Vraag jij je voor het schap met plantaardige zuiveldranken af welk van die namaaksels het gezondst is? Een nieuw onderzoek geeft antwoord.
Het is een trend om te kiezen voor plantaardige melk in plaats van koemelk. Die populariteit is het gevolg van gezondheidsoverwegingen, lactose-intolerantie en de verschuiving in de samenleving naar een veganistisch dieet. In de supermarktschappen kan je tegenwoordig vele plantaardige varianten vinden, maar niet elke soort bevat dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als koemelk. In een nieuw onderzoek van de Canadese McGill University vergelijken wetenschappers de voedingswaarden van 4 soorten plantaardige zuivel met koemelk.
De wetenschappers besloten volle koemelk te vergelijken met de ongezoete variant van de 4 meest verkochte plantaardige dranken: sojamelk, amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk. De wetenschappers concluderen dat koemelk het wint van de plantaardige alternatieven omdat het een compleet product is dat zowel eiwitten, vetten als koolhydraten bevat. Ook is koemelk van nature rijk aan calcium, terwijl calcium aan plantaardige dranken toegevoegd wordt. Plantaardige koemelkalternatieven bevatten bovendien geen cholesterol. De onderzoekers vinden dat in een goede koemelkvervanger, de energie hetzelfde is verdeeld over de macronutriënten als in koemelk. Koemelk bevat per 100 ml 64 kcal, waarvan 29% afkomstig is van koolhydraten, 46% van vet en 21% van eiwitten. Hoe meer de energieverdeling van een plantaardige drank hierop lijkt, hoe beter deze volgens de onderzoekers is uitgebalanceerd.
Beste alternatief
Wil je geen koemelk drinken, dan kun je het best voor sojamelk kiezen. Sojamelk bevat van de 4 dranken de best uitgebalanceerde voedingsstoffen. Het eiwitgehalte is bijna net zo hoog als dat van koemelk (8 gram per 240 ml tegenover 8,11 gram per 240 ml), maar het bevat minder vet (4,5 gram tegenover 9,05 gram) en koolhydraten (4 gram tegenover 11,5 gram). Sommige mensen drinken speciaal sojamelk vanwege de isoflavonen die misschien beschermen tegen kanker. Niet iedereen vindt de aparte smaak van deze melk lekker.
Alternatieven
Het eiwitgehalte van de andere zuiveldranken is een stuk lager; rijst- en amandelmelk bevatten beide slechts 1 gram eiwit per 240 ml en kokosmelk zelfs helemaal geen. Hoewel kokosmelk weinig calorieën bevat, is het grootste deel hiervan afkomstig van verzadigd vet. Rijstmelk bevat meer dan 2 keer zoveel koolhydraten (26 gram tegenover 11,5 gram per 240 ml) dan koemelk, en is daarmee een suikerrijk alternatief. Daarnaast wijzen de wetenschappers op eerdere studies die een arseenconcentratie vonden die 70% hoger was dan wat de World Health Organisation als veilig beschouwt. Volgens de onderzoekers zijn kokos- en rijstmelk geen volwaardige vervangers van koemelk. Hoewel amandelmelk een goede smaak heeft en goed uitgebalanceerd is, waarschuwen de onderzoekers dat de nutriëntendichtheid een stuk lager is dan van koemelk en je dus toch moet opletten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Havermelk
De New York Times schreef onlangs over een nieuwe toevoeging aan het rijtje van plantaardige zuivel: havermelk. Nederlandse supermarkten verkopen dit drankje al enige tijd. Welk plekje op de ranglijst van beste koemelkalternatieven deze inneemt, blijft nog even de vraag.
Dit artikel afdrukken
De wetenschappers besloten volle koemelk te vergelijken met de ongezoete variant van de 4 meest verkochte plantaardige dranken: sojamelk, amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk. De wetenschappers concluderen dat koemelk het wint van de plantaardige alternatieven omdat het een compleet product is dat zowel eiwitten, vetten als koolhydraten bevat. Ook is koemelk van nature rijk aan calcium, terwijl calcium aan plantaardige dranken toegevoegd wordt. Plantaardige koemelkalternatieven bevatten bovendien geen cholesterol. De onderzoekers vinden dat in een goede koemelkvervanger, de energie hetzelfde is verdeeld over de macronutriënten als in koemelk. Koemelk bevat per 100 ml 64 kcal, waarvan 29% afkomstig is van koolhydraten, 46% van vet en 21% van eiwitten. Hoe meer de energieverdeling van een plantaardige drank hierop lijkt, hoe beter deze volgens de onderzoekers is uitgebalanceerd.
Beste alternatief
Wil je geen koemelk drinken, dan kun je het best voor sojamelk kiezen. Sojamelk bevat van de 4 dranken de best uitgebalanceerde voedingsstoffen. Het eiwitgehalte is bijna net zo hoog als dat van koemelk (8 gram per 240 ml tegenover 8,11 gram per 240 ml), maar het bevat minder vet (4,5 gram tegenover 9,05 gram) en koolhydraten (4 gram tegenover 11,5 gram). Sommige mensen drinken speciaal sojamelk vanwege de isoflavonen die misschien beschermen tegen kanker. Niet iedereen vindt de aparte smaak van deze melk lekker.
Alternatieven
Het eiwitgehalte van de andere zuiveldranken is een stuk lager; rijst- en amandelmelk bevatten beide slechts 1 gram eiwit per 240 ml en kokosmelk zelfs helemaal geen. Hoewel kokosmelk weinig calorieën bevat, is het grootste deel hiervan afkomstig van verzadigd vet. Rijstmelk bevat meer dan 2 keer zoveel koolhydraten (26 gram tegenover 11,5 gram per 240 ml) dan koemelk, en is daarmee een suikerrijk alternatief. Daarnaast wijzen de wetenschappers op eerdere studies die een arseenconcentratie vonden die 70% hoger was dan wat de World Health Organisation als veilig beschouwt. Volgens de onderzoekers zijn kokos- en rijstmelk geen volwaardige vervangers van koemelk. Hoewel amandelmelk een goede smaak heeft en goed uitgebalanceerd is, waarschuwen de onderzoekers dat de nutriëntendichtheid een stuk lager is dan van koemelk en je dus toch moet opletten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Havermelk
De New York Times schreef onlangs over een nieuwe toevoeging aan het rijtje van plantaardige zuivel: havermelk. Nederlandse supermarkten verkopen dit drankje al enige tijd. Welk plekje op de ranglijst van beste koemelkalternatieven deze inneemt, blijft nog even de vraag.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
'Koemelk wint'
Nogal wiedes, als je koemelk als gouden standaard neemt en dan gaat kijken welke 'vervangers' het meest op koemelk lijken.
Dezelfde merkwaardige gepreoccupeerde denkraam dat zich manifesteert in de term 'vleesvervanger'.
Waarom geen 'linzenvervangers', of 'citrusvervangers'?
Wat ik mis in dit verhaal is de negatieve werking van soja op de schildklier. Een onderschat gezondheidseffect. Wie dagelijks soja-producten gebruikt loopt een reeël risico op een langzame schildklier en bijbehorende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, overgewicht, hoog cholesterol om er maar enkele te noemen.
En zit er wel net zoveel jodium in als in koemelk? Een paar glazen koemelk voorziet al in een groot deel van de dagelijkse jodium behoefte. Ter compensatie van wat Veronica #2 al heeft gezegd, zou er eigenlijk meer jodium in de sojadrank moeten zitten dan in koemelk.
Soja bevat stoffen die werken als (vrouwelijke) geslachtshormonen. Bij dieren zijn gevolgen van soja consumptie gerapporteerd betreffende vruchtbaarheid, sexuele ontwikkeling en gedrag.
Het vlees van dieren gevoerd met soja bevat de hormonaal werkende stoffen.
Bij mensen is geen goed onderzoek bekend betreffende de potentiële hormoonverstorende werking van soja.
Bij twijfel niet inhalen? Zeker kinderen beschermen?
Soy and phytoestrogens: possible side effects
Soy as an Endocrine Disruptor: Cause for Caution
#3 Joep. Het negatieve effect van soja op de schildklier heeft te maken met de hormonale werking van de isoflavonen. Ook vitamine B12 en inderdaad jodium zitten er niet in. Dus het is om meer redenen ongeschikt als koemelkvervanger. Verder #1 Dick B. Het is Vergeleken met koemelk omdat het door de meesten wordt gebruikt als vervanger daarvoor. Dan is het dus legitiem om de relatieve voedingswaarde van de producten te vergelijken. Verder verschilt het ook nog eens per merk wat er is toegevoegd aan de plantaardige melken. Sommigen hebben nauwelijks meer voedingswaarde dan afgegoten rijstwater bijvoorbeeld.