Een 'donderslag bij heldere hemel', zo omschrijven de wijnboeren van de Franse regio Occitanie (vroeger: Languedoc-Roussillon) het. Ze mogen het merk 'Sud de France' niet langer gebruiken om hun wijnen op de markt te brengen. Dat betekent dat zeker 7.000 wijnen hun etiketten zullen moeten aanpassen, op straffe van boetes die kunnen oplopen tot €1.500 euro en inbeslagname van 'illegale' flessen. Ook zullen de Zuid-Franse wijnboeren zich moeten beraden op hun (gezamenlijke) verkoopstrategie.
"We begrijpen dit keiharde besluit niet," zegt Denis Verdier, voorzitter van de afdeling BGA 'Sud de France' naar aanleiding van het besluit van de prefect van de regio Etienne Guyot. "Er is sprake van een exportverbod en het opleggen van enorme boetes. We begrijpen het des te meer niet omdat na de Trump-belasting, na de droogte, na de moeilijkheden door Covid en de sluiting van restaurants, onze sector in moeilijkheden verkeert! "

Sinds 2006 is 'Sud de France' de merknaam voor Occitaanse producten. Het merk werd bedacht door de socialistische voorman Georges Frêche om producten van de regio meer zichtbaarheid te geven en brengt producenten en consumenten samen rond eten en drinken. Bijna 13.000 producten voeren het merk, waarvan ruim de helft wijnen.

Maar in een brief van 25 juli steekt de prefect van de regio Occitanie een spaak in dat wiel. Het blijkt namelijk dat "de regelgeving inzake de bescherming van geografische aanduidingen in de wijnsector niet toestaat dat het etiket 'Sud de France' op de etikettering van deze wijnen wordt vermeld."

Dat zit zo: Europa kent strenge wetgeving op het gebied van de bescherming van geografische aanduidingen, en Frankrijk zelf trouwens ook. 'Sud de France' komt niet overeen met een geografisch gebied in reglementaire zin en dus kan de benaming niet opgenomen worden in het productdossier van de betrokken BOB (beschermde oorsprongsbenaming) of BGA (beschermde geografische aanduiding).

Voor een mogelijk alternatief, het hernoemen van de (wel erkende) BOB's Languedoc en Roussilon, naar Languedoc-Rousillon Sud de France of Sud de France en dan óf Languedoc óf Roussillon, zou een decreet van de Raad van Ministers nodig zijn plus dat dan alle BOB- en BGA-reglementen zouden moeten worden bijgewerkt. Daar zouden de overige Sud de France-producten niet blij van worden. Maar die strijd hoeft niet eens meer gestreden te worden, legt vakblad Vitisphere uit: volgens de voorwaarden van de Europese verordening mag de naam van een grotere (of kleinere) geografische eenheid sowieso niet toegevoegd worden aan de naam van de bestaande BOB of BGA op het etiket.

Terug naar de tekentafel dus voor de wijnboeren uit Occitanie. "Wij moeten de bedrijven steunen, wij moeten hen geruststellen om een nieuwe collectieve communicatie op te bouwen die op de etiketten kan worden gebruikt. Wij zijn dan zichtbaar, de consument herkent ons. Zij moeten het merk op het product kunnen herkennen wanneer zij het kopen," aldus Magali Jelila, directeur van de Union des Entreprises Vinicoles Méridionales.