Mag de houten snijplank? Ja, hij mag van de VWA. Hij mag zelfs gebruikt worden in slagerijen als die er maar schoon mee omgaan. Maar dat kan niet, wordt met grote stelligheid beweerd in het lijntje rond de Brusselse Slag om de zelfslacht en ambachtelijke vleeswaar.
Als de snijplank in worstmakerijen en restaurants een slecht idee is, dan is hij dat ook voor thuis.
En nu? Moeten we het ding dat eeuwenlang meeging en zelfs in de meest moderne keukens een strakke variant heeft dan maar verbieden?
Eerst maar eens een poll: hoeveel foodloglezers gebruiken een houten snijplank?
Deze link nog gevonden over desinfectie van houten snijplanken (ik geloof dat het een Japanse site is, vertaald via software).
http://www.qkshare.com/thread443150.html?language=nl
In het kort:
Een doek gedrenkt in een speciale verhouding van witte azijn, zout en water; daar de plank inwikkelen en een uur laten intrekken, daarna afspoelen met water.
Deze methode schijnt succesvol getest te zijn geweest op het bestrijden van een een bewust toegebrachte E.Coli-besmetting op de plank.
Dat is ook een snelle methode om je plank weer fris te krijgen :-)