Tijdens de tiende editie van Singles Day werden alle bestaande records gebroken. Singles Day is ooit bedacht als tegenhanger van Valentijnsdag. Op 11-11, vier eentjes op een rij, kopen Chinese consumenten cadeautjes voor zichzelf. Online retailers spelen er op in door juist die dag aantrekkelijke kortingen te geven en zo de kooplust aan te wakkeren.

Grootste koopjesjacht ter wereld
Met succes. Vorig jaar al was Singles Day veruit het grootste online-event ter wereld. De grote Amerikaanse uitverkoopdagen (Black Friday en Cyber Monday rondom Thanksgiving en Amazon's Prime Day) blijven er ver bij achter, meldt The Conversation. Black Friday en Cyber Monday haalden 'maar' $7,3 miljard omzet op.

Naar verwachting zal al in 2022 de Chinese middenklasse zowel in aantal als qua koopkracht de 325 miljoen Amerikanen overtreffen. De Chinese middenklasse groeit naar zo'n 600 miljoen consumenten die nog lang niet uitgekocht zijn, weet het FD. En dus doen bedrijven wereldwijd mee aan Singles Day. Ofwel door aansluiting te zoeken op de Alibaba-platformen (waarop producten van 180.000 retailers te koop waren op Singles Day), of door in eigen land op 11 november zelf kortingen - van 11% of hoger - te geven. Ahold-dochter Bol.com, die vorig jaar voor het eerst een Singles Day organiseerde, realiseerde zondag "de succesvolste dag van 2018 tot nu toe," meldt Ecommerce News.

Economie stagneert
Al die duizelingwekkende cijfers kunnen echter niet verbloemen dat de Chinese economie als geheel stagneert, schrijft het FD. Een paar weken geleden moest Alibaba bij de presentatie van de kwartaalcijfers al de winstverwachtingen naar beneden bijstellen. Het consumentenvertrouwen in China blijft achter als gevolg van de handelsoorlog met de VS. Ook is de rek uit de Chinese vastgoedmarkt, waardoor bijvoorbeeld de aankopen van witgoed achterblijven.

En nu nog even bezorgen
De grootste uitdaging voor Alibaba, concurrent JD.com (die ook $23 miljard omzet genereerde) en andere succesvolle internetretailers is de logistieke afhandeling van alle bestellingen. Alibaba heeft het over 1 miljard transacties. Al die honderden miljoenen bestellingen moeten nog wel bezorgd worden de komende dagen. Al dan niet per drone.
Dit artikel afdrukken