk?
Fotocredits: Kemperkip
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Telegraaf kopt hetzelfde onderzoek weer anders:
Bijna alle kipfilet besmet
Een probleem van keurmerken is dat nooit alles dat óók belangrijk is in de regels vervat is. Zoals hier nu met kip speelt. Zie bv ook 'verantwoorde soja' dat wèl genetisch gemodificeerd is. Of een bank die hoog scoort op de Eerlijke bankwijzer (die dus oa niet investeert in intensieve varkenshouderij en de wapenindustrie), maar wel speculeert op voedselprijzen omdat dat niet onder de regels van dit 'eerlijke' keurmerk valt.
Tja Dick, je moet inmiddels toch beter weten. Biologisch is een landbouwmethode. Stalruimte, licht, voeding, bemesting etc je weet wel. ESBL, campylobacter is een besmetting die ergens in de keten plaats kan vinden. Misschien wel het vaakst in de slachtlijn? Een biokip kan dus ook een besmetting oplopen. Dus Dick ik vind het nogal slap. Je weet ook dat de volgende test andere resultaten geeft.
@Dick, je koppelt sterren aan biologisch. Dit is onjuist! Sterren zijn voor dierenwelzijn. Er zijn 3 sterren voor niet biologische kip (Label rouge) als eieren (Ronddeel). Biologisch zegt hier het e.e.a.
Precies Henk, het ligt niet aan biologisch. En zelfs niet aan dierwelzijn, Dick.
En toch staat het zo in de Consumentengids.