Mag de houten snijplank? Ja, hij mag van de VWA. Hij mag zelfs gebruikt worden in slagerijen als die er maar schoon mee omgaan. Maar dat kan niet, wordt met grote stelligheid beweerd in het lijntje rond de Brusselse Slag om de zelfslacht en ambachtelijke vleeswaar.
Als de snijplank in worstmakerijen en restaurants een slecht idee is, dan is hij dat ook voor thuis.
En nu? Moeten we het ding dat eeuwenlang meeging en zelfs in de meest moderne keukens een strakke variant heeft dan maar verbieden?
Eerst maar eens een poll: hoeveel foodloglezers gebruiken een houten snijplank?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vanochtend, bij mijn slager/slachter: twee grote, houten snijtafels.
Slachter zei dat het officieel niet mag. Maar hij verdomt het om iets anders te gebruiken, in dit al meer dan 100 oude familiebedrijf. Hoezo, mag niet? Was hem verteld door de controleurs.
Er staat me iets bij (maar dat is hetzelfde als geloven, sorry Dick) dat je best een houten plank kan gebruiken als je m maar regelmatig (dagelijks voor slagers) schraapt.
Maar schrapen gaat alleen aan de kopse kant van het hout (anders haal je complete vezels los), dus als je plank is opgebouwd uit allemaal blokjes die aan elkaar zijn gelijmd. Dus die plank van het plaatje is dan 'verkeerd'.
Als ik mijn eigen houten plank schraap dan komt daar een vette grijze viezigheid vanaf, dat wil je niet weten... Daarna weer goed in-olieen.
Overigens heb ik voor kip (en ander vlees en vis) van die goedkope dunne HACCP plankjes, in diverse vrolijke kleurtjes. Die liggen los op de dikke houten plank, en dat werkt verder prima. Lijkt me ook voor Diny een oplossing (als ik even terughaak op de draad waar deze post naar verwijst). 7 euro bij de Makro denk ik, voor zes van die dunne plaatjes, niet de dikke, die zijn wel duur).
Wij gebruiken houten en kunstof snijplanken
Mrten, dat is dan toch ernstig voor zo'n échte koksplank als die op het plaatje. Het slagersblok is in de regel ook kops. Janneke Vreugdenhil laat weten dat haar hele aanrechtblad uit kops beuken bestaat.
Ik was laatst op de ouderdag van de studie levensmiddelentechnologie van mijn zoon bij de WUR. We hebben daar een college gekregen over microbiologie en met name ook over ziekteverwekkers. De houten plank, versus de kunstofplank werd als voorbeeld aangehaald.
Volgens de spreker (ben even de naam van de prof kwijt)kunnen in een houten plank wel bacteriën overblijven tussen de porieën, maar is de overdracht van de aanwezige ziekteverwekkers op voedsel dat erop bewerkt wordt veel minder dan bij een kunststof plank. Dus met een houten plank is niks mis volgens hem.