2
Fotocredits: 'Astronaut', NASA

Flash GezondheidBeste astronautenvoer is een vegetarische salade

Dé perfecte astronautenmaaltijd is een gezonde vegetarische salade, bestaande uit sojabonen, maanzaad, gerst, boerenkool, pinda’s, zoete aardappel en/of zonnebloempitten. Die biedt de beste balans tussen maximale hoeveelheid voedingsstoffen en minimale hoeveelheid ‘landbouwinput’. Dat berekenden Amerikaanse, Australische, Britse en Zuid-Afrikaanse onderzoekers.

Astronauten gezond laten eten is een hele uitdaging. Ruimtereizigers hebben namelijk andere voedingsbehoeftes dan mensen op aarde. In de ruimte verbranden mensen meer calorieën en hebben ze extra micronutriënten, waaronder calcium, nodig vanwege de gewichtloosheid. Daarnaast moeten astronauten, met het oog op lange ruimtemissies, hun voedsel ook in het ruimteschip kunnen verbouwen.

Voor de nu gemodelleerde perfecte astronautenmaaltijd bouwden de onderzoekers een model dat rekening hield met de verschillende variabelen zoals de extra voedingsbehoeftes van de astronauten en de hoeveelheid mest, tijd en ruimte die nodig is om de gewassen te groeien. De salade die als beste uit het model kwam, is geschikt voor de voedingsbehoeftes van een gemiddelde, dat wil zeggen mannelijke, astronaut.

Om astronauten toch van gezond voedsel te voorzien in de ruimte is al eerder getest met verrijkte sla en zelfs met het bakken van brood in de ruimte.

Of de salade ook lekker is, daar waren de meningen nog over verdeeld, wezen smaaktests uit. Misschien omdat vrouwen toch iets doller zijn op salades dan mannen.

Phys.org - Designing the 'perfect' meal to feed long-term space travelers, 5 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #2
  • 5 jan '24
  • 16:40

#1 Dat is het hem juist! De onderzoekers namen mannen als de gemiddelde astronaut.

Jaap Bij de Vaate
Jaap Bij de Vaate Anders, nl. Verduurzaming glastuinbouw
  • #1
  • 5 jan '24
  • 12:26

"Vrouwen doller op salades dan mannen". Flauwekul stereotype, wat niet helpt om naar individuele behoeften en erkenning van variatie (jawel, het mag toch wel bekend worden verondersteld dat de variatie binnen de seksen veel groter is dan het verschil tussen de gemiddelden van de seksen).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.