Suggestie gezondheidsvoordeel
Momenteel is 6% van de nieuwe introducties van zuivelproducten gebaseerd op alternatieve bronnen van melk. Zestig procent hiervan is sojamelk, 28% amandelmelk. Innova noemt de markt voor plantaardige melkvarianten 'booming' nu de verkoop via de grote retail op gang is gekomen.
Circa 90% van de nieuwe producten maakt gebruik van een voedingsclaim die een gezondheidsvoordeel suggereert. De meest gebruikte term is ‘lactose-vrij’. Daarna volgen de claims ‘natuurlijk’ of ‘zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen'.
Leefstijl
Het ontbijt is traditioneel gezien een maaltijd waarbij mensen melk drinken, maar Canadean verwacht dat minder mensen thuis blijven ontbijten. Abigail Kendall van Canadean legt uit: “Consumenten gaan hoe langer hoe meer over naar on-the-go ontbijt, waardoor melk minder een product wordt om de dag mee te starten. Verder worden de vermeende gezondheidsvoordelen van melk, zoals hoge gehaltes eiwit en calcium, steeds meer overschaduwd door de zorg dat het veel vet bevat.” Lu Ann Williams van Innova meldt daarnaast dat consumenten steeds meer interesse hebben in producten die vrij zijn van zuivel of lactose. Dit geldt niet meer alleen als er sprake is van een intolerantie. Voor een groeiend aantal mensen is het een leefstijl.
In groei-economieën zoals Chili neemt daarentegen de populariteit van melk juist toe. Dat blijkt het gevolg van programma’s voor schoolmelk.
'Mensen houden van hip en nieuw'
“Alternatieven voor melk, zoals sojamelk, zien mensen steeds meer als een hippe en gezonde drank,” zegt Kendall. “Consumenten houden van innovatie in hun drank en dit is te vinden in nieuwe categorieën melk die aantrekkelijker zijn dan de ouderwetse dierlijke melkproducten.” Ook in andere dranken, zoals koffie, kiezen consumenten steeds vaker voor alternatieve melkproducten.
Fotocredits: TetraPak
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nieuwe producten hebben altijd alleen maar voordelen (volgens de verkopers..). Een deel van de consumenten zal dat zeker proberen. "Gezond" verkoopt.
Zelf ben ik uiterst tevreden over lekkere 'Demeter melk in glas' die ik kan kopen, naast de rauwe melk die ik tegenwoordig in de buurt kan kopen.
Doe ik mee aan een andere hype, of blijf ik het drinken? Gezien het smaakverschil ga ik er van uit dat andere melk nog maar heel beperkt hier het huis in komt.
Wat soja/amandelmelk betreft heb ik dezelfde vragen als Ria (#13).
Ik blijf zitten met 2 vragen (Tara #1):
1. soja: het is nu zo langzamerhand bekend dat soja de oerbossen bedreigd om daar teelt neer te zetten om aan de vraag te voldoen.
2. amandel: ik heb laatst vernomen dat het groeien van amandelen een giga aan water nodig heeft (minder dan vlees weliswaar).
Naast de #3 van Dick Veerman: waarom al die imitaties (van vlees/melk etc.)?
Sojamelk wordt over de hele wereld geëtiketteerd als "sojamelk", behalve in de Europese landen waar de wetgeving het gebruik van het woord "melk" verbiedt voor drankjes die niet zijn gemaakt van melkkliersecreties. Het drinken van sojadrink is niets nieuws en wordt aangeraden wanneer je lactose intolerantie hebt en toch een eiwitrijke drank wilt gebruiken.
Alleen sojadrink in plaats van andere zuivel lijkt mij onverstandig als je de voedingswaarde en ongewenste effecten naast elkaar legt. De isoflavonen van de soja hebben de neiging om oestrogene hormonen na te bootsen en remmen de activiteit van de schildklier af.
Let wel, er zijn veel meer producten die de werking van de schildklier beperken. Zo bevatten kool, broccoli, spinazie, spruitjes en aardbeien hoge concentraties goitrogenen die de opname van jodium beperken.
Zekerheidshalve zou ik dit deels compenseren met vis, schelpdieren of zeewier die natuurlijk goed passen in een gevarieerd voedingspatroon.
Bron: Wikipedia
Een aanvulling op mijzelf. Die melkprijs die ik noem is wellicht gewoon de eerlijke prijs. En als ik voor een goedkopere melk ga, ben ik denk ik zelf mogelijk medeverantwoordelijk aan alle discussies die ontstaan over dierenwelzijn. Maar dan moet die supermarkt vervolgens dat geld niet in zijn eigen zak steken, en die boer ook een eerlijke prijs geven. En daar gaat het naar mijn vermoeden fout.
Dick Veerman als wij met ze allen minder melk gaan drinken, zal zich dat vanzelf reguleren.
Marink althof dat is het lekkerste wat er is. Ja, er zullen ongetwijfeld risico's aan zitten. Er is eventueel ook keuze zat in de supermarkt op gebied van melk. Halfvolle melk vind ik bijvoorbeeld waterig spul. Omdat ik gewend (of is het verwend) ben aan volle melk. Een veilige optie zou zijn wat ze verkopen als "boerenlandmelk".
Over voedselveiligheid. Er worden bij bepaalde groentenkwekers door afnemers al beregeningsverboden / beregeningsregels af gegeven uit angst voor bacterie die in het beregeningswater zouden zitten.
Ik kijk net op een kassabonnetje. Alpro Coconut drink. Prijs € 2,49, met als hoofdbestanddeel water. En het pak volle melk € 1,09. Nou, smaakt dat Alpro spul toch erg waterig. Ik geef hierbij een pluim aan de marketeers. Zij weten gewoon € 1,40 meer te vragen dan een pak melk. En de prijsshoppers weten dat dat pak melk ook al aan de dure kant is.