Het rapport stelt dat 26 procent van de Australiërs koolhydraatrijk voedsel zoals brood en pasta mijdt om af te vallen. Zij slaan daarbij de vele studies in de wind die bewijzen dat het eten van (volkoren) graanproducten juist helpt bij het afvallen.
Professor Manny Noakes bekritiseert de versimpeling van de complexe eetadvisering en zegt “Cutting out highly refined or fat and salt laden carbohydrates is a good idea, but culling high fibre and low Glycemic Index grain foods at the same time is just throwing the baby out with the bath water." Volkoren granen spelen een belangrijke rol in de vetsamenstelling van het lichaam en met name bij het reduceren van (gevaarlijk) buikvet.
De conferentie sloot af met de unanieme conclusie dat koolhydraten en granen onterecht de zwartepiet toegespeeld hebben gekregen voor veel problemen rondom de spijsvertering en gewichtstoename. De voorzitter van de Grains & Legumes Nutrition Council sprak de hoop uit dat consumenten zich laten aansporen voldoende kwaliteitsgranen in hun basisdieet op te nemen.
Fotocredits: Tony Rodd
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Robert, Otto,
Ik vind het absoluut niet een gek idee van Otto om de tegenstrijdige resultaten te zoeken in dezelfde oorzaak. Er ligt een kant en klare theorie die een aantal tegenstrijdigheden verklaard, maar ook nogal wat relaties (kanker -> diabetes, diabetes -> alzheimer, sporten -> gezond) verklaart. Deze hypothese vind je hier.
@Dick, we hebben al lang te maken met wat ik noem HBO-wetenschap. Metingen doen, lijntje trekken door de resultaten met excel en paper schrijven (aka productie maken). Heeft niks te maken met theorie vorming, hypotheses opstellen en verwerpen of niet na een goed experiment. Ik ken een prof in Belgie wiens proefschriften ik van de laatste 10 jaar heb staan. Ze zijn allemaal hetzelfde! Alleen het voedselproduct is verschillend; methode, aanpak en model zijn allemaal identiek. Lopende band werk. Goede kwaliteit is -dankjewel democratisering aka 6-jes cultuur- aan universiteiten in de voeding ver te zoeken. Ik ben daar somber over.
Maar mensen als Robert maken me wel weer blij. Gedreven, kritisch en zoekend.
Robert, de dank is wederzijds! Mij verbaast dat er zo weinig echte wetenschap is en dat best slimme en terechte bestrijders van wetenschappers vaak net zo gelovig zijn als de wetenschappers die ze met alle mogelijke middelen bestrijden.
Ik vind dat wetenschappers voorzichtig moeten zijn om voeding en gezondheids aanbevelingen te doen op basis van inconsistente resultaten of nog niet causaal bewezen verbanden. Be humble dus.
Dank je, Dick. Dat is inderdaad de essentie van het verhaal.
Wetenschappelijk onderzoek geeft vaak inconsistente resultaten. Daaruit vloeit automatisch voort dat de bewijslast voor bepaalde effecten in de loop der jaren verandert. Ik vind dat je als wetenschapper je aanbevelingen moet aanpassen indien onderzoek daar aanleiding toe geeft.
Of informatie dient anders te worden gebracht. Bijvoorbeeld: voedingsmiddel X verhoogt het (slechte) LDL-cholesterol, maar onderzoek laat niet zien dat dit leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.