Wat geeft de gemiddele foodlogger in een week aan eten en drinken uit? Want met de klacht dat alles duurder wordt - in vergelijking met 'vroeger' is het percentage van het besteedbaar inkomen dat we aan etenswaren en dranken uitgeven lager geworden. Natuurlijk gaat de vergelijking mank. De gemiddelde foodlogger koopt waarschijnlijk bewuster, biologischer, en vindt eten wellicht een belangrijke tijdsbesteding en hobby. Maar je moet ergens beginnen. Laten we proberen ieder voor ons een lijstje bij te houden gedurende de komende week met ingang van donderdag 20 september 08.00 uur en stoppen op woensdag 26 september 20.00 uur. Even bijhouden hoeveel mensen deel uitmaken van de huishouding (Volwassenen en kinderen). Kunnen we volgende week vergelijkingen trekken met hoeveel geld er gemiddeld honderd, 75, 50 en 25 jaar geleden aan de dagelijkse kost en versnaperingen werd uitgegeven. Het kasboek uit 1938 kan als leiddraad dienen. Hoe meer mensen meedoen, des te beter voor het gemiddelde.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik doe graag mee, al denk ik ook dat er een wat verwrongen beeld uit komt.
Ook de consumptie uit voorraad meenemen, tenslotte kwam vroeger de bakker, slager, groentenman en kruidenier elke dag langs in tijden vóór vriezer en koelkast gemeengoed waren.
Leuk om te lezen: het boek van Pieter Stokvis, Huishouden, huwelijk, gezin: Huiselijk leven in de 20e eeuw.
Een boek aan de hand van getuigenissen van respondenten met 'bouwjaren' van 1912 tot en met 1948. Helaas zonder bedragen, maar het boek geeft wel een aardig beeld van de ontwikkelingen door de jaren heen.
Verbazingwekkend voor mij waren bijv. de volgende passages uit de samenvattingen:
"Levensmiddelen werden vóór de oorlog eventueel in een kelder koel bewaard, want een ijskast (gekoeld met blokken ijs) was geen standaardvoorziening. Tot omstreeks 1960 veroorloofden hoogstens zeer welgestelden zich de luxe van een ijsgekoelde of electrische koelkast."
Wouw, 1960. Ik had dat veel eerder ingeschat.
Of wat dacht je van:
"Nieuwe producten en groenten waren voor de respondenten in de jaren dertig: pindakaas, marmelade, tomaten en witlof."
en:
"... na 1960 kwamen kant-en-klare toetjes op tafel."
of:
"Onder invloed van grootwinkelbedrijf, voorlichting, reclame, buitenlandse reizen en exotische restaurants in Nederland veranderden de eetgewoonten vanaf 1965 in sterke mate."
Dat had ik ook al eerder verwacht.
Ik zal mijn notitieboekje bij de hand houden voor mijn uitgaven. Of ik de prijs weet van de dingen die ik uit voorraad haal, dat kan ik niet beloven.
Maar voor de goede orde, Lizet: als ik dingen moet meerekenen die ik uit voorraad haal, dan neem ik aan, dat ik voorraad-aankopen in de komende week NIET moet meenemen, TENZIJ aangesproken voor de consumptie binnen die week?
Wie meedoet: reageer effe met "ik doe mee".
Ik doe mee.
Pieter Stokvis, een oud dispuutgenoot, staat hier uitvoerig in de kast! Anneke van Otterloo en Josien Jobse ook nuttig, evenals de werkjes van mijn hand ;-).
Omdat we het maar een week doen is voorraad wel belangrijk, zeker als je - zoals ik - maar één keer in de maand groot inkoopt. En als ik vanavond iets uit de vriezer haal en dat pas over twee weken aanvul tel ik het mee, maar als ik morgen weer nieuw koop niet. Of wordt het nu te ingewikkeld. Ik ben trouwens al begonnen met een lijstje.