Carlo Petrini, oprichter van de internationale Slow Food beweging, draagt de kleinschalige Nederlandse kustvissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg een bijzonder warm hart toe. Opende hij in 2011 al hun Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog, nu helpt hij ze ook bij het vervolg: fileerlokaal 't Ailand.

Het Proeflokaal krijgt een zusje
Jan en Barbara dromen er namelijk van niet alleen hun eigen gevangen vis te serveren in het Proeflokaal, maar ook met hun klanten letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Liefhebbers komen niet alleen voor de vis naar Lauwersoog, ze willen ook lezingen, workshops, themabijeenkomsten en fileerlessen meemaken. Maar daar was het Proeflokaal een beetje te klein voor geworden. Dus hebben Jan en Barbara een uitbreiding voor ogen: het fileerlokaal. "De meeste mensen die hier komen zijn niet alleen geïnteresseerd in een lekkere hap, ze willen juist alles weten over de vis, de Wadvisserij en willen graag meekijken hoe we fileren en dit het liefst zelf doen. Met het fileerlokaal dat naast het proeflokaal komt, kunnen we deze culinaire beleving mogelijk maken”, aldus Jan en Barbara.

Videosteun Carlo Petrini
In een videoboodschap roept Carlo Petrini op om het fileerlokaal te steunen. “Jan en Barbara laten de rijkdom van de zee zien en leren mensen daar verantwoordelijkheid in te nemen. Het fileerlokaal is een cultureel en educatief project, waarbij jongeren, koks en iedereen kan leren over vis en hoe die te verwerken. Ik nodig iedereen uit, en Slow Food voorop, om Jan en Barbara te helpen dit project te realiseren”, aldus Petrini.

De volledige videoboodschap van Petrini is te vinden via deze link. Het filmpje is gemaakt door Sarah Stiles/Hogeland Films.

GOED Fileerlokaal 'tAiland, Goede Vissers from Hogeland Films on Vimeo.Crowdfunding
Teneinde het fileerlokaal mogelijk te maken is een crowdfundingactie opgestart. Slow Food woordvoerder Roland de Ligny: “Mensen kunnen helpen door in de voorverkoop de visproducten, vispakketten, workshops en exclusieve Wadvistochten van Jan en Barbara op www.crowdaboutnow.nl/tailand te kopen. Ze hebben nog zo’n € 35.000,- nodig. Alleen bij het halen van dit bedrag, kunnen zij het fileerlokaal van de grond krijgen. Halen ze het niet dan krijgt iedereen zijn geld weer terug”. De campagne loopt via het platform Crowdaboutbnow.nl dat onder toezicht staat van de overheid (AFM)

Fotocredits: still, Hogeland Films
Dit artikel afdrukken