Ze wordt stellig: "Daar hebben ze bij Albert Heijn de mensen niet voor. Veel te duur. Wij doen al het uitsnijden zelf, dat is een werk hoor."
Ze wil sowieso nog iets kwijt over kipfilet bij Albert Heijn. "Je betaalt voor water. Ik heb klanten hier die nooit meer filet in de supermarkt kopen. Het verschrompelt in je pan." Ze pakt een kipfilet beet. "Moet je kijken hoe mooi, droog, deze eruit ziet. Gewoon je ogen gebruiken.
Wekelijks stelt Sanny Visser een marktkoopman of -vrouw een vraag. Weet die wat er in zijn kraam te pas komt?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als kip is ingespoten met een water-eiwitmengsel, dan moet dat op deverpakking staan. Alleen de euroshopper kip bij AH is meen ik ingespoten. De rest niet. Laten we niet teveel fabels/urbanlegends in stand houden. De dijen zijn inderdaad erg lekker. Mijn collega Maurice, is een echte kip-expert, hij heeft jaren bij STORK gewerkt. Wie weet kan hij nog iets leuks toevoegen.
Sanny,
1. een koeienbil levert diversen kwaliteiten, niet alles is biefstuk !
2. de trend om een ordinaire biokip met sluier-taal te verdelen in edele stukken, slaat nergens op:
- een filet is geen 'filet', maar borstvlees
- het stukje dubbel borstvlees is een rudimentaire vlieg-borstspier, en geen 'haasje'
- een bil heeft niets met 'biefstuk' van doen.
Chique doen met gewoon ordinair kippenvlees is een vreemd trekje.
Een foto HIER van een echt 'chique' hoender. Ik slachtte gisteren er negen.
De zogenaamde 'poeper'. Dat zijn mooie kleinere veelkleurige hanen die max. 1 jaar oud worden en voor een harem zorgen in buitenloop. In het Vlaams is 'poepen' de volkse benaming voor 'neuken'. Zeg dus nooit in Vlaanderen, als je naar het toilet moet: 'Ik ga even poepen', want men zal je verbijsterd aankijken.
De 'poeper':
- vlees is smaakvol maar harder en taaier, evenals het vel
- gewoon stropen dus
- in kleine stukken snijden; ook de poot op de knie doorsnijden
- marineren (onderstaan) in een marinade van rode wijn, gekneusde peperbollen, beetje azijn, laurierblaadje, grof gesneden selderij, wat dunne schijven winterpee, gedurende 16-18 uur.
- de stukken aan braden 50/50 boter margarine, glas cognac erbij (niet branden) wat marinade toevoegen, na deze gefilterd te hebben en een scheutje azijn en wat suiker; moet na braden langstoven; gedoseerd de gezeefde marinade toevoegen, takje thym er bij, peper zout, teentje fijn gesnipperde knoflook
- met de breinaald voelen of ze gaar zijn
- is de haan gaar, de stukken uitnemen en rest marinade bijvoegen en klein gesneden magere spekjes; laten trekken en daarna saus binden
- alle stukken in de ruime saus, klein bospadenstoeltjes bijvoegen
- nog wat laten trekken, eventueel nog wat peper en saus en afmaken op smaak
- serveren in een aardewerk cocotte en wat gehakte peterselie er over
Een echte coq-au-vin maak je dus niet van zo'n dubieuze biokip met ‘biefstukken, haasje en filets’..
Te koop: nergens. Je zult ze ook niet bij de poelier vinden, vrees ik..
Wouter heeft volkomen gelijk: waterkip is alleen waterkip als er 'bereid kipproduct' op de verpakking staat. Zit er toch water in en staat dat niet op de verpakking dan is er doodgewoon sprake van fraude.
Ik zocht het ooit tot op de bodem uit omdat ook de Consumentenbond Nederland het soort fabeltjes vertelt dat ook deze marktkoopvrouw vertelt.
Ik ben benieuwd naar wat Maurice kan vertellen over waterkip.
Hier in huis zijn kippendijen geliefd gemaksvlees. Kipfilet komt er niet in. Vraagje: wie van de lezers kopen regelmatig kippendijen, waar en voor hoeveel ten opzichte van filet?
Tuurlijk, de culi's eten alleen hele kip.
Een tijdje kon je scharrelkippendijen bij AH krijgen, die waren prima, maar kennelijk daar geen courant artikel. Daarom koop ik nu echt alleen nog maar de hele (Label Rouge) kip.