Robin schreef ons: "ik weet/snap dat velen denken dat het niks voorstelt, maar ben een groot tosti-fan en echt heel fel over hoe je wel of niet een tosti bakt! :-). En ik zou die discussie over tosti's graag aangaan op foodlog. Vandaar."
Soms is vooruitgang achteruitgang, dat geldt in het geval van tosti-ijzers electrische tosti-apparaten. On-dingen zijn het, er is nog nooit een lekkere tosti uit een tosti-ijzer zo'n apparaat gekomen. Maar dat geeft niks, want tosti-apparaten of ijzers zijn helemaal niet nodig, de beste tosti's komen nog altijd gewoon uit de koekenpan. Een koekenpan met slecht sluitend deksel. Brood, boter, kaas en veel geduld, meer heb je niet nodig. Al kan meer wel lekker zijn (zie de suggesties onderaan het recept).
Basis recept:
Men neme twee boterhammen (wit of bruin, wat jij wilt). Besmeer de boterhammen “aan de buitenkant” zo egaal mogelijk met een dun laagje boter. Beleg ruim met plakjes kaas en eventuele andere smaakmakers.
Leg de tosti in een koude koekenpan (voorverwarmen mag als je haast hebt). Leg een deksel op de pan en laat een kiertje van 1 mm. Zet de koekenpan op het middelste pitje, op een zacht vuurtje, misschien de vlam ietsiepietsie, zeg 1 mm hoger dan helemaal zacht. Bak de eerste kant in 10-15 minuten goudbruin. Check na een paar minuten of het niet toch te hard gaat. De tweede kant gaat sneller: 6-8 minuten. Tuurlijk kan je het vuur hoger zetten, dat alles sneller gaat, maar ik geef je op een briefje, hoe langzamer hoe lekkerder!
Over de kaas:
Het beste is niet al te oude/rijpe kaas te gebruiken, want die smelt niet zo goed. Uitzondering op de regel is Old Amsterdam, die is nep-oud en smelt perfect.
Suggesties voor het beleg:
* Dunne ringen ui of sjalot met wat toefjes sambal.
* Dunne plakjes (sherry) tomaat met wat (gedroogde) tijm.
* Geit of twijfelaar met dunne plakjes chorizo en dunne ringen ui. (zie foto hierboven)
* Gewone kaas met wat verkruimelde roquefort in het midden.
* Plakje (gerookte) ham of andere vleeswaren ertussen.
* Nagelkaas of komijnenkaas is wel lekker, maar vaak een beetje taaiïg. Mengen met wat plakjes jonge kaas kan helpen, of niet zeuren en lekker kauwen.
* Groene goudse met wasabi is vooral leuk met Halloween of St. Patrick’s.
* Basilicium tomaat, fenegriek, al die kazen met een smaakje doen het leuk in tosti. Vooral als ie op moet. ;-)
Fotocredits: Kok Robin
Dit artikel afdrukken
Basis recept:
Men neme twee boterhammen (wit of bruin, wat jij wilt). Besmeer de boterhammen “aan de buitenkant” zo egaal mogelijk met een dun laagje boter. Beleg ruim met plakjes kaas en eventuele andere smaakmakers.
Leg de tosti in een koude koekenpan (voorverwarmen mag als je haast hebt). Leg een deksel op de pan en laat een kiertje van 1 mm. Zet de koekenpan op het middelste pitje, op een zacht vuurtje, misschien de vlam ietsiepietsie, zeg 1 mm hoger dan helemaal zacht. Bak de eerste kant in 10-15 minuten goudbruin. Check na een paar minuten of het niet toch te hard gaat. De tweede kant gaat sneller: 6-8 minuten. Tuurlijk kan je het vuur hoger zetten, dat alles sneller gaat, maar ik geef je op een briefje, hoe langzamer hoe lekkerder!
Over de kaas:
Het beste is niet al te oude/rijpe kaas te gebruiken, want die smelt niet zo goed. Uitzondering op de regel is Old Amsterdam, die is nep-oud en smelt perfect.
Suggesties voor het beleg:
* Dunne ringen ui of sjalot met wat toefjes sambal.
* Dunne plakjes (sherry) tomaat met wat (gedroogde) tijm.
* Geit of twijfelaar met dunne plakjes chorizo en dunne ringen ui. (zie foto hierboven)
* Gewone kaas met wat verkruimelde roquefort in het midden.
* Plakje (gerookte) ham of andere vleeswaren ertussen.
* Nagelkaas of komijnenkaas is wel lekker, maar vaak een beetje taaiïg. Mengen met wat plakjes jonge kaas kan helpen, of niet zeuren en lekker kauwen.
* Groene goudse met wasabi is vooral leuk met Halloween of St. Patrick’s.
* Basilicium tomaat, fenegriek, al die kazen met een smaakje doen het leuk in tosti. Vooral als ie op moet. ;-)
Fotocredits: Kok Robin
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat een heerlijke recepten allemaal! Dank voor de inspiratie .. Wij bakken onze tosti in een mengsel van Olie en Boter zodat temperatuur en vetheid precies in balans zijn.
Kijk eens op onze website voor inspiratie:
http://www.degravenvanleuven.nl/gvl/de-beste-tosti-van-den-bosch/
Ok, ieder zijn smaak, ik hou niet van vette tostis
De bedoeling is juist dat de tosti niet droog wordt, daarom doen we er boter aan de buitenkant op, anders krijg je zo'n enorme droge harde koek en ondanks dat ik al jaren gene tosti's meer eet, DIE zal ook ik zeker afwijzen, ze moeten wel smakelijk zijn en dat komt door de boter
Wat een heerlijk recept, maar het wordt minder vet en zeker zo krokant als je de tosti in een zgn Toastabag bereidt. Je doet je tosti in het zakjes en daarna zo'n 5 minuten in de oven. Geen boter of olie nodig!! www.studio-cook.com + webshop
Dank Peter #43