De Britse astronaut Tim Peake sluit met het massa-experiment aan bij de campagne van de Royal Horticultural Society voor schooltuinieren. De rucolazaadjes hebben 6 maanden in de ruimte doorgebracht en zijn door de voormalig commandant van het ruimtestation Scott Kelly mee terug naar aarde genomen. Na zorgvuldige sortering en verpakking zijn de zakjes met zaden gedistribueerd naar 8.500 scholen, clubs en verenigingen. Deze krijgen zakjes met 'ruimtezaden' en met gewone zaden.

Binnenkort zullen meer dan 600.000 kinderen de zaadjes planten. De kinderen gaan bestuderen of en hoe beide soorten zaden verschillen. Het experiment moet meer inzicht geven in de effecten van gewichtloosheid en straling op de zaden om plantensoorten te ontwikkelen die op lange ruimtemissies kunnen worden geteeld.

De deelnemende kinderen zijn alvast erg enthousiast over hun deelname aan dit experiment. Ze hebben al theorieën bedacht over welke verschillen ze gaan zien, zoals verkeerd om groeien door de zwaartekracht. Ook verwachten ze dat de 'ruimte-rucola' minder voedingsstoffen zal bevatten.

Fotocredits: 'Dehner Bio Rucola', Pressebereich Dehner Garten-Center
Dit artikel afdrukken