Het nieuws van 14 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Maandagavond om 19:00 uur hield minister-president Mark Rutte geen persconferentie, maar een toespraak (RTL nieuws). Vanuit het Torentje, om extra gewicht mee te geven aan zijn boodschap (Het Parool). Het omhoogschieten van het aantal besmettingen vraagt om een passende aanpak en extra maatregelen.

Rutte kondigde, zoals werd verwacht, een harde lockdown af. Hij liet zich niet van de wijs brengen door de demonstranten die van buiten het Torentje met veel lawaai tot de Nederlandse huiskamers wisten door te dringen.

Onverstoorbaar bracht de minister-president zijn sombere en sobere boodschap: tot 19 januari 2021 gaat Nederland opnieuw op slot.



Nadat maandagmiddag het nieuws over de aankomende sluiting van niet-essentiële winkels en gevaarlijke doorstroomlocaties al bekend werd, besloten veel Nederlanders nog een laatste shop-slag te slaan (NOS). Burgemeesters van Utrecht, Den Haag en Eindhoven riepen op om thuis te blijven en de binnenstad te mijden (BNR). "Shop lokaal en online", twitterde de gemeente Rotterdam. Maar toch ontstond mega-drukte en lange rijen op verschillende plekken in het land. Mensen haastten zich nog gauw naar de kapper, de bouwmarkt en de coffeeshop (AD). Winkels blijven vanavond langer open "om de drukte te kunnen spreiden".

De Belgische viroloog Steven van Gucht riep Nederlanders alvast op niet naar België af te zakken bij een sluiting van niet-essentiële winkels (De Standaard).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken