Samen zorgen dat de bruine boterham met een glas melk weer ‘vet cool’ wordt. Dat is de uitdaging voor overheid en Campina. Nederlanders, en dan vooral kinderen, moeten gezonder gaan eten en ook veel meer bewegen. Niet omdat de overheid dat zegt, maar omdat ze het zelf leuk en lekker vinden. Kinderen, de volwassenen van de toekomst, zijn steeds vaker te dik, bewegen te weinig en komen te weinig buiten. “Daarom ook de noodzaak van aandacht voor gezonde voeding. Ik geef dan ook een compliment voor de gezonde melk van Campina. Slim. Gelukkig zijn er steeds meer slimme bedrijven. Samen met hen wil ik mensen leren dat gezond eten en bewegen goed is. Te beginnen bij kinderen.” Dat was de boodschap van Gerda Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bij de introductie van Campina’s nieuwe, nog gezondere melk.
Deze introductie had plaats op de Campina-boerderij van de broers Bert en Adrie Vollering in Waarder, gelegen in het Groene Hart. De coöperatieve zuivelonderneming Campina sloot zich bij de oproep van de minister aan en maakte bekend dat alle 7.900 basisscholen in Nederland een week gratis Campina’s nieuwe melk kunnen krijgen. Bovendien gaat Campina via haar internetsites publiceren welke veehouders een open dag organiseren, zodat volwassenen en kinderen kennis kunnen maken met de oorsprong van de melk.
De oproep van minister Gerda Verburg voor gezonde voeding in combinatie met meer beweging ging vergezeld door een ludieke actie om bewegen door schoolkinderen te bevorderen: een wedstrijd handmelken van een koe voor een gezond goed doel. Minister Verburg ging de strijd aan met Barbara de Loor, bekend schaatster, tv personality en ambassadeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), en Ankie Wijnen, melkveehouder en Voorzitter Coöperatieraad Campina. Aangemoedigd door leerlingen van basisschool De Molenwiek uit Woerden, gingen de drie topvrouwen aan het werk.
Elke liter handgemolken melk was goed voor een sport/beweegkist voor een basisschool en 1000 euro voor een goed doel. Campina’s nieuwe melk (volle melk, halfvolle melk, karnemelk) is nu volop verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. De vertrouwde Campina melk – Campina is het grootste melkmerk van Nederland – heeft vanaf nu een evenwichtiger vetzuursamenstelling. Ruim 500 Campina-boeren maken de melk nu nog gezonder door melk te produceren met 20% meer onverzadigde vetten. De combinatie van speciale, natuurlijke bijvoeding en lekker grazen in de wei zorgt ervoor, dat de koeien het hele jaar door melk geven met deze evenwichtiger vetzuursamenstelling. De nieuwe melk van Campina zorgt voor Nederlands grootste aparte melkstroom: 200 miljoen liter Campina melk die staat voor een uniek totaalconcept.
bron: culinairnet
De andere kant:
Weidegang is geen verkoopargument
In Nederland hebben verschillende marktpartijen zich opgeworpen als voorstanders van beweiding en het stimuleren daarvan. Maar uit onderzoek van zuivelconcern Campina blijkt dat consumenten er, vooralsnog terecht, vanuit gaan dat de koeien in de wei staan. Dat betekent dus dat zuivelproducenten weidegang niet als uniek verkoopargument van hun producten kunnen gebruiken. Dat stelt Rolf Poelstra, business development manager bij Campina.
Poelstra waarschuwt zuivelbedrijven. Op het moment dat 'weidemelk' als product wordt vermarkt zal de de consument zich ineens vragen gaan stellen bij de hedendaagse melk. Is die dan niet afkomstig van koeien in de wei, is de vraag die dan terecht opkomt.
Toch steekt Campina wel degelijk in op stimulering van weidegang, maar dan vanuit een ander spoor, namelijk via productdifferentiatie. De ervaring leert dat de verbinding tussen koe en eindproduct voor consumenten vervalt als er in de fabriek aan de melk gesleuteld wordt. De consument ziet het dan niet langer als een natuurlijk product maar als een specialiteit, aldus Poelstra.
bron: Molenaar
Dit artikel afdrukken
De oproep van minister Gerda Verburg voor gezonde voeding in combinatie met meer beweging ging vergezeld door een ludieke actie om bewegen door schoolkinderen te bevorderen: een wedstrijd handmelken van een koe voor een gezond goed doel. Minister Verburg ging de strijd aan met Barbara de Loor, bekend schaatster, tv personality en ambassadeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), en Ankie Wijnen, melkveehouder en Voorzitter Coöperatieraad Campina. Aangemoedigd door leerlingen van basisschool De Molenwiek uit Woerden, gingen de drie topvrouwen aan het werk.
Elke liter handgemolken melk was goed voor een sport/beweegkist voor een basisschool en 1000 euro voor een goed doel. Campina’s nieuwe melk (volle melk, halfvolle melk, karnemelk) is nu volop verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. De vertrouwde Campina melk – Campina is het grootste melkmerk van Nederland – heeft vanaf nu een evenwichtiger vetzuursamenstelling. Ruim 500 Campina-boeren maken de melk nu nog gezonder door melk te produceren met 20% meer onverzadigde vetten. De combinatie van speciale, natuurlijke bijvoeding en lekker grazen in de wei zorgt ervoor, dat de koeien het hele jaar door melk geven met deze evenwichtiger vetzuursamenstelling. De nieuwe melk van Campina zorgt voor Nederlands grootste aparte melkstroom: 200 miljoen liter Campina melk die staat voor een uniek totaalconcept.
bron: culinairnet
De andere kant:
Weidegang is geen verkoopargument
In Nederland hebben verschillende marktpartijen zich opgeworpen als voorstanders van beweiding en het stimuleren daarvan. Maar uit onderzoek van zuivelconcern Campina blijkt dat consumenten er, vooralsnog terecht, vanuit gaan dat de koeien in de wei staan. Dat betekent dus dat zuivelproducenten weidegang niet als uniek verkoopargument van hun producten kunnen gebruiken. Dat stelt Rolf Poelstra, business development manager bij Campina.
Poelstra waarschuwt zuivelbedrijven. Op het moment dat 'weidemelk' als product wordt vermarkt zal de de consument zich ineens vragen gaan stellen bij de hedendaagse melk. Is die dan niet afkomstig van koeien in de wei, is de vraag die dan terecht opkomt.
Toch steekt Campina wel degelijk in op stimulering van weidegang, maar dan vanuit een ander spoor, namelijk via productdifferentiatie. De ervaring leert dat de verbinding tussen koe en eindproduct voor consumenten vervalt als er in de fabriek aan de melk gesleuteld wordt. De consument ziet het dan niet langer als een natuurlijk product maar als een specialiteit, aldus Poelstra.
bron: Molenaar
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is het nu werkelijk nodig dat iedereen elkaar wil overtreffen met dure wetenschappelijke feiten? de 1 wil nog slimmer en beter overkomen dan de ander...de 1 probeert de ander zo hard mogelijk te ondermijnen..
Beter voor je lichaam willen zorgen door goed en bewust te eten wilt ook zeggen dat je beter voor je ziel wilt zorgen...en anderen in hun waarde te laten...Respecteer elkaars meningen en als het niet geheel in je straatje past, probeer dan wel of het kan passen of laat het links liggen..een aanvulling op de informatie is prima...maar op een respectvolle manier...
Jurgen, ik noemde gehomogeniseerde melk potentiéél atherogeen, want ik was nog niet helemaal overtuigd dat Osters hypothese bomvrij gefalsifieerd is. Xanthine oxidase (XO) is alom tegenwoordig, maar komt normaal gesproken niet voor in weefsels die afhankelijk zijn van plasmologeen, zoals het hart en de kranslagaderen en het circuleert niet in serum. Hart en kransslagaderen van mensen die zijn overleden aan CHD bevatten vaak nauwelijks plasmologeen. XO degradeert plasmologeen. Als XO op de een of andere manier het hart bereikt, zou XO verantwoordelijk kunnen zijn voor de endotheelschade die verdere coronaire atherosclerose initieert en voor cardiomyopathie.
De theorie dat gehomogeniseerde melk verantwoordelijk is, gaat inderdaad mank, maar volgens mij op een andere manier dan jij suggereert. De wel degelijk ‘onnatuurlijk’ kleine , XO-dragende liposomen (kleiner dan 200 nanometer) worden gewoon niet opgenomen (Clifford et al, 1983). Opmerkelijk: XO wordt vrijgemaakt uit weefsels wanneer maisolie wordt gevoerd.
Melchior.
@Brigitte,
Dat van jouw: ...kaas is nog slechter dan melk. Er wordt immers tien liter melk gebruikt voor een "liter" kaas... Dat gaat me echt te snel. Leg dat is uit. (wat voor kaas/melk?)
Dat in jouw visie Demeter (waarom Demeter?) kaas beter is, d.m.v. geen gehomogeniseerde melk, dat kan ik nog wel ergens begrijpen. Gewoon omdat het puurder is, en omdat jij natuurvoedingsleer verkondigt. Meer niet.
Dat van Meijer spreekt mij nu meer aan.
Net als het zuur base verhaal is ook de gedachte dat Xanthine oxidase in niet gehomogeniseerde melk minder schadelijk zou zijn nonsens.
Heel veel celtypen bevatten dit enzym, het is belangrijk bij de ontgifting van vreemde stoffen, bescherming tegen bacterien etc. Omdat het betrokken is bij de vorming van zuurstofradicalen heeft het enzym een schadelijke en nuttige kant.
Als het in je darm komt wordt het afgebroken, of het nu aan kleine of grote bolletjes vet zit. De hoeveelheid in melk valt daarbij ook nog in het niet bij de hoeveelheid die al in ons lichaam aanwezig is.
@Melchior: Dank voor je reactie. Zou dan het zuur-base verhaal net zo'n hartnekkig onzin verhaal zijn als vochtinbrengende gezichtscremes? Je leest het namelijk in vreselijk veel boeken. Vanwege het homogenisatie verhaal koop ik juist al altijd Demeter melk omdat dat de enige melk is die niet gehomogeniseerd wordt. Misschien dat de themadag melk een beter licht op de zaak kan laten schijnen? http://www.themadagmelk.nl