Ik zat gisteren even naar de kop van dit bericht te kijken. Redden.
Wat verwachten we als we zo'n zin horen in het Nederland van 2007?
Dit is het bericht dat eronder schuilgaat:
Catalaanse chef-koks organiseren morgen een groots diner met uitsluitend gerechten van de Catalaanse ezel, het nationale symbool van de Spaanse regio.
De chefs willen op deze manier de aandacht vragen voor het dreigende uitsterven van het dier en fokkers aanzetten tot het kweken van de ezels, legde kok Ramon Aytes gisteren uit aan het Catalaanse dagblad La Vanguardia. Het vlees van de ezel smaakt ongeveer net zo als dat van een veulen, maar dan zachter, zei Aytes. In Catalonië leven nog slechts driehonderd 'nationale' ezels, die te herkennen zijn aan hun zwarte vacht en grote kop. In de rest van Spanje en in het zuiden van Frankrijk zijn nog eens honderd exemplaren van de dieren te vinden. De ezel is populair onder jonge Catalaanse nationalisten als symbool van hun regio en vormt het tegenwicht voor de Spaanse zwarte stier.
Op het menu dat zaterdag aan vijfhonderd genodigden van een gastronomische stichting wordt aangeboden, staan onder meer gestoofd ezelvlees met aardappeltjes en groene groenten en verscheidene andere producten die van de Catalaanse ezel zijn gemaakt, zoals worstjes, salami en chorizo.
Bron: ANP/agripress.be
Dit artikel afdrukken
Wat verwachten we als we zo'n zin horen in het Nederland van 2007?
Dit is het bericht dat eronder schuilgaat:
Catalaanse chef-koks organiseren morgen een groots diner met uitsluitend gerechten van de Catalaanse ezel, het nationale symbool van de Spaanse regio.
De chefs willen op deze manier de aandacht vragen voor het dreigende uitsterven van het dier en fokkers aanzetten tot het kweken van de ezels, legde kok Ramon Aytes gisteren uit aan het Catalaanse dagblad La Vanguardia. Het vlees van de ezel smaakt ongeveer net zo als dat van een veulen, maar dan zachter, zei Aytes. In Catalonië leven nog slechts driehonderd 'nationale' ezels, die te herkennen zijn aan hun zwarte vacht en grote kop. In de rest van Spanje en in het zuiden van Frankrijk zijn nog eens honderd exemplaren van de dieren te vinden. De ezel is populair onder jonge Catalaanse nationalisten als symbool van hun regio en vormt het tegenwicht voor de Spaanse zwarte stier.
Op het menu dat zaterdag aan vijfhonderd genodigden van een gastronomische stichting wordt aangeboden, staan onder meer gestoofd ezelvlees met aardappeltjes en groene groenten en verscheidene andere producten die van de Catalaanse ezel zijn gemaakt, zoals worstjes, salami en chorizo.
Bron: ANP/agripress.be
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ze gaan het dier dus eerst redden, en daarna doodmaken. Ik ben blij dat ik wel een ezel, maar geen Catalaanse ben...
Waar kun je in Nederland ezelvlees/ezelworstjes kopen?
Op de Noordermarkt. De worstjes in elk geval. Erg lekker.
Jacobus: net omdat dit dier een gastronomische waarde is toebedeeld, krijgt het een kans om niet uit te sterven. Een antiek nutsdier zonder moderne toepassing interesseert niemand, en verdwijnt in de nevel der tijden, zoals de stoommachine, de trekhond en dito os. Geef een dier- of plantensoort een moderne toepassing, zoals de Galloway-rundertjes in de natuurdomeinen, de bizon en de struisvogel, pronto: hun voortbestaan is verzekerd.
Precies, Nick. De ezel moet behouden blijven, anders kan die niet gegeten worden. Vandaar dat de dodo het veld heeft moeten ruimen: die was niet te vreten, volgens overleveringen.