Volgens De Lange ondersteunen Europese subsidies de landbouw zodanig dat consumenten tegen een redelijke prijs kunnen eten. Bovendien zou de Nederlandse land- en tuinbouw en kennis daarover goed zijn voor een export van 80 miljard euro per jaar. Dat zou de jaarlijkse investering van 800 miljoen euro vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU met een factor 100 laten renderen.
Sophie in 't Veld van D66 zei in hetzelfde programma die gedachte niet meer van deze tijd te vinden. Zij maakte duidelijk dat wat D66 betreft de 21e eeuw niet meer om boeren maar om de kenniseconomie draait. Dat schrijft De Telegraaf.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zonder de subsidies wordt de Europese markt overspoelt met goedkopere landbouwproducten van buiten de EU die niet volgens de EU regels zijn geproduceerd (concurrentievervalsing), de kooi eieren zijn een voorbeeld ze mogen niet in de EU geproduceerd worden maar wel ingevoerd worden.
Marc, niet dat ik een groot voorstander ben van subsidies, meestal is het de bedoeling om gewenste sectoren, we praten hier over voedsel, draaiende te houden met de laagst mogelijke financiële inspanning. Dat er allerlei uitwassen zijn okay, doe er wat aan. Maar volgens D66 kunnen die miljarden in andermans portemonnee. Weet iemand misschien welk soort landbouwbeleid ze er dan tegenover stellen? Of is het de freewheeling whirl of open markets? Dus de markt regelt alles? En hamvraag hoe ziet zo'n structuur omvorming er dan in de dagelijkse praktijk uit?
Marc, het continent met de minste bescherming van de eigen landbouw is toch Afrika en we weten toch ook allemaal hoe de situatie er daar uit ziet?
Voor de genoemde sectoren medisch onderzoek, kennis, innovatie en investeringen in nog sneller internet bestaan nationale subsidiepotjes. Voor de landbouw hebben we die niet. Dat is de enige sector die rechtstreeks vanuit Europa wordt betaald. Dus je kunt de landbouw wel wegzetten als subsidievreter, maar da’s niet eerlijk.
Van de andere kant mag de wereldhandel er wel rekening mee houden dat Europa geld heeft om de eigen boeren te ondersteunen. Dat ontbreekt in veel landen, die wel met Europa op ‘gelijkwaardig niveau’ moeten concurreren. Da’s ook niet eerlijk.
Als de politiek zich nu eens ging verdiepen in de besteding van de Europese landbouwsubsidies. Ga eens kijken wie welk percentage van die miljarden opstrijkt en ga dan nog eens naar de praktiserende boeren wijzen.
Dat groots klinkende miljardengetal boerensubsidie is overigens slechts 0,5% van het BBP. (bruto binnenlands product)