Hoewel, en dat is op persoonlijke titel, ik een beetje moe wordt van dat gescherm met topkoks.
Zo langzamerhand zijn er geen gewone koks meer in Nederland.Maar dat terzijde.
Kookland start landelijk met kant-en-klaarmaaltijden die via de brievenbus worden thuisbezorgd.
Initiatiefnemer en directeur is Ton Marsman, die eerder Conrad Nederland en web-fotoservice Webprint is gestart.
De thuisbezorg-maaltijdservice is bedoeld voor mensen die overdag werken en geen tijd of zin hebben om ’s avonds te koken.
De consument kan online bestellen, waarna het gewenste driegangenmenu in een pakketje wordt gedaan die vervolgens per post op de deurmat valt.
HPP
De maaltijd wordt gemaakt en daarna met behulp van koude pasteurisatietechniek (high pressure processing, oftewel HPP) geconserveerd.
"In samenwerking met technologieleverancier Promatec Food Ventures en het Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik DIL is er in korte tijd veel bereikt", zegt Marsman.
Buiten de koelkast is een menu een dag houdbaar, in de koelkast maximaal vier dagen. Voor consumptie hoeft de consument de maaltijd alleen maar 10 minuten in warm water te doen.
Twentse topkoks
Er zijn op dit moment 6 verschillende gerechten die zelf zijn samen te stellen (voorgerecht, vlees- of visgerecht met pastasaus, groentegerecht, aardappel- en pastagerecht en/of nagerecht).
Marsman: "Al onze gerechten worden ambachtelijk en met gebruik van verse ingrediënten bereid door een aantal Twentse topkoks en worden dus niet fabrieksmatig geproduceerd."
Als de maaltijden maandag tot en met donderdag voor 13.30 uur besteld zijn, worden ze de volgende dag thuisbezorgd. Inclusief verzenden kost een maaltijd 14 euro 95. Op dit moment kan het bedrijf een paar honderd maaltijden per dag leveren.
bron: EVMI
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Buiten de koelkast een dag houdbaar. Dus als ik vandaag voor 13.30 uur een avondmaaltijd bestel is morgenavond de houdbaarheidsdatum al overstreken. Mmmmm goed concept.
"High pressure processing, oftewel HPP", dat is pascalisatie, toch? Stom van ze om dat pasteuristietechniek te noemen, ik dacht meteen "bah, vies".
Zoals jullie zullen begrijpen weet ik meer (al ben ik niet inhoudelijk betrokken).
Dit concept hebben we jaren geleden bij ons een uitvoerig bekeken (ik zal nog eens nakijken of Promatec Food Ventures, die op de hoogte was van ons concept, wel netjes met geheimhouding om is gegaan **). Wij vinden dit een erg link/gevaarlijk concept. Niet zure producten een dag buiten de koeling (sterker nog in de zomer kan het heel erg warm worden, en dan is een dag al teveel), bewaren is vragen om voedselveiligheidsproblemen. Onze inschatting is, dat het alleen kan werken als je zure producten (bijvoorbeeld tomatensoep) pascaliseerd. Verder is het niet echt duurzaam om wat producten naar Duitsland te rijden voor een pascalisatiebehandeling bij een universiteit en dan weer terug. Enfin, eerste moedige poging zullen we maar zeggen.
Wat dat betreft kan je beter maaltijden invriezen en per post opsturen naar je klanten. Een ingevroren maaltijd blijft voldoende lang koel om een dag te kunnen overbruggen.
** en voordat ik vragen krijg. Mijn relatie met PFV is inderdaad wat 'koel'.
Wouter, hoezo, ik moet begrijpen dat je meer weet?? Beetje erg zelfverzekerd klinkt dat, vindt je ook niet...
Los daarvan, het concept lijkt me niet erg kansrijk: verantwoord/gezond eten door de brievenbus? Ik zou het mijn hond nog niet aandoen (als ik die had...)
Nou, Peter, het bedrijf van Wouter was de eerste in Nederland die zo'n pascalisatiemachine/fabriek had/begon. Ik hoorde dus ook voor het eerst van deze techniek van/via Wouter. Voor veel foodloglezer is hij een beetje de pascaliseermeneer van Nederland. Dat heeft niets met zelfverzekerdheid te maken, maar gewoon met euh "al langer hier rondlopen".