De Dierenbescherming werkt aan een Beter Leven-sterrensysteem voor kaas en zuivelproducten.
Het Beter Leven-keurmerk prijkt volgend jaar behalve op vlees, ook op kaas en zuivelproducten. De vraag om extra certificering komt uit de zuivelsector zelf, zegt Frank Dales, directeur Dierenbescherming.
Sinds het loslaten van de melkquota dit voorjaar zijn melkveehouders meer melk gaan produceren en rukt schaalvergroting op. De sector heeft behoefte aan producten die zich onderscheiden en diervriendelijkheid sluit aan bij wat consumenten willen.
Beter Leven sterren
De Dierenbescherming ontwikkelde in 2007 het sterrensysteem voor het Beter Leven keurmerk op vlees. De toegekende sterren komen overeen met de mate waarin het dierenwelzijn gegarandeerd is. De consument kan zo in één oogopslag kiezen voor diervriendelijkere producten. Daar hangt een iets hoger prijskaartje aan, dat de investeringen van de veehouder compenseert. Eenzelfde systematiek ontwikkelt de Dierenbescherming nu voor zuivel en kaas.
Weidegang alleen niet voldoende voor 1 ster
De criteria zijn nog in ontwikkeling. Rond de jaarwisseling gaat de Dierenbescherming met de zuivelindustrie en wetenschap om de tafel om ze definitief vast te stellen. Dan is het aan de zuivelsector om de nodige investeringen te doen om aan de criteria voor 1, 2 of 3 sterren te voldoen. Dat er investeringen nodig zullen zijn, spreekt voor zich, omdat er onderscheiden melkstromen en productielijnen ingericht zullen moeten worden. Dales geeft aan dat alleen 'weidegang' niet voldoende zal zijn voor 1 ster. “Een enorm belangrijk criterium, maar er is veel meer dan dat, zoals de condities in de stal", zegt hij op De Levensmiddelenkrant.
'Iets duurder'
Voor de supermarkten gaat de introductie van het keurmerk tot iets duurdere zuivelproducten leiden. De meerkosten van de boer zullen immers verrekend worden. Daar staat tegenover dat de supers producten in de schappen krijgen die aansluiten bij de voorkeur voor diervriendelijke producten van veel - bewuste - consumenten. "Uit ons onderzoek blijkt ook dat consumenten best extra willen betalen voor goed eten”, besluit Dales.
Fotocredits: 'De Woude', inyucho
Dit artikel afdrukken
Sinds het loslaten van de melkquota dit voorjaar zijn melkveehouders meer melk gaan produceren en rukt schaalvergroting op. De sector heeft behoefte aan producten die zich onderscheiden en diervriendelijkheid sluit aan bij wat consumenten willen.
Beter Leven sterren
De Dierenbescherming ontwikkelde in 2007 het sterrensysteem voor het Beter Leven keurmerk op vlees. De toegekende sterren komen overeen met de mate waarin het dierenwelzijn gegarandeerd is. De consument kan zo in één oogopslag kiezen voor diervriendelijkere producten. Daar hangt een iets hoger prijskaartje aan, dat de investeringen van de veehouder compenseert. Eenzelfde systematiek ontwikkelt de Dierenbescherming nu voor zuivel en kaas.
Weidegang alleen niet voldoende voor 1 ster
De criteria zijn nog in ontwikkeling. Rond de jaarwisseling gaat de Dierenbescherming met de zuivelindustrie en wetenschap om de tafel om ze definitief vast te stellen. Dan is het aan de zuivelsector om de nodige investeringen te doen om aan de criteria voor 1, 2 of 3 sterren te voldoen. Dat er investeringen nodig zullen zijn, spreekt voor zich, omdat er onderscheiden melkstromen en productielijnen ingericht zullen moeten worden. Dales geeft aan dat alleen 'weidegang' niet voldoende zal zijn voor 1 ster. “Een enorm belangrijk criterium, maar er is veel meer dan dat, zoals de condities in de stal", zegt hij op De Levensmiddelenkrant.
'Iets duurder'
Voor de supermarkten gaat de introductie van het keurmerk tot iets duurdere zuivelproducten leiden. De meerkosten van de boer zullen immers verrekend worden. Daar staat tegenover dat de supers producten in de schappen krijgen die aansluiten bij de voorkeur voor diervriendelijke producten van veel - bewuste - consumenten. "Uit ons onderzoek blijkt ook dat consumenten best extra willen betalen voor goed eten”, besluit Dales.
Fotocredits: 'De Woude', inyucho
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Gerrit #27 Het klopt dat het areaal veengronden in Nederland een minderheid vormt. Maar er is 365.000 ha veengrond en het grootste deel wordt door de melkveehouderij gebruikt. De melkveehouderij gebruikt in totaliteit ca 900.000 ha en daarmee bestaat ruim 1/3 van de gronden die melkveehouders gebruiken uit veengrond. Dat lijkt me een substantieel gedeelte.
Bij 'top-management' zijn zowel bij weiden als opstallen zeer hoge opbrengsten van het grasland te realiseren. En in veel gevallen zijn weideverliezen vergelijkbaar met en zeker niet hoger dan voederwinning-, conservering- en vervoederingsverliezen. Wel vraagt het weiden een veel hogere managementkwaliteit van de melkveehouder.
Bij weidegang moet er elke dag voldoende gras van hoge kwaliteit beschikbaar zijn, onder gunstige en minder gunstige weersomstandigheden. Maar een melkveehouder die summer-feeding toepast maait 5 keer per jaar zijn gras en kuilt het binnen 2 dagen in. In theorie is 5 keer 2 dagen goed weer per jaar dus voldoende om qua voer een hoge opbrengst van hoge kwaliteit te realiseren.
Het is daarom gepast om met veel respect te spreken over alle melkveehouders die hun koeien het gehele jaar (proberen te) weiden. Da's zowaar geen koeienpis!
Gerrit, zijn de problemen die je voor klei en zand noemt nou echt onoplosbaar? Ik zeg niet dat weidegang makkelijk is - het is een vak dat helaas op de landbouwscholen al lang niet meer leert. Maar met wat vakmanschap kun je zulke problemen toch vermijden?
Verder redeneer je eenzijdig vanuit de boer. LTO en NZO kozen op 12 december 2013 ter wille van maatschappelijk draagvlak voor een grondgebonden melkveehouderij met koeien in de wei. Begrijp ik nu dat je dat een verkeerde keuze vindt?
En moet FrieslandCampina de melkpoeder die naar China gaat, waar ze adverteren met weidegang, alleen nog uit de veenweidegebieden halen?
Beeldvorming ontstaat door wat je in je omgeving ziet. Wouter noemt het veenweidegebied, daar zou beweiden goed voor de zode zijn. Ik geloof het achter elkaar. Ik ken het gebied enkel van de enkele keer dat ik er door heen reis. Ik kan me voorstellen dat ook het risico op spoorvorming bij berijden met zware tractoren groot is. Veenweidegebied is daarbij ook nog een relatief klein gebied waar heel veel consumenten het als achtertuin zien. Per saldo zouden dat argumenten zijn om weidegang een plus te geven.
Kom je in kleigebieden daar is bij weidegang de klauwbekapper kind aan huis. Modderige kleidelen die tussen de klauwen komen moeten verwijderd worden anders lopen de dieren binnen de kortste keren mank. Is het natte rivierklei dan is er risico op leverbot en andere parasieten die in weiland goed gedijen.
Zandgronden zijn over het algemeen wat warmer en daar hebben de koeien het buiten goed naar de zin. Is het echter een nattere periode dan lopen ze vrij vlug het gras kapot en blijf je met een modderveld achter. Wetgever heeft in alle wijsheid nog bepaald dat kapotgelopen gras in grote delen van het jaar niet gescheurd en opnieuw ingezaaid mag worden, dus tel uit je winst.
Met andere woorden; het is gemakkelijk algemene regeltjes op te stellen maar een bepaald beeld (omdat je in die regio woont/opgegroeid bent) wat je met koeien en weidegang hebt is niet een-op-een van de ene naar de andere regio te vertalen. Daarnaast heb je ook te maken met soort bedrijfsvoering. Sommige veehouders kiezen bewust voor een extensieve bedrijfsvoering omdat ze het geluk hebben dat er veel grond bij hun bedrijf behoord, andere zijn bewust of noodgedwongen intensief. Dat laatste vergt een andere kijk op graslandbeheer als bij de extensievere collega.
Dank, Frank, now we can talk.
Over beweidingsverliezen, die zijn inderdaad niet te verwaarlozen. Maar daar staan conserveringsverliezen in de kuil tegenover. En voer je vers gras, dan moet je dagelijks maaien en dat kost ook een hoop tijd en geld. Van veenweideboeren hoor ik dat beweiding heel goed is voor de kwaliteit van de zode. En de kostenbesparing door minder vaak mest uitrijden en een kleinere mestopslag lijkt me ook niet verwaarloosbaar.
Je hebt gelijk dat het verschil in klauwproblemen kleiner is geworden. Maar laatst was ik nog in een fonkelnieuwe ligboxenstal met skybox en het viel me op hoe behoedzaam de koeien daar rondliepen omdat ze bang zijn uit te glijden. In de wei lopen ze een stuk makkelijker.
Los daarvan, de goodwill die de melkveehouderij met weidegang opbouwt is enorm, maar moeilijk in geld uit te drukken. Ik denk dat die 1 cent weidepremie een onderschatting is.
Ja, ik ben ook benieuwd wat de Dierenbescherming gaat zeggen over weidegang bij slecht weer. Koeien dan buiten laten louter omdat het controleerbaar is, lijkt me een slechte reden. Ik denk dat de controle straks steeds beter kan worden geautomatiseerd en dan speelt het denk ik niet meer. De mensen die ik bij de Dierenbescherming ken, zijn trouwens echt wel voor rede vatbaar.
Hallo Wouter, het ging mij met name om jouw opmerkingen in lead #17, het bagetaliseren van vertrappen van gras bijvoorbeeld, dit is samen met het onder de mest te komen zitten van gras een groot probleem, zeker nu alles een tandje scherper moet, je kunt met gemak 15% meer gras, lees goedkoop voer, van je Ha halen als de koeien er niet op lopen. Hiermee ben je niet zo afhankelijk van ingekochte voedings stromen en kun je dus op de dezelfde Ha met het zelfde aantal dieren meer Kg melk maken van eigen verbouwd voer.
Er zijn robots waarmee je in de wei kunt melken, klopt, er zijn proeven mee, vooral voor de vorm leuke probeersels die zelfs door moderne bio boeren als heel ver van hun bed worden beschouwd.
Ook dat binnen voeren een grote invloed zou hebben op het gedrag van dieren om binnen te blijven, dit speelt iets mee, wat meer meespeelt is dat een koe zelf zijn comfortabelste plekje uitzoekt en laat dit in veel gevallen heden ten dagen de stal zijn. Een stal overigens waar het verschil tussen klauw problemen binnen of buiten ook nog maar zeer gering is, hier heeft een grote verbetering plaats gevonden sinds de introductie van de rooster schuiven en mestrobots. Ook de laatste generatie emissie arme vloeren doen het heel goed op dit vlak.
Jouw "En ik denk niet dat de Dierenbescherming de koeien bij zware regen graag buiten ziet" hier ben ik heel benieuwd naar war de Dierenbescherming hiervan gaat vinden, bij kippen is het in elk geval zo, altijd naar buiten, weer of geen weer, dit mede vanwege de controleerbaarheid. Alleen de 3 sterren legkip mag een dakje bij slecht weer.
Verder mij excuses voor mijn schrijffouten, is al sinds klas 1 van de lagere school t/m de middelbare landbouwschool zo, gaat wel niet meer beter worden ben ik bang, spellings controle scheelt al een heel stuk tegenwoordig gelukkig.
Of ik wel thuis hoor in de food en agro economie, weet niet, hou 8 gezinnen direct aan het eten met wat ik doe, hoef ik niet foutloos voor te schrijven gelukkig, foutloos tellen is belangrijker.
Wat mij betreft is de discussie hierover gesloten en vergeten.