image

Smaakwetenschapper prof. Kees de Graaf en levensmiddelentechnoloog prof. Tiny van Boekel van Wageningen Universiteit zijn betrokken in een nieuw project rond 'sensorische verzadiging'. Ze gaan daarbij op zoek naar levensmiddelen die zo goed smaken dat je er automatisch niet teveel van eet. De smaak moet tot verzadiging leiden. De NWO-Technologiestichting STW stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor het project. In het project zullen vijf aio’s onderzoek doen, in een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Wageningen en Utrecht, WCFS, Unilever, Purac, Friesland Foods en Campina
In sensorische verzadiging ligt mogelijk de sleutel tot voedsel met een ingebouwde rem. Als het lukt om levensmiddelen te maken die door hun smaak verzadigen, zouden die kunnen helpen om problemen met overgewicht te bestrijden. De producten die Van Boekel en De Graaf voor ogen hebben moeten goed smaken, maar zullen door hun textuur en smaak sneller verzadigen dan de levensmiddelen die nu in de schappen liggen. Hoe precies, dat is een vraag die fundamenteel onderzoek zal moeten beantwoorden.

MRI-scans
Samen met de Universiteit Utrecht worden MRI-scans van hersenen gemaakt op het moment dat mensen eten. Op die manier hopen de wetenschappers meer te weten te komen over verzadigingsprocessen. Het onderzoek richt zich ook op eetlusthormonen in het bloed, zoals ghreline. Het humane deel van het onderzoek moet hand in hand gaan met het technologische deel. De levensmiddelentechnologen zullen de kennis van de voedingsonderzoekers gebruiken, en de voedingsonderzoekers zullen de experimentele producten van de levensmiddelentechnologen op hun proefpersonen uitproberen.

Textuur
Door de textuur van levensmiddelen taaier te maken kan het waarnemen van geur- en smaakstoffen wordn geaccentueerd. Veel fast food heeft een textuur die uitnodigt tot snel eten. Het kauwen van voedsel brengt het verzadigingsproces op gang. Ook is bekend dat vooral vloeibare calorierijke levensmiddelen, zoals frisdrank, uitnodigen tot overconsumptie. Het lichaam telt de calorieën die in de vorm van frisdrank binnenkomen niet. Misschien is dat door te trekken naar meer types snel voedsel. Het onderzoek moet dat duidelijk gaan maken.

bron: WUR
Dit artikel afdrukken