Beschermde Geografische Aanduiding
De streek is tamelijk uitgebreid en strekt zich uit tussen Clermont-Ferrand (richting het zuid-Westen) en Dijon (richting het noord-Oosten). De Europese Commissie heeft de aanvraag voor de Beschermde Geografische Aanduiding van die uitgebreide streekbenaming goedgekeurd omdat het dier, zoals Vilt schrijft, op 'op traditionele wijze wordt gekweekt en "met respect voor de natuurlijke cycli".
Voortaan is er dan ook echt Charolles-vlees en is Charolais iets voor mensen die er het geld niet voor (over) hebben.
Belgische wit-blauwen in aanvraag
Vilt herinnert aan een erkenningsaanvraag die vanuit België werd ingediend voor het Belgisch wit-blauw rundvlees. De aanvraag werd gesteund door voormalig minister-president Kris Peeters. Hij zei: "Het Belgisch wit-blauw vlees is een uniek product waar we fier op moeten zijn. Een Europese erkenning zou ervoor zorgen dat de landbouwer dit product ten volle kan gaan promoten zowel in binnen- als buitenland." In Nederland zijn Belgische wit-blauwen omstreden onder dierwelzijnsvechters omdat de dieren zo zwaar bevleesd zijn dat ze niet altijd via natuurlijke weg kunnen afkalven.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
klasse A voor een texelse ram, mag ik raden waar dat voor staat? overmatige bespiering, geen nek meer om de kop te bewegen (meer varken dan schaap), nauwelijks in staat om na val op te staan, geen ruimte in de ooi-nakomelingen om zonder hulp te bevallen, grote problemen bij hitte. vroeger waren de gebroeders Kikkert hiervoor verantwoordelijk, inmiddels is het Hokkeling zie ik. waar is mijn duinschaap gebleven??
Geplukt van Nieuwsgrazer:
"Een Texelse ram 3996/17350 geboren in 2012 in de stal van Johan Hokkeling uit Enkhuizen , zat in Nederland al in t beste tweetal in Purmerend werd toen verkocht naar België waar hij met een A werd ingeschreven en ook kampioen was en toen verkocht aan Stuart Wood uit Aberdeen, die jl zaterdag overall kampioen werd op de show in Echt in Schotland in de laatste rubriek moesten de kampioenes van de show tegen elkaar een paard een rund en de ram ook die rubriek won hij mooie rozetten en een prachtige cup waren zijn deel……"
Krijgen die Wagyu van de buurman wel hun dagelijkse portie bier Wouter? en worden ze wel vakkundig gemasseerd ? ik bedoel maar, het ras is inderdaad lang niet alles, daar hoort nog wat omheen. Voor de oorlog had je in Texel 2 slagen schaap: duinschaap en weideschaap (info Piet Bakker), dat duinschaap was geschikter om zijn kostje in de duinpannen en slufterregio te vinden, vrat allerlei kruiden en grassen, en had een lichte reesmaak, dat zou een prima AOC schaap geweest zijn, maar het bestaat niet meer, het is nu eenheidsworst geworden met de Texelaar. Jammer, gemiste kans.
En die Charolais. Gefokt uit runderen die er niet van oorsprong waren. Is die uit dat gebied zo groot als Gelderland beter dan een plakje van eentje van Nederlandse Charolais?
En nog iets. Hoe groot mag een streek zijn? Ze hebben ergens in Azie een streek die Japan heet. Daarvandaan komen de echte Wagyu's. Die van mijn buren, die in een Natuurmonument grazen zijn lang zo echt niet, vanzelf.
O Liesbeth, dat hoop ik erbij vanwege die Ardennen, al zullen ze daar ook zeker bij- en niet alleen grasgevoerd zijn.