Veel bewuste Nederlanders gaan op vakantie naar Frankrijk. Daar toonde L214 het afgelopen jaar de nodige misstanden in slachterijen aan. Hoe sta jij dit jaar bij je Franse slager voor de toonbank?
Ik noem geen naam. De slager op de foto hierboven staat op een bekende Franse markt in de région Occitanie (het vroegere Languedoc-Roussillon). Hij staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit vlees.
Zijn kalf, rund en lam komt van dieren uit de Cevennen, het westelijke gebied boven de Middellandse Zee. Zijn droge worst kan die van Brandt & Levie met gemak aan. Zijn huisgemaakte chipolata-worstjes zijn geweldig.
Maar .... hij zou best eens gebruik hebben kunnen maken van één van die slachthuizen die L214 als wreed en onprofessioneel ontmaskerde. Dat betekent dus dat ook wij jarenlang van dat vlees hebben gegeten. Dat voelt en eet niet lekker.
Vraag aan bewust vleeskopende vakantiegangers in Z-Frankrijk die ook naar de ambachtelijk slager gaan: hebben jullie bij de slager gevraagd of het slachthuis wel OK was of maken jullie je nergens druk om?
Ik heb het de slager niet gevraagd. Er stonden steeds teveel mensen en ik wilde niet lullig doen. Maar het knaagt. Eén van de video's laat namelijk lammeren zien. Mijn slager heeft uitstekend lamsvlees. Ik heb het dit keer niet gekocht, ook al is het slachthuis gesloten.
Dit artikel afdrukken
Zijn kalf, rund en lam komt van dieren uit de Cevennen, het westelijke gebied boven de Middellandse Zee. Zijn droge worst kan die van Brandt & Levie met gemak aan. Zijn huisgemaakte chipolata-worstjes zijn geweldig.
Vraag aan bewust vleeskopende vakantiegangers in Z-Frankrijk die ook naar de ambachtelijk slager gaan: hebben jullie bij de slager gevraagd of het slachthuis wel OK was?Je ziet de koeienbil op de toonbank liggen. Voor je ogen snijdt en ontvliest hij het vlees vers uit het grote stuk. Karbonades liggen ook niet gesneden klaar. Ook die krijgen hun vorm voor je ogen. Dit is een ambachtelijke slager zoals je er van droomt. Zijn dieren zoekt hij zelf uit.
Maar .... hij zou best eens gebruik hebben kunnen maken van één van die slachthuizen die L214 als wreed en onprofessioneel ontmaskerde. Dat betekent dus dat ook wij jarenlang van dat vlees hebben gegeten. Dat voelt en eet niet lekker.
Vraag aan bewust vleeskopende vakantiegangers in Z-Frankrijk die ook naar de ambachtelijk slager gaan: hebben jullie bij de slager gevraagd of het slachthuis wel OK was of maken jullie je nergens druk om?
Ik heb het de slager niet gevraagd. Er stonden steeds teveel mensen en ik wilde niet lullig doen. Maar het knaagt. Eén van de video's laat namelijk lammeren zien. Mijn slager heeft uitstekend lamsvlees. Ik heb het dit keer niet gekocht, ook al is het slachthuis gesloten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De ethische consument dus, hoeveel zouden er daar van zijn, procentueel, Dick? Wat me opvalt, hoeveel ethiek er bij de presentatie van de betere restaurants geserveerd wordt, is de vis wel msc? de paling gekweekt en diervriendelijk gerookt? de thee fair trade? Met dat ambachtelijk waarmee ook vaak geschermd wordt, moet je dus ook op gaan passen! En zeker in Frankrijk!
Ons vakantieplezier wordt niet beïnvloed door de L214 filmpjes.
In Nederland eten wij 1 à 2 keer vlees per week; in Frankrijk bijna dagelijks. De slager op de weekmarkt is en blijft bij ons favoriet. Bij een stuk "basse côte de boeuf" of "gigot d'agneau sans os" vraagt hij (Djoudi) voor welk soort gerecht het is. hij slijpt z'n mes, snijdt dan behendig het juiste stuk af en verwijdert nog wat ongewenste taaie delen. Als hij merkt dat wij Hollanders zijn, verwijdert hij ook nog wat vetrandjes. Enkele minuten aan beide zijden op de elektrische plancha is voldoende. Nieren en andere ons onbekende delen laten we links liggen; die zijn voor de Fransen.
Joep, door de publicaties van L214 ben ik gaan zien wat ik eigenlijk altijd al wist: in slachtkwaliteit weet ik wat ik van Vion of Van Drie krijg (bedrijven die ik van binnen ken), in Z-Frankrijk kan ik er beslist niet van op aan. L'artisan is niet beter voor het dier in het zuiden; eerder het tegendeel. Dat voelt - om het maar zo te zeggen - 'buitengewoon kut'. Mijn wantrouwen geldt voortaan geheel z-Europa.
Dick, het aantal L214 slachthuizen verhoudt zich tot normale slachthuizen als moslimterroristen (0,006%) tot normale moslims (99,994%).
Het is komkommertijd, dus zie mijn bijdrage als een passende reactie op het artikel ;-)
Jack, hoe verhoudt het aantal ambachtelijke slagers zich tot jouw sommetje van ambachtelijke, kleine slachters hier in Z-Frankrijk?