Itchefs & Co is de waakhond die iets alleen Italiaans wil noemen als het ook echt Italiaans is.
Onno Kleyn stuurde me hun nieuwsbrief door. Daarin wordt een kookactie tegen de alomtegenwoordige Italiaanse nep aangekondigd. Niet alleen om restaurants 'clean' te krijgen, maar ook de keuken thuis neem ik aan. Van Knorr pastasauzen tot Bertolli Italiaanse sandwiches in het vliegtuig - beide merken zijn van een bekende Nederlands-Engelse eetgigant. Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen?
Morgen is het zover:
The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines. For one day, everyone who makes, promotes or simply loves Italian food outside of Italy is invited to carry out a small activity to celebrate authenticity and quality in Italian cuisine.
This unprecedented celebration is led by over 130 Italian chefs and restaurateurs in 35 countries. They belong to itchefs-gvci, (Virtual Group of Italian Chefs) and will cook Pasta alla Carbonara according to the original, authentic recipe. This simple dish, a pillar of Italian gastronomy, is in fact the symbol of counterfeit Italian cuisine in the world at large. The International Day of Italian Cuisines, under the aegis of itchefs-gvci, is born of a desire to redress this imbalance.
Unfortunately, for a number of reasons, there is a lot of confusion concerning dishes of Italian Cuisine in the world. Therefore, chefs and restaurateurs working outside Italy who really want to offer authentic Italian Cuisine must offer dishes as they are made in good restaurants in Italy. Too often outside Italy impostors of quality Italian restaurateurs take advantage of their clients' ignorance and serve dishes that have nothing to do with the diverse and vast repertoire of classic Italian cuisine.
Betekent dit dat de toekomst van de Italiaanse keuken in het verleden ligt? Of zoals Onno me schreef: "Nobel of een dom achterhoedegevecht?"
Kijk je naar het filmpje (hyperklassiek met een goed katholiek begin en melodramatische opera), dan zie je "Italiaanse" Chinese en Japanse producten en gerechtonderdelen in een verfijnde innoverende keuken. Misschien wel heel ver verwijderd van de Italiaanse keuken, die in essentie toch zo simpel boers vers was.
Andere vraag daarom: wat bedoelen de dames en heren nou toch precies?
Dit artikel afdrukken
Onno Kleyn stuurde me hun nieuwsbrief door. Daarin wordt een kookactie tegen de alomtegenwoordige Italiaanse nep aangekondigd. Niet alleen om restaurants 'clean' te krijgen, maar ook de keuken thuis neem ik aan. Van Knorr pastasauzen tot Bertolli Italiaanse sandwiches in het vliegtuig - beide merken zijn van een bekende Nederlands-Engelse eetgigant. Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen?
Morgen is het zover:
The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines. For one day, everyone who makes, promotes or simply loves Italian food outside of Italy is invited to carry out a small activity to celebrate authenticity and quality in Italian cuisine.
This unprecedented celebration is led by over 130 Italian chefs and restaurateurs in 35 countries. They belong to itchefs-gvci, (Virtual Group of Italian Chefs) and will cook Pasta alla Carbonara according to the original, authentic recipe. This simple dish, a pillar of Italian gastronomy, is in fact the symbol of counterfeit Italian cuisine in the world at large. The International Day of Italian Cuisines, under the aegis of itchefs-gvci, is born of a desire to redress this imbalance.
Unfortunately, for a number of reasons, there is a lot of confusion concerning dishes of Italian Cuisine in the world. Therefore, chefs and restaurateurs working outside Italy who really want to offer authentic Italian Cuisine must offer dishes as they are made in good restaurants in Italy. Too often outside Italy impostors of quality Italian restaurateurs take advantage of their clients' ignorance and serve dishes that have nothing to do with the diverse and vast repertoire of classic Italian cuisine.
Betekent dit dat de toekomst van de Italiaanse keuken in het verleden ligt? Of zoals Onno me schreef: "Nobel of een dom achterhoedegevecht?"
Kijk je naar het filmpje (hyperklassiek met een goed katholiek begin en melodramatische opera), dan zie je "Italiaanse" Chinese en Japanse producten en gerechtonderdelen in een verfijnde innoverende keuken. Misschien wel heel ver verwijderd van de Italiaanse keuken, die in essentie toch zo simpel boers vers was.
Andere vraag daarom: wat bedoelen de dames en heren nou toch precies?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat is de Classic Italian Cuisine? Koken uit de 19e eeuw, Artusi? Of hoever gaan we terug? Moeten de tomaten en polenta ook de deur uit als nieuwkomers en dus niet oospronkelijk van Italiaanse bodem?
Of mogen alleen Italianen Italiaans koken en de Italiaanse keuken innoveren?
Nou precies, Lizet. Ik weet niet of je de aanbevelingen van chef Caramella gelezen hebt. Iedereen zal het eens zijn dat er geen ananas op de pizza hoort. Maar een beetje wereldvreeemd is het allemaal wel. De koks die het handje lichten met de traditionele Italiaanse keuken lezen de aanbevelingen niet (vaak zijn het geen Italianen) en als ze het wel doen, trekken ze zich er (terecht?) niks van aan. Willen de klanten ananas, krijgen ze ananas.
Verder lijkt deze beweging inderdaad de Italiaanse keuken te willen bevriezen. Terwijl het mooie nu juist is dat hij in volle ontwikkeling is, zoals uit het filmpje blijkt. Dus Italiaanse chefs mogen wel gember en soja gebruiken, maar gember- en sojakoks uit andere landen moeten met hun tengels van de Italiaanse keuken afblijven.
Inderdaad, aan de ene kant de anderen bekritiseren omdat ze room in de carbonara doen, maar zelf torentjes bouwen en fusionesk koken, je moet weten wat je wilt.
Ik vind dat beide moeten bestaan. Iedereen kookt wat hij wil maar er moet ergens een zilveren fetucine vastgelegd blijven als ijk. Zoals ook de meter is Sèvres.
Niemand die cappucino serveert na 11 uur 's ochtends, mag kritiek leveren op de traditie van een ander.
Interessante discussie, die me aardig wat rafelige randjes lijkt te hebben.
Als ik in mijn keuken carbonara maak precies zoals de traditie voorschrijft (hypothetisch, want dat doe ik niet), kook ik dan Italiaans of per definitie al niet omdat mijn keuken in Nederland staat en ook mijn wiegje daar eens stond? En als een Italiaan in Italië heerlijk op zijn Italiaans aan het rommelen gaat met allerlei onitaliaanse ingrediënten, is dát dan Italiaans? Of is het dat niet omdat hij op gas kookt terwijl zijn voorvaderen een houtgestookt fornuis gebruikten en een gasfornuis geïmporteerde nieuwlichterij is? Of is daar nog verschil tussen een Boretti en een Viking (Etna fornuizen zijn natuurlijk sowieso uit den boze, want nep-Italiaans)? Ik gooi maar even wat op.
Mij kan het echt niet veel schelen dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is. Als je gedroogde pasta koopt, vind ik dat merk bepaald niet de slechtste keuze. Maar dat mag ik dus niet vinden, bergrijp ik nu.
Dom dogmatisch fundamentalisme, wat mij betreft. Op zich ben ik er helemaal niet tegen authenticiteit in voedselbereiding te bewaren, maar met dit soort krampachtige culipravda-oekazes bewijs je niemand een dienst. Olie drijft trouwens vanzelf boven, die heeft daar helemaal geen hulp bij nodig.
Carbonara: dat mag toch alleen door mijnwerkers gegeten worden? Enne... ik eet glutenvrije maïspasta ven een Italiaans merk. Mag dat nou of mag dat niet?
Ik kan me voorstellen dat je de receptuur van een aantal traditionals wilt bevriezen als museumstuk, maar dat heeft alleen culinairhistorische waarde. Als je niets mag veranderen aan het eetpatroon, dan aten we nu nog mammoetvlees, o nee, dan waren we uitgestorven nadat we de mammoeten hadden opgegeten.