Albert Heijn gaat de komende jaren een eigen appel laten telen. In 2021 moet het nieuwe appelras SQ159-Magic Star in alle AH-vestigingen te koop zijn, schrijft Distrifood. Hoe de appel gaat heten is nog niet bekend; Albert Heijn zint nog op een nieuwe merknaam. Het nieuwe appelras is het resultaat van meer dan 20 jaar werk door Wageningen University, leverancier Vogelaar Vredehof en licentiehouder Fresh Forward. In een smaakonderzoek gaf 88% van de deelnemers aan de appel "even lekker of zelfs lekkerder te vinden dan de appel die ze normaal kopen en eten."
Andere pluspunten zijn dat de appel langer goed zou blijven dan traditionele appels, beter resistent zou zijn tegen ziektes en aansluit bij de wens van consumenten naar lokaal eten. Een 'win-win'-situatie: AH krijgt een exclusieve appel en Vogelaar en de telers - die de bomen vanaf nu kunnen planten - krijgen een gegarandeerde en gecontroleerde afzet.
Met het initiatief volgt Albert Heijn in de voetsporen van de Belgische supermarktketen Colruyt, die al eerder een eigen merkappel ontwikkelde om de Belgische appelteelt te steunen. Die appel heet Magic Star.
Distrifood - AH gaat exclusief appelras verkopen
Andere pluspunten zijn dat de appel langer goed zou blijven dan traditionele appels, beter resistent zou zijn tegen ziektes en aansluit bij de wens van consumenten naar lokaal eten. Een 'win-win'-situatie: AH krijgt een exclusieve appel en Vogelaar en de telers - die de bomen vanaf nu kunnen planten - krijgen een gegarandeerde en gecontroleerde afzet.
Met het initiatief volgt Albert Heijn in de voetsporen van de Belgische supermarktketen Colruyt, die al eerder een eigen merkappel ontwikkelde om de Belgische appelteelt te steunen. Die appel heet Magic Star.
'Ahppel' natuurlijk... 'Appiel' klinkt zo raar.
Benieuwd waar die genen voor langere houdbaarheid vandaan zijn gekomen.
Harry, suggereer je dat die via transgenese zijn ingebracht?
Tien minuten na schrijven besefte ik dat die indruk zou kunnen zijn gewekt.... Nee, dat denk ik niet. Het is natuurlijk niet onmogelijk, maar ik denk niet dat AH het risico zou willen nemen om dat stiekum te doen. Ik zal eens proberen in de literatuur te duiken, of ik kan zien hoe ze dat doen.
Smaak is een andere kwestie. Bij de meeste vruchten is dat een zaak van een bepaalde balans tussen suikers en zuren, met nog wat mindere elementen voor de aparte "noten". Maar dat is natuurlijk altijd een zaak van individuele perceptie, smaken verschillen. Wat is een "betere" smaak? Ik hou zelf niet van Granny Smiths, maar anderen zweren daarbij.
Langere houdbaarheid is in zekere zin tegennatuurlijk. Eerst wil je de vrucht snel rijp hebben, zodat de boer niet te lang op z'n geld hoeft te wachten, maar als ze dan rijp zijn wil je weer op de fysiologische rem trappen. Lijkt me lastig.
Voor wat betreft de wens van consumenten naar lokaal eten zijn er toch al zat verschillende soorten Nederlandse appels verkrijgbaar? En Granny Smith is dan weer geen goede keuze, want niet uit Nederland.