Nadat jarenlang verzadigde vetten in de hoek zaten waar de gezondheidsklappen vielen, lijkt nu de aanval ingezet op toegevoegde suikers. We worden er niet alleen dik van, ze zijn ook nog eens slecht voor ons hart.
Een team van Amerikaanse onderzoekers, onder leiding van Quanhe Yang van de Centers of Disease Control and Prevention (CDC) heeft onderzocht wat het gezondheidseffect is van de 'lege calorieën' die Amerikanen binnenkrijgen in de vorm van toegevoegde suikers. Ze publiceerden hun resultaten in JAMA, als het eerste nationale representatieve onderzoek in deze kwestie.
NHANES
De onderzoekers analyseerden de data die het CDC jaarlijks verzamelt in de zogenoemde National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) van 1988 tot 2010 op veranderingen in suikerconsumptie en de mogelijke effecten daarvan op de gezondheid. Het ging met name over de toegevoegde suikers: 'alle suikers die in bewerkte of kant-en-klare voedingsmiddelen gebruikt worden, zoals suikerhoudende dranken, toetjes op basis van granen, fruitdranken, zuiveltoetjes, snoep, ontbijtgranen en gistbrood'. Natuurlijke suikers in fruit en fruitsap lieten ze buiten beschouwing, maar de toegevoegde - en vaak verborgen - suikers in bijvoorbeeld pastasauzen en sladressings telden weer wel mee.
7 op de 10 Amerikanen krijgt teveel suikers binnen
De uitkomsten waren schokkend. Ten eerste bleek dat 71.4% van de volwassen Amerikanen meer dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen 10% van hun dagelijkse calorie-inname uit toegevoegde suikers haalt. Ten tweede bleek dat het verband tussen te dik zijn (het logische gevolg van teveel suiker eten) en voortijdig overlijden minder hecht is dan gedacht. Met name de hoeveelheid toegevoegde suiker schaadt je hartgezondheid, ook bij mensen met een normaal gewicht.
Onderzoek
Voor het onderzoek deelden de onderzoekers de deelnemers in in vijf categorieën al naar gelang hun suikerconsumptie. De grootste zoetekauwen haalden gemiddeld meer dan 21,3% van hun calorieën uit suiker, de laagste groep gebruikte maar 9,6% 'lege' calorieën.
De mensen in de hoogste suikergroep bleken een risico op overlijden aan hart- en vaatziekten te hebben dat twee keer zo hoog was als dat in de laagste groep (de referentiegroep). Voor de tussenliggende groepen nam het risico met respectievelijk 7, 18 en 38% toe. Voor de verduidelijking: iemand die van zijn gemiddeld 2000 calorieën per dag een kwart daarvan in de vorm van toegevoegde suikers consumeert, hoeft daarvoor maar twee blikjes fris per dag te drinken. Voor Amerikanen niets bijzonders. De meeste lege calorieën krijgen Amerikanen binnen in de vorm van gesuikerde dranken (37,1%), toetjes op basis van granen (13,7%), fruitdranken (8.9%), zuiveldesserts (6,1%) en snoep (5,*%), schrijft de LA Times.
Alle cijfers werden gecorrigeerd voor leeftijd, sexe, ras, rook- en drinkgewoonten, niveau van lichamelijke activiteit, BMI en kwaliteit van het voedingspatroon. Het bleek dat mensen die meer toegevoegde suiker binnenkregen ook meer vet en cholesterol consumeerden en minder vlees, groenten en granen aten.
Suikers vervingen vet
In een artikel over het onderzoek op BBC News Health zegt professor Naveed Sattar van de British Heart Foundation: "We weten al jarenlang dat te veel verzadigde vetten slecht voor ons zijn. Op basis van die constatering is de voedingsmiddelenindustrie ongezonde vetten in heel veel voedingsmiddelen gaan vervangen door zogenaamd 'gezondere' suikers. Door mensen te helpen niet alleen hun bovenmatige vetconsumptie te beperken, maar ook die van geraffineerde suikers, zouden we wel eens majeure gezondheidsvoordelen kunnen bereiken, door obesitas en hartaanvallen te verminderen. We moeten toe naar een nieuwe focus om levensmiddelen te onwikkelen waar mee we niet alleen minder verzadigde vetten maar ook minder geraffineerde suiker binnenkrijgen."
Vetten zijn dus niet 'off the hook', maar het lijkt er op dat ook suiker officieel in het verdomhoekje terecht gaat komen. Dat maakt het er niet makkelijker op. Als je vet niet kunt vervangen door suikers dan zal dat moeten door óf eiwitten (een dure en schaarse grondstof) of nog meer onverzadigde plantaardige vetten. Dat zou volgens opkomende gezondheidstheorieën schadelijk zijn en zorgen voor vele chronische ontstekingreacties in ons lichaam.
NB: als je dit hebt gelezen, scroll dan ook even naar de reacties #6, #8 en #10 hieronder
Fotocredits: 'How Much Sugar?', uitsnede, Shardayyy
Dit artikel afdrukken
NHANES
De onderzoekers analyseerden de data die het CDC jaarlijks verzamelt in de zogenoemde National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) van 1988 tot 2010 op veranderingen in suikerconsumptie en de mogelijke effecten daarvan op de gezondheid. Het ging met name over de toegevoegde suikers: 'alle suikers die in bewerkte of kant-en-klare voedingsmiddelen gebruikt worden, zoals suikerhoudende dranken, toetjes op basis van granen, fruitdranken, zuiveltoetjes, snoep, ontbijtgranen en gistbrood'. Natuurlijke suikers in fruit en fruitsap lieten ze buiten beschouwing, maar de toegevoegde - en vaak verborgen - suikers in bijvoorbeeld pastasauzen en sladressings telden weer wel mee.
7 op de 10 Amerikanen krijgt teveel suikers binnen
De uitkomsten waren schokkend. Ten eerste bleek dat 71.4% van de volwassen Amerikanen meer dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen 10% van hun dagelijkse calorie-inname uit toegevoegde suikers haalt. Ten tweede bleek dat het verband tussen te dik zijn (het logische gevolg van teveel suiker eten) en voortijdig overlijden minder hecht is dan gedacht. Met name de hoeveelheid toegevoegde suiker schaadt je hartgezondheid, ook bij mensen met een normaal gewicht.
Onderzoek
Voor het onderzoek deelden de onderzoekers de deelnemers in in vijf categorieën al naar gelang hun suikerconsumptie. De grootste zoetekauwen haalden gemiddeld meer dan 21,3% van hun calorieën uit suiker, de laagste groep gebruikte maar 9,6% 'lege' calorieën.
De mensen in de hoogste suikergroep bleken een risico op overlijden aan hart- en vaatziekten te hebben dat twee keer zo hoog was als dat in de laagste groep (de referentiegroep). Voor de tussenliggende groepen nam het risico met respectievelijk 7, 18 en 38% toe. Voor de verduidelijking: iemand die van zijn gemiddeld 2000 calorieën per dag een kwart daarvan in de vorm van toegevoegde suikers consumeert, hoeft daarvoor maar twee blikjes fris per dag te drinken. Voor Amerikanen niets bijzonders. De meeste lege calorieën krijgen Amerikanen binnen in de vorm van gesuikerde dranken (37,1%), toetjes op basis van granen (13,7%), fruitdranken (8.9%), zuiveldesserts (6,1%) en snoep (5,*%), schrijft de LA Times.
Alle cijfers werden gecorrigeerd voor leeftijd, sexe, ras, rook- en drinkgewoonten, niveau van lichamelijke activiteit, BMI en kwaliteit van het voedingspatroon. Het bleek dat mensen die meer toegevoegde suiker binnenkregen ook meer vet en cholesterol consumeerden en minder vlees, groenten en granen aten.
Suikers vervingen vet
In een artikel over het onderzoek op BBC News Health zegt professor Naveed Sattar van de British Heart Foundation: "We weten al jarenlang dat te veel verzadigde vetten slecht voor ons zijn. Op basis van die constatering is de voedingsmiddelenindustrie ongezonde vetten in heel veel voedingsmiddelen gaan vervangen door zogenaamd 'gezondere' suikers. Door mensen te helpen niet alleen hun bovenmatige vetconsumptie te beperken, maar ook die van geraffineerde suikers, zouden we wel eens majeure gezondheidsvoordelen kunnen bereiken, door obesitas en hartaanvallen te verminderen. We moeten toe naar een nieuwe focus om levensmiddelen te onwikkelen waar mee we niet alleen minder verzadigde vetten maar ook minder geraffineerde suiker binnenkrijgen."
Vetten zijn dus niet 'off the hook', maar het lijkt er op dat ook suiker officieel in het verdomhoekje terecht gaat komen. Dat maakt het er niet makkelijker op. Als je vet niet kunt vervangen door suikers dan zal dat moeten door óf eiwitten (een dure en schaarse grondstof) of nog meer onverzadigde plantaardige vetten. Dat zou volgens opkomende gezondheidstheorieën schadelijk zijn en zorgen voor vele chronische ontstekingreacties in ons lichaam.
NB: als je dit hebt gelezen, scroll dan ook even naar de reacties #6, #8 en #10 hieronder
Fotocredits: 'How Much Sugar?', uitsnede, Shardayyy
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het lijkt er dus op dat er steeds meer onderbouwing komt voor de ideeën van Robert Lustig, waar Dick Veerman in 2006 op foodlog.nl al begon te schrijven.
"Met name de hoeveelheid toegevoegde suiker schaadt je hartgezondheid, ook bij mensen met een normaal gewicht", staat in dit artikel.
Ook Lustig wijst erop dat de negatieve invloed van suikerconsumptie niet uitsluitend is gerelateerd aan het verband "ik eet teveel suiker, dus ik krijg overgewicht, dus op termijn krijg ik gezondheidsproblemen". Onder de Amerikanen hebben tientallen miljoenen mensen, die een gezond gewicht hebben, gezondheidsproblemen of een verhoogd gezondheidsrisico, wat gerelateerd zou kunnen zijn aan het eten van teveel suiker, zo betoogd Lustig.
En ook in bovengenoemd onderzoek wordt gesignaleerd dat de gezondheidsrisico's verhoogd zijn bij een hoge consumptie van suikers, ook bij mensen met een normaal gewicht.
Overigens legt Robert Lustig wel een sterk statistisch verband tussen toename van suikerconsumptie en toename van overgewicht en obesitas wereldwijd. En er is ook weinig discussie over het feit dat dit risico-verhogende factoren zijn.
Als dat waar is, snijdt het mes dus aan twee kanten en zou verlagen van suikerniveau's in ons voedsel grote (positieve) gezondheidseffecten kunnen opleveren.
Mijn mening over suiker zal wel voldoende bekend zijn, na mijn eerdere drieluik hierover en de discussie met de Suiker Unie.
Suiker is uit de tijd
Eens kijken of de suikerindustrie weer vanuit een defensief denken reageert of dat zij inmiddels meer bereid is gezondheid boven het economisch bedrijfsbelang te stellen.
De laatste zin is nieuw voor mij; Dat onverzadigde plantaardige vetten volgens opkomende gezondheidstheorieën schadelijk zijn en zorgen voor vele chronische ontstekingreacties in ons lichaam. Kan iemand hier een toelichting op geven, of mij een richting wijzen waar ik hier meer over vind?
Marcus: "De laatste zin is nieuw voor mij; Dat onverzadigde plantaardige vetten volgens opkomende gezondheidstheorieën schadelijk zijn en zorgen voor vele chronische ontstekingreacties in ons lichaam".
Het gaat hierbij uitsluitend om meervoudig onverzadigde vetzuren, de omega-6 en -3 vetzuren. Twee van deze vetzuren: linolzuur en linoleenzuur worden de essentiële vetzuren genoemd. Ze zijn essentieel omdat ons lichaam uit deze vetzuren weer andere chemische verbindingen aanmaakt, bv prostaglandines uit linolzuur. Het is al heel lang bekend dat een teveel aan omega-6 en ook omega-3 vetzuren ook schadelijke effecten kunnen veroorzaken. Beide reageren ontzettend graag met zuurstof en er worden dan schadelijke zuurstofradicalen in ons lichaam gevormd. Dit is geen probleem zolang er voldoende anti-oxidanten in de buurt zijn.
De schadelijkheid van deze meervoudig onverzadigde vetzuren komt met name naar voren bij verhitten., vooral indien de temperatuur boven de 150C komt. Het bakken van croquetten en oliebollen zou nooit in zonnebloemolie moeten gebeuren, maar bijna niemand weet dat. Doe dat altijd in verzadigd vet!!
Marcus, zoek in de zoekmachine van Foodlog op linolzuur, omega 6, omega 3. Daar kun je heel wat dagen mee vooruit.