De BBC meldt dat de targets voor het terugdringen van obesitas in Engeland niet zijn gehaald. Niet omdat de maatregelen niet hebben gewerkt, maar omdat ze nooit zijn geïmplementeerd.
Hoe kan dat nou, in een land waar jeugdobesitas zo hoog op de overheidsagenda staat omdat het aantal te dikke kinderen de afgelopen 10 jaar met 1/3 is gestegen?
Wat sommigen betreft is de tijd heengegaan met kletsen en moet er eindelijk eens actie komen. Ailko verklaarde gisteren ook tot die school te horen.
Na de hele rij klagers dat niemand iets doet, er geen overkoepelend beleid is, de statistische resultaten van genomen maatregelen te lang op zich laten wachten etc., sluit de BBC af met deskundige Dr David Haslam.
Haslam is clinical director van het National Obesity Forum. Hij zegt dat de overheid zich een heel moeilijke taak heeft gesteld omdat alle bewijsvoering heeft laten zien dat het probleem vrijwel onmogelijk opgelost kan worden. Die klinkt nog even na.
Is het tijd voor Tom Poes om een list te verzinnen of is het probleem inderdaad zo enorm dat er geen ontsnappen meer aan is?
Dit artikel afdrukken
Hoe kan dat nou, in een land waar jeugdobesitas zo hoog op de overheidsagenda staat omdat het aantal te dikke kinderen de afgelopen 10 jaar met 1/3 is gestegen?
Wat sommigen betreft is de tijd heengegaan met kletsen en moet er eindelijk eens actie komen. Ailko verklaarde gisteren ook tot die school te horen.
Na de hele rij klagers dat niemand iets doet, er geen overkoepelend beleid is, de statistische resultaten van genomen maatregelen te lang op zich laten wachten etc., sluit de BBC af met deskundige Dr David Haslam.
Haslam is clinical director van het National Obesity Forum. Hij zegt dat de overheid zich een heel moeilijke taak heeft gesteld omdat alle bewijsvoering heeft laten zien dat het probleem vrijwel onmogelijk opgelost kan worden. Die klinkt nog even na.
Is het tijd voor Tom Poes om een list te verzinnen of is het probleem inderdaad zo enorm dat er geen ontsnappen meer aan is?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
OK, mijn wilde plan:
Overconsumptie wordt volgens mij voor een groot deel veroorzaakt doordat veel eten geen luxe meer is. Vroeger waren alleen de rijken dik.
Eten moet duurder worden en meer een luxe, hierdoor zal de consumptie afnemen.
Ons voedsel is de afgelopen jaren alleen maar goedkoper geworden. Ik heb het hier over de relatieve prijs van eten, dus ten opzichte van andere kosten van het leven. Dit wordt verklaard door de wet van... (iemand wiens naam mij niet te binnen wil schieten): Producten worden goedkoper door efficienter werken en grootschaliger produceren. Voor diensten die mensen moeten uitvoeren gaat dat niet op en die worden dus niet goedkoper.
Dus als we terug gaan naar ambachtelijke/biologische productie, die immers arbeidsintensiever is, wordt het eten vanzelf weer duurder. De drempel om te overeten wordt hoger en het probleem is opgelost.
Bovendien, en dat is geen gering voordeel, zou het voedsel wel eens een stuk betere kwaliteit kunnen hebben. Het dierenwelzijn vaart er ook wel bij natuurlijk.
Allemaal volstrekt niet realistisch, ik zie dan ook geen goede aanpak van de "obesitas epidemie".
Je kunt het probleem oplossen door het voorbij een bepaalde grens niet meer als overheidsprobleem te beschouwen. Als de staatsgefinancierde scholen gezonde lunches aanbieden en lessen over gezondheid verzorgen en als de huisartsen en consultatiebureaus er aandacht aan besteden, als er uitgebreid overheidspropaganda wordt gemaakt, is de overheidsrol vervuld en uitgespeeld. Probleem weg.
Ik ben bang dat Wouter de enig haalbare oplossing schetst. Vermoedelijk is de denkwereld erachter gelijk aan die van de voorstellen die vorig jaar uit de mond van Floris Sanders kwamen bij zijn afscheid als voorzitter van de Gezondheidsraad. Hij kon het bommetje toen laten vallen. Sindsdien lijkt de publieke opinie aan het opschuiven richting een meer 'laat-de-overheid-hete-allemaal-regelen'. Gevaarlijk, zowel financieel (onhoudbaar) als moreel (het creeert ongelofelijke luiheid in een eetwereld die juist het tegengestelde vergt).
Is dit een voedingsprobleem?
Ik stond ooit met een visimporteur in Rungis te praten. "les gens ne mangent plus" mopperde hij. Ze eten niet meer. Hij zag dat op feestjes en bij de kinderen thuis. De porties worden almaar kleiner, de familiefeesten die zes uur duurden en waarvoor je enkele broeksknopen moest openzetten, die bestaan niet meer. waar zijn de twaalfgangenmenu's gebleven? Er bestaan trouwens geen familiefeesten meer.
Het antwoord is dat niemand nog energie verbrandt. Hier werkt niemand met een schop. Voor het minste putje wordt er een Bobcat bijgehaald en kelders worden gebouwd met een torenkraan. Slaapkamers worden standaard vermwarmd tot 20°C. Eén generatie geleden vroor het daar. Als het op school geen 18° is wordt er geen les meer gegeven. Deze middag ging ik zwemmen. het zwemwater meet 29°C. Ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik nog eens gerild heb van de kou in een zwembad. Wanneer ik mij aankleedt, geraak ik niet droog want ik sta te zweten in het kleedhokje. Het zwembad van Schaarbeek moest onlangs trouwens dicht omdat de binnentemperatuur de 23°C (!) niet haalde. Hoe wil je dan ooit Joules verstoken en vetbandjes kwijtraken?
het is niet het eten waar het probleem ligt.
Nick, klopt uiteraard. Vandaar dat sommige mensen gaan joggen en sporten om hun 'natuurlijke staat' te simuleren. Omdat we steeds energie-efficienter leven, moeten we over op een andere of minder brandstof.
Echter, Diabetes II is een probleem waarvan bij mijn weten wel kan worden beweerd dat het een directe relatie heeft met voeding, los van de verbranding.
Niettemin zou ik zeggen dat het vraagstuk in de grond van de zaak niet zo complex is - het moet te vangen zijn in regels als : "let op beweging en loze calorieën". Het is meer de vraag hoe je die oplossing effectief communiceert.
het is niet het eten waar het probleem ligt.
Mooi gezegd zo: stickers plakken (zoals wij en de Engelsen graag doen) heeft geen enkele zin. Producten destabiliseren ons lichaam zelden bij matig gebruik, omdat ons lichaam nu eenmaal gebouwd is op het opvangen van tijdelijke pieken en dalen in voedingsstoffen.