De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) heeft kritiek op de Gehakttest 2007 van het AD. De krant gebruikt ruimere richtwaarden voor temperatuur en juist strengere richtwaarden voor de macrobiologische gesteldheid die niet gangbaar zijn in de slagersbranche. Daarnaast weegt het subjectieve element smaak onevenredig zwaar in het eindoordeel, aldus de KNS. In nauw overleg met de Vereniging van Keurslagers en met ondersteuning van advocatenkantoor Ploum Lodder Princen te Rotterdam heeft de KNS voorafgaand aan de publicatie al gewerkt aan een reactie in de richting van het AD. Daarbij zijn de volgende afspraken gemaakt:
Het AD heeft de oorspronkelijke gehanteerde bacteriologische normen versoepeld en de criteria ‘matig’ en ‘ontoelaatbaar’ vervangen door ‘minder goed’. De extreme eindoordelen, die op in eerste instantie bij sommige eindresultaten werden opgesteld, zijn niet gepubliceerd.
Bij de publicatie is de toelichting geplaatst dat de KNS van mening is dat er voor de Gehakttest gebruik is gemaakt van beoordelingsmethoden die niet overeenkomen met de algemeen erkende normen, zoals deze onder andere door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) worden gehanteerd
Minder vet en geen dextrose
De KNS vindt dat het AD te streng oordeelt. De uitkomst van de smaaktest wordt in hoge mate bepaald door de aanwezigheid van vet en de afwezigheid van dextrose in het gehakt. Het gehakt dat de slagers aanbieden bevat – in vergelijking met het gehakt van de supermarkten – aanzienlijk minder vet en geen dextrose. Dit betekent tevens dat iedere smaaktest zal uitwijzen dat het gehakt van supermarkten veel minder droog is, smeuïger smaakt en geuriger ruikt. In dat kader dient te worden opgemerkt dat het ministerie van VWS er juist op aandringt het vetgehalte in gehakt te verlagen.
Klein panel
Ook heeft de KNS er moeite mee dat de smaaktest is uitgevoerd door een panel van maar 5 personen. Ook wordt volgende de slagersorganisatie onvoldoende duidelijk gemaakt dat wanneer het rundergehakt voldoende wordt verhit de aangetroffen hoeveelheden bacteriën geen risico vormen voor de volksgezondheid. De Gehakttest geeft daarom een misleidend en onnodig negatief beeld van het door de slagers verkochte gehakt, meent de KNS. De organisatie zal de publicatie toetsen. Mocht het AD zich niet aan de afspraken houden, dan vindt er alsnog een kort geding plaats om een vordering tot rectificatie in te stellen.
bron: Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"conclusie: Gehakt van Van Mourik is de beste reden om Partij voor de Dieren te stemmen. Zo'n mishandeling verdient geen enkel beest."
Hier meer informatie over de test. Het is niet de allerzuiverste journalistiek, maar de slagers mochten wel reageren op de bevindingen.
@Wouter, zou het niet gewoon zo kunnen zijn dat de salgesr zich dit zo aantrekken omdat ze wel weten dat in deze test enige waarheid ligt?
@Ailko,
Een krant moet toch een hogere norm hebben dan 'enige waarheid'? De salgers vragen terecht om eerlijke, controleerbare criteria. Maar ze hebben nu wel een serieus probleem: supermarkten hebben 'bewezen' beter gehakt. Waarom zou je nu nog naar de slager gaan?
Ik vraag mij af: is het AD echt bij de beste gehaktslager van Nederland geweest? Of is dit nieuws ook een beetje voorgekookt?
Natuurlijk is er een slager die beter gehakt maakt dan de beste supermarkt omdat de laatste niet boven het gemiddelde uithoeft.
Iemand een goede ervaring en geschikte kandidaat?
@Dick,
Ik citeer het AD: "Het beste rundergehakt ligt niet bij de slager, maar in de supermarkt. Dat blijkt uit de Nationale Gehakttest... Met het eindcijfer 9,9 is de Lidl de winnaar van de Gehakttest. Deze prijsvechter levert een verrukkelijke portie gehakt. ,,Een compact balletje,’’ noteerde de jury. ,,Echte vleessmaak.’’ En dat voor 4,18 euro per kilo."
Wil je zeggen dat het AD liegt?