Vlees is toch van AH, de Aldi en C1000, en kaas ook? Of van van de slager en de kaasboer? En verder heb je gewoon biefstuk, karbonades, en jonge, belegen en oude kaas.
De toenemende belangstelling voor 'good food' zorgt ervoor dat er weer net zoiets ontstaat als vroeger - of zoals in Italië nog altijd bestaat: je moet de kaas van Pietro e Anna en niet die van Angelo e Magdalena hebben. Pietro en Anna zijn een soort lokaal merk 'avant la lettre'.
De eigentijdse versies van die 'pre-artisanale' merken staan voor de deur. Ze zullen nationale dekking krijgen en kunnen zorgen voor weer échte premiumproducten in bulkmarkten als kaas en vlees. Niet alleen in bad fast food, maar ook in de reactie daarop gaan de VS ons weer voor. Het was me nog niet eerder zo duidelijk opgevallen als in Nicole Weston's posting over een artikel in Eating Welll.
Het blad geeft een lijst van ranches waar ver boven de wettelijke minimum normen vleesdieren wordt 'geproduceerd'. Opvallend: deze ranches zijn merken en veel ervan zijn over het hele land te koop onder hun eigen merk. Bij ons heeft soms de bioslager een herkomstaanduiding ('het lam is vandaag van boer Jansen uit Goirle'), maar dit gaat duidelijk een stap verder. Kan het ook in Nederland?
Jazeker, het bestaat al. Jan-Dirk van der Voort heeft met zijn Remeker-kazen het voorbeeld gegeven. Het is bepaald niet alleen een handig merktrucje: niet voor niks vind je Olde Remeker op de kaasplankjes van onze sterrenrestaurants. Inmiddels bestaat er zelfs een merk-samnwerkingsverband, Wilde Weide Kaas, waarin twee kaasboerenechtparen samenwerken. De Nederlandse Pietro e Anna's, maar dan op nationale merkschaal!
Deze kazen behoren tot de top. Ik laat ze regelmatig proeven bij (witte!) wijnen. Ook publiek dat heel wat gewend is, merkt dat kaas en kaas toch echt heel verschillende dingen zijn. Dit heeft smaak die je even rechtop laat zitten.
Een ideetje voor de kwalitatieve marketing van bio en duurzaam? - misschien moesten we die woorden maar vergeten en het alleen nog over kwaliteit hebben.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Natuurlijk kan het in Nederland ook. Zo is het vlees van Piet van den Berg behoorlijk bekend volgens mij, ook de producten van De Lindenhoff krijgen een steeds grotere bekendheid en vergeet l'Amuse niet voor de kazen (alhoewel Van Tricht bekender is).
Coleman doet mij trouwens direct aan mosterd denken ;-).
Precies. Toch een puntje op de i: Betty Koster's L'amuse is een winkel. Ik denk nou juist dat de Wilde Weide Kaas, de Remeker, de Capteijn etc. die zij verkoopt minstens zo sterke merken kunnnen worden. Maw het is geen kaas van L'amuse -of Michel van Tricht - meer (wat het nu voor consumenten wel is), maar Remeker die je bij Betty hebt gekocht. Het had - bij wijze van spreken - ook bij AH, de Bijenkorf of zelfs de Hema gekund als die een instore premiumwinkel zouden aandurven voor vers.
Het gaat me om dat verschil tussen een winkelmerk en een consumentenmerk. Ik zou zeggen, tegen de boeren, kom op: durf (een desnoods gezamenlijk) consumentenmerk te maken en haal de macht over de kwaliteit je product weer naar jezelf terug. Daar wordt iedereen beter van .... qua financiën, smaak, genot en ook nog eens gezondheid.
Er zou weer eens net als vroeger een échte boerenmarkt georganiseerd moeten worden, met échte volle melk, échte roomboter, échte groenten, échte geitenkaas [grillen!], echte rauwmelkse kazen enzovoort. Ik zou vooraan in de rij staan.
Afgelopen zaterdag heb ik met het water in mijn mond naar "Herman zoekt chef" gekeken, hij was met drie overgebleven kanditaatchefs op zoek naar wijn in Italië. Nu heb ik 0,1% verstand van wijn, in mijn orthomoleculaire studie is wijn helaas nooit aan bod gekomen, op de in wijn verblijvende oligomere proanthocyanidinen na dan, maar mijn god, wat zag het voedsel er daar lekker uit zeg. Volgens mij waren de groentes daar wel anderhalf keer zo groot als hier! Echt eerlijk voedsel, in de traditie van slowfood. Wow!
Omdat jullie website per slot van rekening een weblog over voeding is, even een vraag tussendoor. Ik ben op zoek naar de ultieme dressing voor mijn in bakken aan mijn schutting hangende pluksla en rucola. Als je een fantastisch vleesloos dressingrecept hebt liggen, laat het graag weten!
Jacobus
Jacobus, daar gaan we eens even goed over nadenken en komen er op terug!
De eerste gedachte die ik overigens heb is: rasp in flinters een goed stuk boeren Parmezaanse over de rucola en niet te veel van de pluksla, besprenkel die met flinke druppels oude balsamico (van die stroperige). Doe daar goed brood met roomboter van Ruud van Schie (de Leidssche kaasmaker) bij, waarop je wat grove fleur de sel de Guérande tussen je vingers door kruimelt. Daar drink je bij een koele Oeillades (ook al hebben de sommeliers hem niet zien staan, hij moet echt koud), een bio-dynamische wijn van Thierry Navarre uit Roquebrun. Je kunt ook kiezen voor een koele Oostenrijkse Pinot Noir 2003 van Johannes Reinisch (alleen maar een beetje bio), of de Rosella 2004 van Casalone uit de Montferrato (Italië).
Zo simpel kan het zijn. Ik verzeker je dat je je vingers erbij zult opeten.
Bedankt voor je tip! Klinkt erg lekker zo! Heb je voor de balsamico een duwtje in de goede richtig qua leverancier?