Het onderzoek, gepubliceerd in Carcinogenesis, concludeert dat darmkanker "een epigenetische ziekte is - dat houdt in dat factoren uit voeding en omgeving het aan- of uitstaan van genen kunnen beïnvloeden zodat je een verschillend patroon van genexpressie krijgt, dat tot een veranderende ziektegevoeligheid leidt". Aldus onderzoeksleider professor Hong Chen (University of Illinois), in AFN.
Let op: genisteïne in soja zou ook voor onvruchtbaarheid zorgen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zoals wel meer het geval is spoort dit onderzoeksresultaat niet op een voor de hand liggende manier met dat van een ander onderzoek. Er is namelijk een onderzoek gedaan dat erop uitkomt dat het voornamelijk je genen zijn die je kanker bezorgen of niet. Dus dan zou de inname van soja daar maar weing aan kunnen veranderen, hoewel...
Je kun natuurlijk beide onderzoelsresultaten ook aan elkaar praten door te stellen kinderen van ouders die weinig soja innemen, ook weinig soja zullen innemen, te beginnen in hun jeugd, met een goede kans dat ze dat voortzetten in hun volwassenheid. Ze hebben dan bepaalde eetgewoonten (bijvoorbeeld het drinken en de verwerking in hun voeding van koemelk in plaats van daarvoor sojamelk te nemen) geerfd van hun ouders, maar dat is natuurlijk niet het erven via je genen.