image Na de varkensboeren en de supermarkten liggen in Vlaanderen nu vishandelaars en vissers overhoop met mekaar. Het klinkt vertrouwd: vissers verwijten vishandelaars een te lage prijs te krijgen. Vishandelaars kaatsen de bal terug.






Enkele cijfers:
  • In de supermarkt is zestig procent van de verkochte vis exotisch. Bij de vishandelaar slechts één tot twee procent.

  • Voor één kilogram vis is drie tot vier liter stookolie nodig.

  • Pladijs kost in de veiling tussen de 2 en 3,20 euro en wordt in de winkel verkocht tussen de 3,50 en de 5 euro.


Romeo Rau van Vishandel Jens in Nieuwpoort schuift de stinkende vis door naar het beleid: "Er moet worden uitgekeken naar zuinigere manieren van vissen. De overheid moet kijken voor een oplossing." Met dat laatste staat hij op dezelfde lijn als de vissers.

"Vis is nieuws als er slecht nieuws is (...) Zo krijgt de viseter een somber visioen," schreef Wouter Klootwijk in zijn De goede visgids.

Dat boek heb ik niet gelezen. Maar als ik het goed begrijp bestaat er dus ook vis waarop verstandig wordt gevist. En misschien worden deze vragen er al beantwoord:
  • is het economisch nog verstandig, met steeds stijgende brandstofprijzen in het vooruitzicht, de visserij in leven te houden?

  • hoe duurzaam/verantwoord is een pladijs op je bord, waarvoor alleen al het wegvissen uit zee drie tot vier liter stookolie nodig is?

Wie helpt mij verder met deze vragen?

Dit artikel afdrukken