Cochonou, het bekende Franse worstmerk met de rode ruitjes, wordt door boeren op de korrel genomen tijdens de Tour de France. Er gaat Duits varken in het Franse merk, zeggen ze.
Al sinds afgelopen weekend keren Franse varkensboeren zich tegen Cochonou. Afgelopen zaterdag besloten de worstmakers hun populaire 2CV's niet mee te laten rijden in de Tourcaravaan. Kijkers houden van de worstmaker die steevast kleine worstjes uitdeelt.
De boeren zijn boos omdat de Franse worstmaker zich als typisch Frans voordoet en weliswaar Franse worstfabrieken heeft, maar onderwijl zijn vlees in Duitsland inkoopt. Dat schiet de Franse varkenshouders in het verkeerde keelgat omdat ze economisch op sterven na dood zijn.
Volgens Cochonou zit er wel degelijk Frans vlees in zijn worst. Toen Le Monde echter vroeg hoeveel, kreeg de krant te horen dat op die vraag niet zo gemakkelijk antwoord te geven is. "Dat hangt van een aantal zaken af", zegt de worstmaker die er verder niet over wil communiceren.
De boeren zeggen door te gaan met hun acties door de 2CV's van Cochonou te belemmeren mee te touren. Ze willen niet de Tour verstoren, zeggen ze, maar vragen wel aandacht voor hun probleem en wat zij de dubbele moraal van Cochonou noemen: Frans doen, maar Duits inkopen.
Fotocredits: 2CV's van Cochonou, Couchonou
Dit artikel afdrukken
De boeren zijn boos omdat de Franse worstmaker zich als typisch Frans voordoet en weliswaar Franse worstfabrieken heeft, maar onderwijl zijn vlees in Duitsland inkoopt. Dat schiet de Franse varkenshouders in het verkeerde keelgat omdat ze economisch op sterven na dood zijn.
Volgens Cochonou zit er wel degelijk Frans vlees in zijn worst. Toen Le Monde echter vroeg hoeveel, kreeg de krant te horen dat op die vraag niet zo gemakkelijk antwoord te geven is. "Dat hangt van een aantal zaken af", zegt de worstmaker die er verder niet over wil communiceren.
De boeren zeggen door te gaan met hun acties door de 2CV's van Cochonou te belemmeren mee te touren. Ze willen niet de Tour verstoren, zeggen ze, maar vragen wel aandacht voor hun probleem en wat zij de dubbele moraal van Cochonou noemen: Frans doen, maar Duits inkopen.
Fotocredits: 2CV's van Cochonou, Couchonou
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Uit pure sympathie voor Europa - en dus om boven deze Frans-Duitse twist uit te stijgen - kocht Cécile vanmiddag een Cochonou-worstje.
Wat is Frans doen? De productiewijze, de grondstoffen? Moeten alle kruiden en verpakkingsmaterialen ook uit Frankrijk komen? Ik hoop maar dat die 2CV's trouw bij Total tanken en niet bij Shell..
Het is ijdele hoop, maar wanneer gaan de Fransen het idee van een vrije (Europese) markt begrijpen?
#2 Of ze dat gaan begrijpen, is de vraag. "Enig" nationalisme kun je de Fransen niet ontzeggen. Vanuit het standpunt van een Franse varkenshouder die kopje onder dreigt te gaan, is er niets op tegen om een appèl te doen op de Franse vleeswarenindustrie. Franse producten zijn nu eenmaal geliefd (als de Franse consument ze kan herkennen). Ze beschouwen het ook als premiumproducten t.o.v. buitenlands. Kijk maar eens bij de grote hypermarchés: Frans kalfsvlees is duurder geprijsd dan kalfsvlees uit Nederland of Italië).
Marc, jij hebt er verstand van. Daarom aan jou de vraag: is de verdediging van de Franse worstmaker dat hij zowel een grote inkoper van Frans vlees én niet precies kan zeggen hoeveel niet-Frans vlees er in zijn worst zit terecht?
Ik kan me dat nl. voorstellen omdat hij zijn worstvlees gewoon op de markt inkoopt. Cochonou koopt helemaal geen varkens maar vlees(delen en deeltjes) vanuit de handel.
#4 Dick, tsja, alles valt te berekenen. Op zich is dat niet zo lastig aangezien ze vlees als grondstof inkopen en daar worst van maken. Dus kilo's en land van herkomst over bijvoorbeeld een jaarproductie uitrekenen en dan heb je percentages van herkomstlanden en grofweg dus ook van de samenstelling van de worst. Dan ga ik er voor het gemak vanuit dat ze rechtstreeks bij de slachterijen kopen en dat die "nationale varkens" slachten. Kopen ze ook van groothandelaren, wordt het complexer.
Van droge worst is het mooie trouwens dat ze met méér kilo's beginnen dan ze aan eindproduct overhouden. Een droge worst wordt juist lekker en krijgt zijn bite door de rijping en indroging van het vlees. Maar dat terzijde.