Dit zijn recente undercoverbeelden uit Nederlandse varkenshouderijen. Ze tonen het schokkende leven van zieke en gewonde varkens. De varkenssector zal waarschijnlijk zeggen dat de beelden niet representatief zijn. Helaas zijn ze dat wel. Het gaat om opnames uit gewone Nederlandse varkensstallen waar goedkoop vlees geproduceerd wordt. Bij herhaalde bezoeken werd steeds dezelfde ellende aangetroffen. Met die woorden leidt Varkens in Nood een nieuwe actie in tegen het eten van varkensvlees uit reguliere Nederlandse stallen. De beelden lijken gelijkenis te vertonen met recente beelden uit Spanje die de supermarkten Colruyt en Delhaize deden besluiten naar andere vleeswaren om te zien. Of ze representatief zijn voor het algemene beeld is moeilijk te beoordelen. In de dierhouderij gaan op tien miljoen dieren altijd enkele tienduizenden dood, worden ze ziek en aangevreten (oren, staart) of gepest door soortgenoten. Ook komt het voor dat een boer een dier met een abces te lang laat lopen. Dit gebeurt ook in stallen met sterren omdat ook die dieren nu eenmaal in een vorm van intensieve houderij zijn gehuisvest.
ViN - Teken nu de petitie!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niet "enkele tienduizenden op 10 miljoen" (enkele promillen), Foodlog-redactie,
maar alleen al bijna 1 op 7 van de ongespeende biggen:
een over zes jaar zelfs nog met 10% toegenomen percentage: 13,9%.
Plaatsvervangende schaamte ook over Foodlog's slotzin:
"...dit gebeurt nu eenmaal..."
Dick, je moet het zelfs meten in procenten. Daarom zijn die beelden redelijk gemakkelijk te maken, maar zie je het toch anders als je een aantal malen hebt rondgekeken (ook in stallen waar ik liever niet kom, maar toch regelmatig ben geweest).
Maar even jouw punt rechtzetten: je hebt het over een resultaat van specifiek de Nederlandse fokkerij die heeft ingezet op zoveel mogelijk biggen. Hadden ze niet moeten doen. Er is al jaren geleden voor gewaarschuwd. Juist ook van binnenuit de sector. Het is inderdaad zeer verwijtbaar en dom dat daar niet veel eerder op is ingegrepen. Nu moeten de lijnen weer teruggefokt worden.
Annechien ten Have-Mellema kan je er alles over vertellen.
NB: de zin die je citeert heb ik in het bovenstaande niet kunnen ontdekken.
Dick Belderbos,
De laatste zin lees ik net wat anders, nml. dat een stal met sterren ook een vorm van intensieve veehouderij is. Kennelijk is de oplossing minder biggen per zeug en extensievere en/of andere huisvestingsystemen, niet met cijfers aangetoond overigens in het artikel.
Ik zie dat de varkenshouders de actie ook wat meer in perspectief plaatsen.
Dick Veerman,
Meer in perspectief?
Gewoon een regelrechte ontkenning. Overigens lijkt het mij juist wel ernstig als aan de slachtlijn blijkt dat longen en darm(vlies) beschadigt blijken.
En weer de nodige beloftes voor "verbetering" in de toekomst!
Heel dat geintensiveer ik zie er met de dag minder in, en het was al niet veel.
Wellicht een idee om op de verpakking van vlees ook het staltype/houderijsysteem (bijv. buitenuitloop ja/nee) aan te geven + de bedrijfsomvang dan kan de consument tenminste echt kiezen.