"We hadden gehoopt ons vertrek tijdig geregeld te hebben, zodat deze verkiezingen niet plaats hoeven vinden," zei vicepremier David Lidington dinsdag. "We zullen onze inspanningen nu verdubbelen. Idealiter zorgen we ervoor dat de Europarlementariërs die we kiezen nooit hun zetel hoeven in te nemen."

Lidington deed zijn uitspraak aan de vooravond van een nieuwe gespreksronde tussen de Conservatieve regeringspartij, onder leiding van premier Theresa May, en oppositiepartij Labour. May hoopt in die gesprekken tot een compromis te komen over een brexitdeal die in het Britse parlement een meerderheid kan verwerven. Haar oorspronkelijke brexitplan werd al drie keer weggestemd. Van de EU kreeg ze uitstel tot 31 oktober, met de mogelijkheid om, als er een deal zou liggen, eerder uit de EU te treden, zodat het land de Europese verkiezingen zou kunnen vermijden. Die hoop blijkt nu vervlogen.

De nieuwgekozen Europarlementariërs hoeven hun zetel niet in te nemen, als het Groot-Brittannië lukt voor 2 juli de EU te verlaten.

Naar verwachting zal de grote winnaar van de Europese verkiezingen - in Groot-Brittannië dan - de nieuwe Brexit Party van brexitpromotor Nigel Farage worden. Peilingen geven aan dat die partij 30% van de stemmen zou krijgen, tegen 21% voor Labour en 13% voor de Conservatieven. Volgens Farage is een stem op zijn partij "een stem voor een vertrek uit de EU zonder deal", schrijft het FD.

Dit artikel afdrukken