Aardappelpuree met heel veel boter was de signature dish van de vannacht overleden Franse chef-kok Joël Robuchon.
In de loop van zijn carrière ontving Robuchon ongeveer alle culinaire eerbewijzen die er vergeven worden. Met die andere Franse grootheid, Alain Ducasse, vocht hij de strijd uit om wie de meeste sterren verzamelde. Robuchon won. Op zijn kokmuts prijkten 32 Michelinsterren, voor elk van zijn restaurants wel een paar. Hij was daarmee de meest bekroonde chef van de wereld. Robuchon had zaken in Parijs, New York, Hongkong en Tokio. In 1990 riep restaurantgids GaultMillau hem uit tot chef van de eeuw.
Joël Robuchon, op 7 april 1945 in Poitiers geboren als zoon van een metselaar, wilde in eerste instantie katholiek priester worden en ging op 12-jarige leeftijd naar het klein-seminarie van Mauléon. Hij ontdekte zijn passie voor koken door de nonnen te helpen in de keuken.
Robuchon verscheen regelmatig op de Franse televisie en schreef verschillende kookboeken. De chef was al enige tijd ziek maar schuwde daarover de publiciteit. In stilte verkocht hij een groot deel van zijn restaurants. Robuchon overleed aan alvleesklierkanker. Hij is 73 jaar geworden.
Een paar jaar geleden liet hij in een filmpje zien hoe hij zijn fameuze aardappelpuree maakte. Daar komen, behalve roeren, boter en warme melk, ook een roer- én een gewone zeef aan te pas.
Dit artikel afdrukken
Joël Robuchon, op 7 april 1945 in Poitiers geboren als zoon van een metselaar, wilde in eerste instantie katholiek priester worden en ging op 12-jarige leeftijd naar het klein-seminarie van Mauléon. Hij ontdekte zijn passie voor koken door de nonnen te helpen in de keuken.
Robuchon verscheen regelmatig op de Franse televisie en schreef verschillende kookboeken. De chef was al enige tijd ziek maar schuwde daarover de publiciteit. In stilte verkocht hij een groot deel van zijn restaurants. Robuchon overleed aan alvleesklierkanker. Hij is 73 jaar geworden.
Een paar jaar geleden liet hij in een filmpje zien hoe hij zijn fameuze aardappelpuree maakte. Daar komen, behalve roeren, boter en warme melk, ook een roer- én een gewone zeef aan te pas.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Met het gedenken van Robuchon in verschillende media is iets merkwaardigs. In alle berichten en in memoriams worden alle onderscheidingen van de chef genoemd en alle eethuizen in de wereld die hij bezat of leidde. En maar één gerecht dat hij verzon: aardappelpuree.
#1
Wouter…
Je zult vreemd staan te kijken, hoe velen dat toch een heel bijzonder en moeilijk gerecht vinden.
Zelf aardappelpuree maken.. En die Robuchon kon dat..
Da’s hogere kookkunst voor de 24/7 ‘eppenden’ burger, want daar nemen zij, als moderne burgers normaal zo’n zakje poeder voor, wat je met wat water aan kunt mengen.
Geen melk meer nodig..
Kijk hier maar naar de bekende ‘aardAPPIEpuree’ van AH...
#1 : "Hij had liever gezien dat zijn tarte aux truffes, crème de chou-fleur au caviar of raviolis de langoustine zijn meest bekende creaties waren", schrijft Le Monde.
Maar de nadruk op simpele gerechten met de beste ingrediënten was wel echt zijn ding, en dat heeft zijn bekendste leerling, Gordon Ramsay, feilloos van hem overgenomen.
KOKhalzend!
Wat bedoel je precies, Theo?