Melk maken zonder koeien. Dat kan.
Het idee komt van Muufri, een start-up uit Silicon Valley. De oprichters gaan uit van het idee dat melk een relatief simpele chemische structuur heeft. Als je de juiste combinatie van proteïnen, vetten, mineralen (calcium, kalium) en vitaminen mengt, heb je geen koe meer nodig. Dat is dan ook precies wat Muufri probeert.
GMO-gistcellen met koeien-DNA
Muufri heeft inmiddels de chemische structuur ontrafeld en werkt aan het mengproces. De (6) proteïnen en (8) vetzuren die ze gebruiken, worden gemaakt met behulp van genetisch gemodificeerde gistcellen met koeien-DNA. Het eindproduct is een lactosevrije melk, schrijft Duurzaam Bedrijfsleven.
Milieuvriendelijk alternatief voor intensieve melkveehouderij
Volgens de start-up is hun melk een alternatief voor de vervuilende intensieve melkveehouderij. Hun technologie leidt tot aanzienlijk minder broeikasgasuitstoot en heeft ook minder energie, water en land nodig dan de traditionele melkproductie met echte koeien. Muufri ziet een markt voor zich weggelegd bij mensen met een lactose-intolerantie, en ook bij veganisten of mensen die om andere redenen een afkeur van de melkveehouderij hebben.
The Postcode Lottery Green Challenge
Muufri is één van de 5 finalisten in de Postcode Lottery Green Challenge, 's werelds grootste jaarlijkse competitie voor duurzame ondernemers. The Postcode Lottery is actief in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië en The Green Challenge vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. De finaleronde, waar Muufri zijn idee voor de jury moet presenteren, vindt plaats op 10 september in Amsterdam.
Fotocredits: Muufri.com
Dit artikel afdrukken
GMO-gistcellen met koeien-DNA
Muufri heeft inmiddels de chemische structuur ontrafeld en werkt aan het mengproces. De (6) proteïnen en (8) vetzuren die ze gebruiken, worden gemaakt met behulp van genetisch gemodificeerde gistcellen met koeien-DNA. Het eindproduct is een lactosevrije melk, schrijft Duurzaam Bedrijfsleven.
Milieuvriendelijk alternatief voor intensieve melkveehouderij
Volgens de start-up is hun melk een alternatief voor de vervuilende intensieve melkveehouderij. Hun technologie leidt tot aanzienlijk minder broeikasgasuitstoot en heeft ook minder energie, water en land nodig dan de traditionele melkproductie met echte koeien. Muufri ziet een markt voor zich weggelegd bij mensen met een lactose-intolerantie, en ook bij veganisten of mensen die om andere redenen een afkeur van de melkveehouderij hebben.
The Postcode Lottery Green Challenge
Muufri is één van de 5 finalisten in de Postcode Lottery Green Challenge, 's werelds grootste jaarlijkse competitie voor duurzame ondernemers. The Postcode Lottery is actief in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië en The Green Challenge vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. De finaleronde, waar Muufri zijn idee voor de jury moet presenteren, vindt plaats op 10 september in Amsterdam.
Fotocredits: Muufri.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De 'genetisch gemodificeerde gistcellen met koeien-DNA' klinken me nog niet zo aantrekkelijk, maar dit is wel een fascinerend idee. En goed nieuws voor stadskinderen die nu nog uitgelachen worden omdat ze niet weten dat melk uit een koe komt.
Het grote voordeel is bovendien: bij overproductie laat de ingrediënten gewoon even liggen, cq. zet je het kweekje op een lager pitje.
Las hier ook dat de genetisch gemodificeerde gistcellen niet in het eindproduct komen. In feite zijn ze in het melkmaakproces alleen producent, net als koeien. En ook de gistcellen worden om zeep geholpen als ze hun werk gedaan hebben. (Krijgen we straks een stichting Wakker Gist?)
Grappig is ook de reactie van de voorzitter van de Federated Farmers of New Zealand, Andrew Hoggard. Hij vindt dat melk alleen melk mag heten als het uit een uier komt.
Het zal ongetwijfeld nog heel wat discussies op gaan leveren als zo'n product op de markt komt, maar de voordelen zijn aanzienlijk.
Kan er ook kaas, boter en yoghurt van gemaakt worden?
Melk komt uit een uier heeft de rechter al eerder bepaalt en daarom heet sojamelk voortaan sojadrank/drink, althans in de commercie. Grappig dat ze melk zonder lactose willen terwijl er recent in Heerenveen een fabriek is gebouwd om uit kaaswei de lactose te centrifugeren t.b.v humane doeleinden en ze er niet onderuit kwamen om dan in het voortraject kaas te moeten maken. Waar zijn de microben die puur lactose kunnen produceren zodat we geen kaasfabrieken meer nodig zijn?