Het rapport ‘What’s to Gain from Grains?’ van de Australische voedingsdeskundigen Noakes, Muir en Topping werd gepresenteerd aan het nationale Grains & Legumes Nutrition Council. Dat meldt AFN.

Het rapport stelt dat 26 procent van de Australiërs koolhydraatrijk voedsel zoals brood en pasta mijdt om af te vallen. Zij slaan daarbij de vele studies in de wind die bewijzen dat het eten van (volkoren) graanproducten juist helpt bij het afvallen.

Professor Manny Noakes bekritiseert de versimpeling van de complexe eetadvisering en zegt “Cutting out highly refined or fat and salt laden carbohydrates is a good idea, but culling high fibre and low Glycemic Index grain foods at the same time is just throwing the baby out with the bath water." Volkoren granen spelen een belangrijke rol in de vetsamenstelling van het lichaam en met name bij het reduceren van (gevaarlijk) buikvet.

De conferentie sloot af met de unanieme conclusie dat koolhydraten en granen onterecht de zwartepiet toegespeeld hebben gekregen voor veel problemen rondom de spijsvertering en gewichtstoename. De voorzitter van de Grains & Legumes Nutrition Council sprak de hoop uit dat consumenten zich laten aansporen voldoende kwaliteitsgranen in hun basisdieet op te nemen.

Fotocredits: Tony Rodd
Dit artikel afdrukken