Koert lanceert een harde aanval op de persoon van Aalt Dijkhuizen, de baas van de WUR, die zou varen op de mooie vlag maar vergeet dat een zelfgenoegzame modderschuit niet kan presteren.
Wageningen zinkt
Danone trekt zijn onderzoeksafdeling terug uit Wageningen. Het concern nam die beslissing al in de eerste weken van 2009. Om niemand voor het hoofd te stoten duurde het nog tot halverwege mei tot Universiteit Utrecht triomfantelijk bekendmaakte dat Danone zijn Nederlandse onderzoeksfaciliteiten in Utrecht ging concentreren. ‘Dit onderstreept het belang van de Utrechtse life sciences’, aldus de Utrechtse bestuursvoorzitter Yvonne van Rooij.
Dat is waar, maar onvolledig. Wat ook meespeelt is dat het niet goed gaat in Wageningen - ondanks de miljoenensubsidies die overheden in de Food Valley pompen. Wat een concentratie van bedrijven en onderzoeksinstellingen had moeten zijn is een zinkend schip. De Wageningse Food Valley is geen motor van innovatie, geen kraamkamer voor nieuwe voedingstechnologie, maar een bodemloze subsidieput.
Wageningse kopstukken probeerden het tij te keren en zochten contact met landelijke politici en informeerden ze in vertrouwelijke gesprekken over de gang van zaken rond A&F. De kamervragen die toen zijn gesteld hadden echter geen effect.
Dezelfde Dijkhuizen hief onlangs de Wageningse Business Generator op, een initiatief dat Wageningse onderzoekers hielp bij het starten van bedrijven. De reden was simpel: in het kaalgeslagen Wageningen is er geen business meer te generaten. Wie zijn kans schoon ziet rent weg. Naar de VU, waar de kritische voedingsonderzoeker Martijn Katan een heenkomen zocht. Zelfs de oer-Wageningse Plantenziektekundige Dienst is van plan naar Utrecht te verkassen, als je de geruchten mag geloven.
Weg van Wageningen. Weg van Dijkhuizen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De toon van het artikel van Koert is snoeihard. Kan je als columnist deze toon hanteren of ga je eigenlijk over een grens heen? Wat denken de journalisten hier op foodlog over? Inhoudelijk ben ik het gedeeltelijk eens met Koert: WUR ligt onder vuur en Dijkhuizen heeft weinig intern draagvlak. WUR zal ook de komende jaren (weer) gaan krimpen door een terugtrekkende LNV.
Aalt Dijkhuizen is -denk ik- van mening dat je WUR als een strak beursgenoteerd bedrijf kan leiden. Als econoom gelooft hij in schaalvoordelen, operational excellence (OpEx) en strakke communicatielijnen met perswoordvoerders (en dit is tevens de reden waarom je zelden iets hoort van een WUR-onderzoeker op foodlog). Zelf geloof ik niet dat je een R&D;concern zo kan leiden. Creativiteit en inventiviteit werken alleen als de sfeer los en open is. Vertrouwen hebben in je individuele professionals is de basis. In een "creative-mensen-organisatie" zijn er tevens geen economische schaalvoordelen, integendeel....
Verder wekt het artikel de suggestie dat A&F;niet meer bestaat. Dat is niet (helemaal) waar, er is inderdaad een krimp geweest in de periode 2005-2006, maar het instituut bestaat nog gewoon. A&F;is tot op de dag van vandaag het meest toegepaste en commerciële -lees zelfsupporting- instituut binnen WUR. De overige instituten hebben A&F;altijd al als een bedreiging gezien. Organisatorisch heet A&F;nu AFSG (het departement voedingswetenschappen en A&F;werken samen onder deze naam, de directeur is Peter vd Elzen). AFSG heeft het best lastig (LNV budgetten nemen af, concurrentie neemt toe, te hoge kosten door irreëel doorbelastingen van Dijkhuizen en Schiphol-m2-prijzen). Een voorbeeldje. Het restaurant van de toekomst (RvdT) is opgezet door A&F;in samenwerking met een hoop bedrijven (o.a. Sodexo). De overheadkosten van RvdT drukken nu teveel op de begroting van AFSG, Dijkhuizen zou A&F;financieel hierin kunnen tegemoetkomen aangezien het RvdT een geweldig positief marketinginstrument is gebleken voor de gehele WUR.
Dan de WBG. Zelf heb ik hier een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant kan je niet verwachten dat een dergelijke club binnen een paar jaar break-even draait. Aan de andere kant ben ik van mening dat een Universiteit zich niet bezig zou moeten houden met Business Generations & Ondernemerschap. Zelf de bejubelde ondernemende universiteit Twente is veel minder succesvol dan gedacht. De wereld van "zaken doen" en de wereld van "fundamenteel wetenschap" zouden juist minder met elkaar moeten mengen**. Mijn visie hierover is vrij simpel : in de toekomst zie ik juist voordeel bij kleinere universiteiten die meer uit 1st en 2e geldstroom via onze overheid worden betaald; Universiteiten die beter samenwerking met andere universiteiten binnen NL en die 100% alle resultaten wetenschappelijk openbaar publiceren. Kortom alleen focus op (b) Fundamenteel Onderzoek & (b) Excellent Onderwijs. Wat doen deze Universiteiten 2.0 niet meer? In opdracht van derden onderzoek en advies uitvoeren. Achtergrond? (a) onafhankelijkheid van onze Universiteiten moet gegarandeerd blijven en (b) door de overheid betaalde organisaties mogen niet concurreren met private bedrijven (voor de geïnteresseerden : rapport Cohen )
Het wordt ook tijd dat we het Nederland Innovatieland -inclusief de rol van kennisinstellingen en universiteiten- gaan heruitvinden. Juist nu in deze economisch instabiele tijden. Meer (subsidie) geld in kennisopbouw alleen steken heeft geen zin en leidt niet tot meer 'markt' of 'innovatie'. Zelfs Lissabon-criteria (% R&D;van BNP) zeggen niets over welvaart of innovatief vermogen. Spijtig genoeg is dit een geluid dat nog niet is doorgedrongen bij de Ministeries en Provincies (al moet ik zeggen dat EZ hier een positieve uitzondering in lijkt te zijn).
** 40% van de hoogleraren in Wageningen is een bijzonder hoogleraar. De directeur van TIFN Jan Maat (het topinstituut voeding) en de directeur van AFSG Peter vd Elzen komen rechtstreeks van Unilever af. Er gaat nog steeds 100 miljoen LNV gelden naar WUR. Meer en meer onderzoeksresultaten zijn niet openbaar en worden niet wetenschappelijk gepubliceerd.
Koert lanceert een erg scherpe zonder enige twijfel op de persoon gerichte aanval. Hij moet getaxeerd hebben wat z'n stukje zou losmaken en hoopt dus op het verschijnen van medestanders uit de bosjes. Komen ze niet, dan weet hij dat de tijd niet rijp is en weet hij dat hij weer moet gaan liggen.
Als Unilever en Campina als belangrijke belanghebbenden ook vinden dat ze naar Utrecht, Maastricht en Rotterdam moeten krijgt Koert vanzelf gelijk. Is dit een publiek geheim ofzo? Jij zegt daar ook nogal wat. Als het allemaal waar is, is het ernstig.
Ik denk dat concurrentie voor het ons-kent-ons netwerk een van de beste strategieën is om de WUR zijn kans te geven. Vond en vind het daarom juist prima dat Danone niet naar de VS, Sophia Antipolis of weet ik wat, maar naar Utrecht vertrok.
@ Dick, Op welke van mijn opmerkingen doel je met " jij zegt daar ook nogal wat" ? Ik zal naar eer en geweten antwoord geven.
Je zegt de facto dat de WUR een ge-outsourced bedrijfslaboratorium is zonder fundamenteel onderzoek is, in plaats van een universiteit. Daar komt weinig nieuws meer uit, zodat de outsourcers - die zo gewenste grote bedrijven, wat het bestuur betreft - doortrekken om daadwerkelijk nieuws te vinden.
Natuurlijk mag je niet generaliseren, daarnaast is er ook een (klein) verschil tussen de DLO instituten en de WU. Als je mijn bericht goed leest dan zie je dat ik een visie beschrijf die niet specifiek met WUR te maken heeft maar veel generieker van toepassing is voor veel universiteiten en kennisinstellingen in NL. We proberen aan alle kanten de schijn hoog te houden, maar het gaat helemaal niet zo goed in "Nederland kennisland".
Op het gebied van voeding en voedseltechnologie is -naar mijn bescheiden mening- het inderdaad zo dat grote delen van WUR als een ge-outsourced bedrijfslaboratorium werkt en zelfs vaak als een soort van "consultancy firm". Is dat erg? Ja, dat is erg, als dit ten kosten gaat van het werkelijke fundamenteel onderzoek EN als hierdoor op oneigenlijke gronden wordt geconcurreerd met private partijen (vandaar mijn verwijzing naar Cohen). Voeding en gezondheid onderzoek (epidemiologisch en nutritioneel) is in Maastricht bijvoorbeeld hoger aangeschreven. Voedseltechnologisch (productie-technologen) vindt er geen relevant onderzoek (lees : vernieuwend) meer plaatst binnen DLO, overigens ook niet meer bij TNO! Op het gebied van vers-bewerkte producten (gesneden groente en fruit), zijn er partijen (waaronder ons eigen bedrijf TOP) dat zowel praktisch als fundamenteel inhoudelijk hoger aangeschreven zijn dan de WUR. AFSG heeft nu als strategie om zich meer op productontwikkeling te gaan richten. Hier heeft AFSG EN de juiste competenties EN de juiste mentaliteit EN de juiste tarieven NIET voor. Overigens doet HAS Den Bosch en TNO ook mee met deze trend. Het resultaat is dat o.a. tientallen ZZP'ers met overheidsmiddelen valselijk worden beconcurreerd. Ik verwacht dat Marketing bedrijven werkzaam in food straks over een paar jaar ook zullen gaan mopperen. Ik zou zeggen : probeer maar eens een interview met Veerman of Van der Elzen te regelen. Vraag hen maar naar hun strategie.
Heden ten dagen zijn veel universiteiten meer bezig met Acquisitie en Samenwerking met bedrijven (lees voor een habbekrats voor grote bedrijven werken; MKB mag gewoon 130 tot 160 euro per uur betalen) dan met vernieuwend fundamenteel onderzoek. Dit gaat ons als land over een jaar of 10 opbreken; de concurrentie uit het buitenland op het gebied van kennis is immers zeer groot (en is ook een mondiale markt). Gedeeltelijk ligt dit aan het feit dat 1ste en 2e geldstromen -ook relatief tov het buitenland- laag zijn in in Nederland. Universiteiten zijn ook gedwongen te gaan "ondernemen" (lees meer focus op geld verdienen dan kwaliteit/diepgang). Na 15 jaar durf ik nu hardop te zeggen dat dit businessmodel niet werkt. Ligt de fout dan bij de politiek? Neen hoor, Universiteiten in Nederland (dus ook in Wageningen) hebben veelal een te grote broek aan getrokken (teveel overhead, teveel personeel, persvoorlichters, te hoge salarissen, ...). Een maatschappelijk debat over de herinrichting van Nederland Kennisland is zeer hard nodig. Zelf vind ik onze voedselvoorziening zo belangrijk dat de rol en toekomst van WUR in een maatschappelijk debat betrokken zou moeten worden.
Tja, ik zal wel aangevallen worden op deze ongenuanceerde uitspraken.